Ajankohtaista kielenhuollosta
Mainos ja maininki ovat samasta puusta
Kielikellossa kirjoituksia etymologiasta, eurovaaleista ja eri-adjektiivista.
Kielikello-lehdessä on huhtikuun mittaan julkaistu kolme uutta juttua. Tällä kertaa puhetta on riittänyt sanoista.
Sanojen kehityskulut ja reitit kielestä toiseen voivat olla polveilevia. Esimerkiksi sanoista mainos, maine ja maininki ei ehkä heti tule mieleen, että niillä on yhteiset juuret. Suomen murteiden sanakirjan päätoimittaja Kirsti Aapala kertoo germaanisesta lainasta, josta on suomen kielessä ollut moneksi.
Euroopan parlamentin vaalit järjestetään kesäkuussa 2024. Vaaleista näkee myös nimityksiä EU-vaalit, eurovaalit ja europarlamenttivaalit. Kaikkia näitä voi käyttää tilanteen ja tarpeen mukaan, kielenhuoltaja Henna Makkonen-Craig kirjoittaa, sillä eri ilmauksilla on omat etunsa.
Sana eri on yleiskielessä taipumaton adjektiivi, ja se esiintyy substantiivin edellä määritteenä (eri fontti). Suomen kielen opiskelija Reeta Östberg tarkastelee artikkelissaan eri-sanan yleiskielen suositusten vastaisia käyttöä: asia voidaan käsittää erillä tavalla, keitto voisi maistua aivan eriltä tai erille ja otsikon fontti voi olla eri. Östberg on selvittänyt, miten kielenkäyttäjät suhtautuvat näihin käyttötapoihin.
Kielikello siirtyi maaliskuussa jatkuvaan julkaisutahtiin. Lehden ilmestymisviesti muuttui samalla uutiskirjeeksi, johon kootaan edeltävien kuukausien aikana julkaistut jutut. Uutiskirje lähetetään nelisen kertaa vuodessa, seuraavan kerran kesäkuussa.