Siirry sisältöön
Haku

Ajankohtaista nimistä

19.12.2023 10.48

Hyvän nimistön opas avuksi hallinnon työntekijöille

Kaksikielinen verkkojulkaisu auttaa suunnittelemaan toimivia nimiä.

Kotimaisten kielten keskus on julkaissut päivitettävän verkkojulkaisun Hyvän nimistön opas – Namnplaneringsguiden. Opas on tarkoitettu kuntien, hyvinvointialueiden ja valtionhallinnon työntekijöille. Se on suunnattu erityisesti niille, jotka osallistuvat työssään julkishallinnon nimien suunnitteluun tai päättävät nimistä.

Hyvän nimistön opas julkaistaan osana uudistettua Kielitoimiston ohjepankkia. Se on maksuton ja kaikille avoin. Oppaaseen on sekä koottu Kotimaisten kielten keskuksen aiempaa, eri lähteissä hajallaan ollutta ohjeistusta että kirjoitettu kokonaan uusia ohjeita.

Ohjeita suomeksi ja ruotsiksi

Opas on kirjoitettu molemmilla kansalliskielillä. Ohjeet eivät kuitenkaan ole toistensa suoria käännöksiä, sillä eri kielissä on toisinaan tarpeen korostaa eri asioita.

Suomenkielisissä ohjeissa on jonkin verran tietoa myös ruotsinkielisten nimien muodostamisesta ja päinvastoin. Tämä on tarkoituksenmukaista, sillä kaksikielisiä viranomaisia kannustetaan suunnittelemaan nimet alusta alkaen rinnan suomeksi ja ruotsiksi. Näin vältytään kankeilta käännöksiltä, jotka on muodostettu vain toisen kielen ehdoilla. Esimerkiksi julkishallinnon kielenkääntäjien on hyödyllistä tutustua oppaan molempiin kieliversioihin.

Mitä opas sisältää?

Oppaan ohjeet on jaettu kolmeen eri osioon nimen kohteen mukaan. Osioista laajin sisältää suosituksia organisaatioiden, palvelujen ja hankkeiden nimistä. Apua löytyy esimerkiksi alaorganisaatioiden, sairaaloiden, oppilaitosten ja verkkopalvelujen nimien muodostamiseen. Lisäksi tässä osiossa on kaikille julkishallinnon työntekijöille tärkeää tietoa lyhenteiden muodostamisesta ja käytöstä, brändin luomisesta sekä nimikilpailujen järjestämisestä.  

Toinen osio on suunnattu kuntien teknisen toimialan henkilöstölle, ja se sisältää tiennimien ja kaavanimien suunnittelun ohjeita, kuten apua saarten osoitenimien muodostamiseen ja liikenneverkon rakenteen huomioimiseen. Kolmannessa osiossa aiheena ovat hallinnollisten alueiden, liikennepaikkojen ja kiinteistöjen nimet. Siitä on apua esimerkiksi kuntaliitostilanteissa, joissa on ratkaistava uuden kunnan nimi.

Kolmen pääosion lisäksi oppaassa on perustietoa julkishallinnon nimien tehtävistä ja lainsäädännön vaatimuksista, vinkkejä nimistönsuunnittelun järjestämiseksi ja yhteenvedot sekä nimien oikeinkirjoituksesta että suomenkielisten nimien taivutuksesta. Oppaaseen kootut esittelyt eduskunnan oikeusasiamiehen käsittelemistä julkishallinnon nimistä toimivat varoittavina ennakkotapauksina.

Hyvän nimistön oppaasta saa apua sairaaloiden ja teiden nimien suunnitteluun. Kuva: Ulla Onkamo, Kotus.

Miksi opas kannattaa lukea?

Kun julkishallinnon nimet ovat toimivia, oikeat paikat, viranomaiset ja palvelut löytyvät ongelmitta. Hälytystilanteissa tarkoituksenmukaiset paikannimet voivat jopa pelastaa henkiä.

Hyvät organisaatioiden ja palveluiden nimet tehostavat työtä ja vähentävät asiakaspalvelun tarvetta. Ne voivat myös lisätä luottamusta viranomaisiin ja tukea ihmisten osallistumista. Opas auttaa ymmärtämään, että julkishallinnon nimien suunnittelu on asiantuntijatyötä, jossa tarvitaan sekä aikaa että monipuolista tietoa ja taitoa.

Lisätietoja

Ulla Onkamo, nimistönhuoltaja
ulla.onkamo[ät]kotus.fi
p. 0295 333 289


Palaa otsikoihin