Siirry sisältöön
Haku

Kielitieteen asiasanasto

Kielitieteen asiasanasto: suomi–englanti–viro–saksa. 2003. Toimittajat: Anna-Liisa Kristiansson-Seppälä ja Ulla-Maija Kulonen; kääntäjät: David Steadman (englanti), Mare Onga (viro) ja Wolfgang Veenker (saksa) ; atk-asiantuntijat: Tarmo Rahikainen, Mikko T. Virtanen ja Outi Lehtinen. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 128. Helsinki : Kotimaisten kielten tutkimuskeskus. ISSN 0355-5437, ISBN 952-5446-03-4. Verkkojulkaisu: <URL: http://kaino.kotus.fi/www/verkkojulkaisut/asiasanasto.html>


Asiasanastosta on julkaistu myös kaksikielinen painettu versio Kielitieteen asiasanasto : suomi–englanti  = Thesaurus for linguistics : English–Finnish. 1996. Toimittajat Anna-Liisa Kristiansson-Seppälä ja Ulla-Maija Kulonen, atk-asiantuntija Tarmo Rahikainen. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 88. Helsinki : BTJ Kirjastopalvelu, 1996. 222 s. ISSN 0355-5437 ; ISBN: 951-692-391-7 (nid.)

Kielitieteen asiasanaston tausta

Kielitieteen asiasanasto laadittiin aluperin uralistiikan tutkimuksen bibliografian asiasanaluettelon pohjalta. Sanastossa on 1 143 termiä, joista 888 on asiasanaa ja 255 ohjaustermiä. Sanasto on nelikielinen, kielet ovat suomi, viro, saksa ja englanti. Asiasanastoa käytetään esimerkiksi Helkaan ja Melindaan tallennetun kielitieteellisen aineiston sisällönkuvailussa. Asiasanastoa hyödynnetään myös Kotuksen verkkosivujen asiasanoituksessa.

Kielitieteen ontologia

Kotuksen Kielitieteen asiasanasto ontologisoitiin vuonna 2010. Kun asiasanasto muutetaan ontologiaksi, kuvataan käsitteistö siten, että käsitteisiin liittyvät hierarkkiset suhteet ja muu tieto on koneellisesti hyödynnettävissä. Ontologisointi tehtiin Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston Semantic Web 2.0 FinnONTO 2.0 -hankkeessa. Kotuksessa ontologisoinnista vastasi Anna-Liisa Kristiansson, tutkimushankkeessa Tuomas Palonen ja Katri Seppälä. Kielitieteen ontologia julkaistiin Kansallisessa ontologiakirjastopalvelussa ONKIssa.

Nykyään Kielitieteen ontologia on osa Kansalliskirjaston ylläpitämää Finto-verkkopalvelua, joka on suomenkielisten ontologioiden ja sanastojen julkaisu- ja kehitysalusta. Kielitieteen ontologian sisällöllinen ylläpito on Kotuksen vastuulla. Sisältöä ei kehitetä aktiivisesti, mutta sitä päivitetään tarvittaessa.