Siirry sisältöön
Haku

Ajankohtaista nimistä

8.1.2019 11.43

Etu- ja sukunimilaki voimaan 1. tammikuuta

Uusi laki sallii muun muassa sukunimiyhdistelmät lapsille ja neljä etunimeä.

Etu- ja sukunimien valintaa ja muuttamista säätelevä etu- ja sukunimilaki tuli voimaan vuoden 2019 alussa. Se korvasi aiemman, vuonna 1991 voimaan tulleen nimilain.

Uusi laki huomioi entistä paremmin perherakenteiden muutokset ja yhteiskunnan kansainvälistymisen. Myös menettelytapoja saadaan tehostettua. Suurimpia muutoksia nimilakiin verrattuna ovat neljän etunimen salliminen kolmen sijaan ja mahdollisuus muodostaa sukunimiyhdistelmiä entistä vapaammin.

Uuteen lakiin voi tutustua oikeusministeriön Finlex-verkkosivustolla. Lain sisältöön kootusti voi tutustua myös joko Kotimaisten kielten keskuksen uutisessa Nimilaki uudistuu tai artikkelissa Etu- ja sukunimilaki lyhyesti.

Apuvälineitä nimenmuutosta harkitseville

Maistraatti on julkaissut lain tulkitsijoiden avuksi hyödyllisen esitteen, jossa kerrotaan esimerkkien avulla, miten avioon aikovat puolisot voivat muodostaa sukunimensä. Esite sisältää ohjeita ja esimerkkejä myös lapsen sukunimen muodostamisesta.

Uuden lain mukaan sukunimi on mahdollista muuttaa myös uudissukunimeksi eli sukunimeksi, joka ei ole kenelläkään käytössä. Kotimaisten kielten keskuksen verkkojulkaisusta Ehdotuksia uusiksi sukunimiksi nimenmuutosta suunnitelevat voivat etsiä itseään miellyttäviä sukunimiehdotuksia.

Mikä nimilautakunta?

Joskus voi olla vaikea tietää, onko nimi lain mukaan hyväksyttävä vai ei. Oikeusministeriön nimilautakunta antaa tarvittaessa maistraateille lausuntoja etu- ja sukunimiin liittyvistä asioista, kuten haettujen uudissukunimien sopivuudesta.

Finlex: etu-ja sukunimilaki

Nimilaki uudistuu (Kotuksen uutiset, 17.1.2018)

Etu- ja sukunimilaki lyhyesti (Kotimaisten kielten keskus)

Puolison sukunimi ja lapsen sukunimi (Maistraatit)

Ehdotuksia uusiksi sukunimiksi (Kotimaisten kielten keskus)

Oikeusministeriön nimilautakunta

Palaa otsikoihin