Siirry sisältöön
Haku

Ajankohtaista kielenhuollosta

16.8.2019 10.20

Käytkö muutakin kuin elämänkoulua?

Koulu-sanan uudet ja vanhat merkitykset.

Sanalla koulu tarkoitetaan yleiskielessä etenkin alempia opetus- ja oppilaitoksia, mutta myös muun muassa koulujärjestelmää, koulurakennusta, koulutyötä ja kouluyhteisöä. Henna Makkonen-Craig kirjoittaa sanan vanhoista ja uusistakin käyttötavoista Kielikellon numerossa 2/2018.

”Koulu voi viitata myös muunlaiseen, aihepiiriltään erikoistuneeseen kurssimaiseen opetukseen, niin kuin sanoissa uimakoulu, rippikoulu, autokoulu ja ukulelekoulu. Alle kouluikäisille suunnattuja ovat kerhomainen muskari (virallisesti musiikkileikkikoulu), eskari (esikoulu) ja viskari (viisivuotiaiden varhaiskasvatusryhmä). Mutta jo tätä ennen vauva tai taapero voi joutua vanhempiensa kanssa unikouluun.”

”Pohjoismaiseen ja ehkä yleisemminkin eurooppalaiseen perinteeseen on kuulunut, että koululla tarkoitetaan etenkin ensimmäisen ja toisen asteen koulutusta. Viime vuosikymmeninä sanan käyttö on kuitenkin laajentunut niin, että koululla saatetaan viitata myös kolmanteen eli korkeakouluasteeseen.”

”Englanninkielisen mallin ja trendin mukaisesti meille tulivat 1990-luvulla tohtoritason opetusta siivittävät tutkija- tai tohtorikoulut (vrt. engl. graduate school).”

Joensuun kansakoulu. 1909. Kuva: M. L. Carstens. Museovirasto. CC BY 4.0.
Joensuun kansakoulu. 1909. Kuva: M. L. Carstens. Museovirasto.

Palaa otsikoihin