Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.
Ajankohtaista kielenhuollosta
14.12.2022 9.40
Kotus ei virkaile
Kielikello 4/2022 on ilmestynyt.
Vuoden 2022 viimeinen Kielikello syventyy virkakieleen, jolla tarkoitetaan eri viranomaisten työssään käyttämää kieltä. Mitä vaaditaan esimerkiksi säädöskieleltä ja onko sitä mahdotonta ymmärtää? Entä millainen on sanan byrokratia historia, ja mitä virkailemisella tarkoitetaan eri puolilla Suomea?
Yksi virkakielen alalajeista on EU-kieli. Kun Suomi liittyi Euroopan unioniin vuonna 1995, alettiin suomen kieltä käyttää yhtenä unionin virallisista kielistä. Tämä ei sujunut aivan kuin leikki: kotimaassa huolestuttiin nopeasti kankeasta EU-suomesta. Pian tämän jälkeen Kotimaisten kielten keskukseen palkattiinkin EU-kielenhuoltaja.
Lehden Kysyttyä-palstalla vastataan tällä kertaa sanoja vaino ja nuin koskeviin kysymyksiin sekä opastetaan alennusprosentin merkitsemiseen – ja löytyypä lehdestä katsaus myös poikaan Kielitoimiston sanakirjassa.
Kielikello 4/2022. Ruutukaappaus.
Kielenhuollon tiedotuslehti Kielikello ilmestyy neljä kertaa vuodessa, ja lehti on luettavissa verkossa maksutta. Voit tilata ilmaisen muistutuksen uusimman Kielikellon ilmestymisestä.
Näillä sivuilla esitellään Kotimaisten kielten keskuksen tutkimuksia, joissa tarkastellaan virkakieltä, sekä Suomessa ja muissa maissa tehtyjä tutkimuksia hyvän virkakielen hyödyistä. …
Virkakieli on yleisnimitys kielimuodolle, jota viranomaiset ja julkisten palvelujen tarjoajat käyttävät työtehtävissään. Hallintolaissa viranomaiset velvoitetaan käyttämään asiallista, selkeää ja ymmärrettävää kieltä. …