Siirry sisältöön
Haku

Ajankohtaista Suomen murteiden sanakirjassa

23.10.2020 11.15

Nostakaa mua sitten kuurelta

Uudessa Kielikellossa nostaa-verbin monista murremerkityksistä.

Aivan tavallisilla nykykielen sanoilla on murteissa merkityksiä, joita ei välttämättä enää tunneta. Eräs tällainen sana on nostaa-verbi, jonka murteellisista käyttötavoista kirjoittaa Kielikellon Kieli kartalla -palstalla Suomen murteiden sanakirjan toimittaja Minna Salonen.

Nostaa-verbi liittyy muun muassa vanhoihin häätapoihin. Nuoripari ja joskus myös muut keskeiset henkilöt on häissä yllätetty nostamalla heidät tuoleineen ilmaan. Symbolisesti kyse on ollut myös aviosäätyyn kohottamisesta. Nostajille palkkioksi on tarjottu nostajaisviinaa tai nostokaisryyppyjä.

Joissakin murteissa nostaminen on herättämistä. Ilmajoella on pyydetty: Nostakaa mua sitten kuurelta. Eräänlaista herättämistä heijastelee myös leipomisesta tuttu nostattaa-verbi, johon liittyvää käyttöä on murteissa runsaasti. Hiivalla nostatetulla leivällä on monta nimeä, esimerkiksi nostakainen, nostannes ja nosterieska.

Nostaminen voi olla myös taikakeinoin vaikuttamista. Kateellinen naapuri on voinut nostaa eli loitsia karhun käymään naapuritalonsa karjan kimppuun. Lue lisää nostamisesta Kielikellon Kieli kartalla -palstalta!


Sepän emäntä leipoo ohrarieskaa. 1929. Kuva: Ilmari Manninen, Museovirasto.

Palaa otsikoihin