Siirry sisältöön
Haku

Kuuntele vanhaa kirjasuomea

Vuosisatojen takaiset tekstit näyttävät ensi silmäyksellä vaikeilta ymmärtää: ne on painettu goottilaisilla kirjaintyypeillä, ja oikeinkirjoitus on vanhanaikainen. Ymmärtämistä vaikeuttavat myös nykylukijalle vieraat tai yllättävässä merkityksessä käytetyt sanat sekä mutkikkaat lauserakenteet.
Ääneen luettuna hankalankin näköinen teksti voi silti kuulostaa aivan ymmärrettävältä.

Vanhan kirjasuomen sanakirjan toimitus haluaa helpottaa vanhojen tekstien ymmärtämistä. Siksi olemme tehneet sarjan videoita, joilla luemme ääneen menneiden vuosisatojen tekstejä. Kuunnellessasi ääneenlukua voit samalla seurata tekstiä ruudulta. Vieraimpien sanojen kohdalle olemme lisänneet pienet selitykset.


Matkantekoa 1500-luvulla (2020)

1580-luvulla matkustaminen on ollut hidasta, vaikeaa ja vaarallista, vaikka  matkan varrella oli majataloja ja talonpojilla oli velvollisuus kyyditä matkustavaisia.



1600-luvun suomea ääneen luettuna (2017)

Tuomon ja Heikin pitäisi opiskella latinaa, mutta noppapeli kiinnostaa enemmän. Kuuntele, mitä koulupojat juttelevat keskenään.



Pöytätapoja 1700-luvulta (2019)

Katso videolta, osaisitko käyttäytyä 1700-luvun ruokapöydässä. Luemme otteita Johann Jacob Rambachin käytösoppaasta lapsille.


Luetaan 1700-luvun lehteä (2018)

Suomen ensimmäiset sanomalehdet ilmestyivät 1770-luvulla. Mitä Suomenkielisissä Tieto-Sanomissa kerrottiin maailman menosta?



Opetuksia 1700-luvun satukirjasta (2022)

1780-luvulla Christfrid Ganander suomensi valikoiman klassisia faabeleita. Kuuntele, mitä sanottavaa niillä on 2000-luvun lukijoille.


Juuresleivän valmistusohje 1800-luvun alusta (2024)

Vuonna 1801 Suomen Talousseura neuvoi suomalaisia jatkamaan leipätaikinaa lanttu- tai naurissoseella. Kuuntele, kuinka hyvää juuresleivästä tuli!