Siirry sisältöön
Haku

Hyvän virkakielen verkkokurssit käyttöön – opiskelupolkuja eri ryhmille

Hyvän virkakielen verkkokursseja kannattaa hyödyntää

  • kun perehdytetään uusia työntekijöitä
  • kun johto tarvitsee perusteita, miksi viraston tekstejä kannattaa kehittää
  • kun aloitetaan hanke, jossa uudistetaan organisaation tekstejä
  • kun suunnitellaan yksiköiden tai palveluiden nimiä.

Kuudesta kurssista voi valita sopivimmat eri tarpeisiin ja koota niistä opiskelupolkuja erilaisille ryhmille. Kurssit ovat valtionhallinnon yhteisellä oppimisalustalla E-oppivassa, ja ne ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Verkkokurssit voi käydä itsenäisesti, mutta suosittelemme yhteistä opiskelua esimerkiksi tiimissä tai hankeryhmässä. Silloin voi pohtia muiden kanssa, miten kursseilla opittua kannattaa soveltaa omassa ja yhteisessä työssä. Yhteisopiskelu on helppo järjestää esimerkiksi niin, että kukin käy kurssin itse, minkä jälkeen siitä keskustellaan opintopiirissä. Yksittäisen kurssin suorittamiseen on hyvä varata vähintään kaksi tuntia, mutta aikaan toki vaikuttaa se, miten perusteellisesti kurssin tehtäviin haluaa syventyä.

Perustiedot kaikille

Selkeytä lauseita ja virkkeitä -kurssi soveltuu uusien työntekijöiden perehdyttämiseen koko julkishallinnossa. Kurssia kannattaa hyödyntää myös, kun viraston kaikille työntekijöille halutaan tarjota työvälineitä kirjoitustaitojen parantamiseen.

Kurssi tarjoaa perustiedot hyvästä virkakielestä: miten viranomaisten tekstit syntyvät ja mitkä asiat niiden laatuun vaikuttavat. Kurssilta saa ohjeita siitä, miten tunnistaa monimutkaisia rakenteita, miten kirjoittaa selkeitä lauseita ja virkkeitä ja miten välttää abstraktia, epähavainnollista kieltä.

Uudet työntekijät hyötyvät kurssista eniten, jos he käyvät sen esimerkiksi puolen vuoden kuluttua työn aloittamisesta. Silloin he ovat ehtineet perehtyä työpaikan teksteihin ja niiden kirjoittamiseen, jolloin kurssin oppeja on helpompi soveltaa työhön.

Johtamiseen ja työn kehittämiseen

Johtajat ja toiminnan kehittäjät eivät aina osaa ottaa riittävästi huomioon teksteihin liittyvää työtä tai sitä, miten paljon hyvä kieli sujuvoittaa toimintoja ja lisää niiden vaikuttavuutta. Suosittelemmekin johtajille, esihenkilöille ja toimintaa kehittäville Toimiva hallinto on kielestä kiinni -kurssia ja sen jatkoksi Uudista työtä, paranna tekstejä -kurssia.

Kurssit tarjoavat tietoa toimivien tekstien merkityksestä ja hyödyistä. Kursseilta saa myös käytännön ohjeita, miten tekstityön olosuhteita ja käytänteitä kannattaa kehittää. Lisäksi voi tutustua esimerkkeihin siitä, miten tekstejä ja tekstityötä on kehitetty eri virastoissa.

Paljon kirjoittaville ja viestinnästä vastaaville

Työssään paljon kirjoittavien kannattaa aloittaa opiskelu Selkeytä lauseita ja virkkeitä -kurssista. Sen jälkeen on hyvä perehtyä Kirjoita sujuvasti -kurssiin, joka tarjoaa ohjeita tekstien tekoon. Kurssilta saa vinkkejä, miten valita tekstiin lähestymistapa, joka palvelee lukijaa parhaiten, miten tehdä tekstistä helposti silmäiltävä, miten ilmaista asioiden välisiä suhteita ja miten luoda tekstiin sopiva sävy.

Jos työhön kuuluu viestinnän suunnittelua ja kehittämistä, opiskelupolkuun kannattaa poimia myös kurssit Uudista työtä, paranna tekstejä sekä Toimiva hallinto on kielestä kiinni. Uudista työtä -kurssilla on osio Motivoidaan kaikki mukaan. Sen vinkeistä saa apua, kun on tarpeen perustella viraston johdolle, miksi tekstien ja työntekijöiden kirjoitustaitojen parantamiseen kannattaa panostaa.

