Siirry sisältöön
Haku

Ajankohtaista Suomen murteiden sanakirjassa

12.1.2024 11.00

Ryöppäystä ja naurua

Kielikellossa murreasiaa keittiötermistä ja taivutuksesta.

Kielikellon Kieli kartalla -palstalla ilmestyi vuoden 2023 jälkimmäisellä puoliskolla kaksi juttua. Minna Salosen teksti numerossa 3/2023 käsittelee ryöpätä-verbiä. Sienestyksestä monelle tuttu sana voi liittyä muuhunkin keittämiseen. Vanhastaan se on tässä merkityksessä tunnettu hämäläismurteissa sekä savolaismurteiden Päijät-Hämeen ryhmässä.

Keittämisen lisäksi ryöppääminen voi murteissa tarkoittaa nopeaa ryöpsähdystä, kuohahdusta sekä kaivamista, kuopimista. ”Seinähirren alitten nes suletkir (= sudetkin) ryöppäs maata, – – menivätten navettaal lampaitten kimppuun”, kerrotaan Padasjoelta.

Nina Kampin juttu Kielikellon numerossa 4/2023 esittelee yleiskielessä tuntemattomia taivutustyyppejä, jotka liittyvät puhumisen, naurun tms. kohteena olemiseen. Puhua, sanoa (tms.) jotakuta -tyypistä on enemmän tietoja länsi- kuin itämurteista. Esimerkiksi Myrskylässä on sanottu: ”Aina se viäl natkuttaa (= motkottaa) minuu siit viimevuatisest asiast.”

Nauraa jollakulla -ilmauksesta on tietoja Pohjanmaalta, Satakunnan ja Hämeen pohjoisosasta, Pohjois-Karjalasta, Savosta, Keski-Suomesta, Kainuusta ja Ruotsin Vermlannista. Pihtiputaalainen kertoo erään miehen karvaisen laukun herättäneen muissa hilpeyttä: ”Myö aena naorettiin sillä sel laokulla.”

Tihulan emäntä ja isäntä nauravat pellavaloukkua. Kuva: Aino Oksanen. 1929.

Palaa otsikoihin