Siirry sisältöön
Haku

Nykysuomen sanakirja (1951–1961)

Nykysuomen sanakirja on ensimmäinen kattava esitys suomen kielen keskeisestä sanastosta. Se ilmestyi kuusiosaisena vuosina 1951–1961. Sanakirjassa on yli 200 000 hakusananaa.

Nykysuomen sanakirja (tuttavallisesti Nykäri) kuvaa 1900-luvun alkuvuosikymmenten kieltä ja sisältää yleiskielen sanojen lisäksi runsaasti vanhaa ja murteellista sanastoa. Kotimaisten kielten keskus julkaisi Nykysuomen sanakirjan näköisversion pdf-muodossa helmikuussa 2021.

Nykysuomen sanakirjan näköisjulkaisu koostuu kuudesta erillisestä pdf-tiedostosta. Tiedostot ovat kooltaan useita satoja megatavuja. Suuri tiedostokoko johtuu tiedostoihin tehdystä tekstintunnistuksesta. Tekstintunnistus mahdollistaa merkkijonohaut, mutta tunnistus on tuottanut pdf-tiedostoihin myös virheitä: huomioithan tämän varsinkin silloin, kun kopioit tekstiä tai tulkitset hakutuloksia.

Nykysuomen sanakirjan toimitti Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja julkaisi WSOY. Päätoimittaja oli vuoteen 1938 saakka Martti Airila ja hänen jälkeensa Matti Sadeniemi.

Sanakirjasta julkaistiin myöhemmin kolminiteinen versio, niin sanottu kansanpainos. Sanakirjan alkuperäistä sisältöä ei ole muutettu yhdessäkään monista eri painoksista.


Nykyistä yleiskieltä kuvaa Kielitoimiston sanakirja

Nykysuomen sanakirja ei nimestään huolimatta kuvaa 2000-luvun nykysuomea. Nykyistä yleiskieltä kuvaa Kielitoimiston sanakirja.


Nykysuomen sanakirjan julkistus. Kuva: Kotuksen arkisto.
Nykysuomen sanakirja, peruskivi. Kuva: Kotuksen arkisto.

Samoin kieleen kuuluu paljon muutakin kuin asiallinen normaaliproosa, vanhahtavasta raamatullisesta tyylistä karkeaan alatyyliin asti. Jokaisella tyylillä on oikeutuksensa omalla paikallaan, mutta varsinkin alempien tyylilajien ilmauksia on voitu ottaa mukaan vain seuloen.

Matti Sadeniemi sanakirjan alkusanoissa, 1965


Vuonna 1927 rovasti Antti Kukkonen teki yhdessä seitsemän muun kansanedustajan kanssa toivomusaloitteen, ”että Eduskunta kehottaisi hallitusta ryhtymään toimenpiteisiin suomen kirja- ja sivistyskielen kantasanakirjan aikaansaamiseksi”.


Nykysuomen sanakirjan kuudes osa. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.
Nykysuomen sanakirjan kuudes osa. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.