Hanke alkuun yhteisellä opiskelulla

Kirjoita sujuvasti -kurssia suosittelemme myös, kun virastossa perustetaan hanke, jossa esimerkiksi uudistetaan mallitekstejä tai jokin tekstikokonaisuus. Kurssin käyminen luo yhteistä pohjaa ryhmän työskentelylle sekä tekstinteon lähtökohtien ja viestinnän tavoitteiden pohtimiselle. Jos hankkeessa kehitetään tekstinteon käytänteitä, kannattaa hyödyntää Uudista työtä, paranna tekstejä -kurssin ohjeita ja esimerkkejä.

Nimet toimiviksi -kurssi on puolestaan hyvä aloitus nimiä suunnittelevan ryhmän tai hankkeen työskentelylle. Kun ryhmällä on yhteinen ymmärrys siitä, mitä hyvän ja toimivan nimen valinnassa pitää ottaa huomioon, työ on tehokkaampaa ja valitut nimet onnistuneita.

Kääntäjille ja ruotsiksi kirjoittaville

Klarspråk – Skriv bättre myndighetstexter -kurssi soveltuu niille julkishallinnon työntekijöille, jotka kirjoittavat tai kääntävät tekstejä ruotsiksi. Kurssi antaa perustiedot siitä, millaista hyvä viranomaiskieli on ja miksi viraston tekstejä kannattaa kehittää. Se tarjoaa myös työvälineitä, joilla parantaa omia tekstejä.

Kurssiin sisältyy runsaasti käytännön ohjeita, pohdintatehtäviä ja harjoituksia. Lisäksi kurssilla kerrotaan tärkeistä apuvälineistä, joita ruotsiksi kirjoittaville on tarjolla verkossa, esimerkiksi sanakirjoista, oikeinkirjoitusoppaista ja ohjesivuistoista.

Kotuksessa verkkokurssit kuuluvat työntekijöiden perehdytykseen

Kotimaisten kielten keskuksessa hyvän virkakielen verkkokurssit otettiin osaksi uusien työntekijöiden perehdytystä vuoden 2024 alussa. Suomenkielisten osastojen työntekijät käyvät kolme kurssia: Selkeytä lauseita ja virkkeitä, Toimiva hallinto on kielestä kiinni ja Kirjoita sujuvasti. Ruotsin kielen osastossa opiskellaan Klarspråk – Skriv bättre myndighetstexter -kurssi. Kurssien yhteiseen opiskeluun voivat uusien työntekijöiden lisäksi osallistua muutkin kotuslaiset, myös harjoittelijat.

Kukin kurssi käydään ensin itsenäisesti. Sen jälkeen kurssista keskustellaan yhteisessä opintopiirissä: miten kurssin antia voi hyödyntää omassa työssä ja millaisia ajatuksia kurssi herättää. Opintopiireissä saamme myös ideoita siihen, miten hyvän virkakielen kursseja kannattaa kehittää ja päivittää. Yhteinen opiskelu on saanut hyvää palautetta. Opintopiirissä on voinut pohtia erilaisten tekstien kirjoittamiseen liittyviä kysymyksiä sekä tutustua paremmin työkavereihin ja heidän työhönsä.


Hyödynnä myös muita tekstinteon apuvälineitä

Hyvän virkakielen verkkokurssien lisäksi Kotimaisten kielten keskus tarjoaa monia apuvälineitä, joista saat apua tekstien teossa ja erilaisissa kielenkäytön kysymyksissä.

Kielitoimiston sanakirja antaa tietoa sanojen merkityksistä, käytöstä, oikeinkirjoituksesta, taivutuksesta ja tyylisävyistä. Kielitoimiston ohjepankissa on yleiskieltä koskevia oikeinkirjoitus-, kielioppi- ja nimiohjeita.

Hyvän virkakielen ohjeista saa apua asiallisten, selkeiden ja ymmärrettävien tekstien kirjoittamiseen sekä teksteihin liittyvän työn sujuvoittamiseen. Kaksikielinen Hyvän nimistön opas on julkishallinnon työntekijöille tarkoitettu apuväline, joka sisältää ohjeita nimien suunnittelijoille ja nimistä päättäville.

Voit tilata meiltä myös maksullista koulutusta ja asiantuntija-apua esimerkiksi tekstien selkeyttämiseen ja nimien suunnitteluun.