Siirry sisältöön
Haku

Muutokset hallinnossa aiheuttavat myös nimenmuutoksia

Uusi vuosi ja uudet kujeet, myös hallinnon organisaatiossa! Vuoden 2015 alusta voimaan astuneiden organisaatiomuutosten myötä muutoksia tapahtuu myös viranomaisten nimissä.

Osa nimistä poistuu käytöstä, kun virastojen toimintoja yhdistetään.  Lisäksi käyttöön tulee kokonaan uusi nimi Luonnonvarakeskus (Luke), kun Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, Metsäntutkimuslaitos, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos sekä maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen tilastotoimi yhdistyvät.

Uuden nimen etuna on lyhyys ja ytimekkyys, mutta keskuksen ydintoimialaa, maa- ja metsätaloutta, se voisi kuvata paremminkin. Jostain syystä näitä alaa täsmällisesti kuvaavia sanoja ei nimessä haluta käyttää ‒ kenties ne koetaan liian maalaisiksi.

Pyyhkeitä saa myös lyhenteen Luke käyttö. Luonnonvarakeskus on nimenä sen verran lyhyt, ettei erillistä lyhennettä monissa yhteyksissä tarvittaisi ollenkaan. Kuitenkin keskuksen omassa logossa nimenomaan lyhenne on keskeisesti näkyvillä. Logon perusteella vaikuttaakin siltä, että Luke olisi varsinainen nimi ja Luonnonvarakeskus lähinnä nimen selite. Lisäksi suomenkielisestä nimestä muodostettua lyhennettä käytetään sekä ruotsin- että englanninkielisissä yhteyksissä, vaikka tämä on kielilain kannalta kyseenalaista.

Ilahduttavaa on Itellan muuttuminen takaisin suomenkieliseksi, kuvaavaksi Postiksi. Järin ilahduttava muutos ei kuitenkaan ole ruotsinkielisten näkökulmasta, sillä se on jäänyt puolitiehen: kielilaista huolimatta Postilla ei ole lainkaan ruotsinkielistä nimeä, joka palvelisi ruotsinkielisiä asiakkaita. Myös englanninkielisissä teksteissä käytetään nimeä Posti.

Kuntaliitosten myötä kunnanniminä käytöstä poistuvat Lavia, Maaninka ja Tarvasjoki. Liitoksista Porin ja Lavian sekä Liedon ja Tarvasjoen ovat historiallisia, sillä niissä on ensimmäistä kertaa käytetty talouden kriisikuntien pakkoliitospykälää. Onneksi pakkoliitoksissakaan paikallisidentiteetistä ei tarvitse luopua; paikanniminä niin Lavia, Tarvasjoki kuin Maaninkakin jatkavat elämäänsä entiseen tapaan!

Lue lisää hallinnon muutoksista Suomi.fi-sivustolta.