Ajankohtaista kielenhuollosta
Uusi suomen kielen lautakunta kokoontui
Lautakunta korostaa kielen merkitystä yhteiskunnallisen osallisuuden mahdollistajana.
Suomen kielen lautakunta kokoontui ensimmäistä kertaa uudessa kokoonpanossaan 13. syyskuuta 2024. Kokouksessa hahmoteltiin lautakunnan kolmivuotisen toimikauden suuntaviivoja. Yksittäisistä kieliasioista esillä oli nimien Englanti, Britannia ja Iso-Britannia käyttö.Osallisuus ja kieli
Kokouksessa todettiin, että lautakunnan on syytä pitää esillä vastikään julkaistun Suomi osallisuuden kielenä -selvityksen toimintasuosituksia. Lautakunnan jäsenet pitävät juuri yhteiskunnallista osallisuutta tärkeänä teemana: miten voidaan tukea kaikkien Suomessa asuvien kokemusta yhteisöön kuulumisesta. Kielellä on tässä suuri merkitys.
Osallisuudesta puhuttaessa tarvitaan konkretiaa ja selkeää viestintää. Varsinkin nuorille on tärkeää havainnollistaa kielen roolia toimintamahdollisuuksien avaajana. Yleiskielen hallinta ja monipuoliset tekstitaidot ovat tarpeen, jotta voi toimia yhteiskunnassa ja vaikuttaa ympäröivään maailmaan – muun muassa itseään koskeviin asioihin.
Osallisuuden teema koskee myös kielenoppijoita. Suomenkielisten yhteisön ja siten suomalaisen yhteiskunnan osaksi pääsee helpommin, jos kieltä käytetään erilaiset puhujat huomioon ottaen. Myös rinnakkaiskielisyydellä on tärkeä rooli.
Sähköinen järjestelmä kielitilanteen seuraamiseen?
Esimerkkinä konkreettisesta toimenpiteestä, jota lautakunta voisi toimikaudellaan edistää, käsiteltiin kielitilanteen sähköisen seurantajärjestelmän perustamista. Järjestelmän avulla voitaisiin tarkkailla esimerkiksi sitä, millä kielillä eri palveluita on saatavilla.
Seurantajärjestelmän perustaminen on yksi tuoreen selvityksen toimintasuosituksista. Järjestelmä tukisi suomen kielen lautakunnan työskentelyä, sillä kielitilanteen seuraaminen on tärkeä osa lautakunnan toimintaa.
Suositus Englanti-nimen käytöstä
Kokouksessa keskusteltiin myös Kielitoimiston ohjepankkiin tehdystä päivityksestä, joka koskee nimiä Englanti, Britannia ja Iso-Britannia. Nimellä Englanti ei suositella enää viitattavan koko Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, siinä missä Britannia ja Iso-Britannia ovat edelleen käypiä saarivaltion nimityksiä yleiskielessä.
Lautakunnan aiemman, vuonna 1996 antaman suosituksen mukaan Englanti-nimeä oli mahdollista käyttää viittaamaan koko Yhdistyneen kuningaskunnan valtioon yleiskielisissä ja epävirallisissa tapauksissa, joissa nimen tarkoite on asiayhteyden perusteella selvä. Esimerkiksi mediassa oli siis suosituksen mukaista viitata koko saarivaltioon Englantina. Tämä suositus katsotaan nyt vanhentuneeksi.
Suuria linjoja ja yksittäisiä normeja
Suomen kielen lautakunta toimii kielenhuollon ja nimistönhuollon asiantuntijaelimenä. Lautakunta tekee päätöksiä yleiskielen normeista, antaa kielenkäyttöä koskevia periaatteellisia suosituksia ja ottaa kantaa kielipoliittisiin kysymyksiin.
Uuden kokoonpanon avauskokous kuvasti lautakunnan tehtäviä monipuolisesti, sillä asialistalla oli niin periaatteellista linjanvetoa kuin keskustelua yksittäisestä kielen normista. Seuraavaksi lautakunta laatii toimintasuunnitelman vuosiksi 2025–2027.
- Suomen kielen lautakunta
- Tiina Onikki-Rantajääskö: Suomi osallisuuden kielenä: selvitys suomen kielen tilasta Suomessa 2020-luvun puolimaissa (Oikeusministeriön julkaisuja: Selvityksiä ja ohjeita 2024:20)
- Matti Räsänen: Kielitilanteen seurantaan tarvitaan pysyvä rakenne (Kotus-blogi, 22.3.2023)
- Nimenvalinta: Britannia, Iso-Britannia vai Englanti? (Kielitoimiston ohjepankki)