Ajankohtaista nimistä
Apua pysäkinnimien suunnitteluun
Hyödynnä Hyvän nimistön opasta.
Aamulehti kirjoitti 27. elokuuta 2024 Tampereen seudun joukkoliikenteen pysäkinnimiuudistuksesta. Uudistuksen tavoitteena on ollut muun muassa ottaa huomioon asiakkaiden toiveet ja poistaa pysäkinnimistä osoitenumerot, jotka voivat sekoittua pysäkin numerotunnukseen. Osa uusista nimistä ei kuitenkaan kerro matkustajille riittävän hyvin, missä pysäkki sijaitsee.
Julkishallinnon nimistönsuunnittelun apuna kannattaa käyttää Kotimaisten kielten keskuksen Hyvän nimistön opasta (Namnplaneringsguiden), joka on verkossa vapaasti kaikkien käytettävissä. Oppaassa on ohje myös liikennepaikkojen nimistä. Siinä neuvotaan seuraavaa:
Kaupunkialueilla bussi- ja raitioliikenteen pysäkit on kätevintä nimetä jonkin lähipaikan, kuten asuinalueen, korttelin, sivukadun tai aukion mukaan (esimerkiksi Kukkumäki, Poromiehentie, Utrantori). Julkisen rakennuksen mukaan nimeämistä voi harkita, mutta on hyvä pitää mielessä, että julkiset palvelut (esimerkiksi koulut tai kirjastot) saattavat vaihtaa toimipaikkaansa, jolloin pysäkinnimikin on muutettava.
Olennaista on valita pysäkin nimi sen mukaan, kuinka laajaa aluetta pysäkki palvelee. Esimerkiksi kaupunginosan nimi ei yleensä sovi yksittäisen pysäkin nimeksi, koska tällaisella alueella on lukuisia pysäkkejä.
Kunnat voivat tilata Kotimaisten kielten keskuksesta myös
maksullista nimistöntarkistusta. Tarkistaa voidaan pysäkinnimien lisäksi
esimerkiksi suunnitteilla olevien osoitenimien tai organisaationimien
toimivuutta.
- Tiina Vuorimäki: Nysse-pysäkin nimi muuttui Tampereella Tredu Koivistontieksi, mutta lähin toimipiste on nykyisin parin kilometrin päässä (Aamulehti 27.8.2024)
- Esko Kykkänen: Nysse muuttaa 160 bussipysäkin nimen (Aamulehti 14.8.2024)
- Hyvän nimistön opas: Liikennepaikkojen nimet