Nykysuomen sanalista Sanuli-sanapelin taustalla
Kielitoimiston sanakirjasta apua arvailuun.
Mitä syntyy, kun yhdistetään Onnenpyörä ja vanha kunnon nappulapeli Mastermind? Tietenkin sanapeli Sanuli tai sen englanninkielinen esikuva Wordle. Jaakko Husson kehittämän Sanuli-pelin taustalla on Kotuksen aineisto – ja Kotuksen palveluiden avulla pelin saa myös sujumaan!
Kirjain paikallaan
Sanuli ja Wordle ovat vapaasti verkossa pelattavia pelejä, joissa yritetään arvata viisikirjaiminen sana (Sanulissa voi arvata myös kuusikirjaimisia sanoja). Pelaaja syöttää arvauksensa, ja peli näyttää, moniko arvauksen kirjaimista on oikeita oikealla paikalla tai oikeita, mutta väärällä paikalla. Pelaaja syöttää uusia arvauksia, kunnes hän joko keksii oikean sanan tai arvauskerrat loppuvat.
Suomenkielisen Sanuli-pelin sanat ovat peräisin Kotimaisten kielten keskuksen nykysuomen sanalistasta. Sanalista ei ole tyhjentävä luettelo suomen kielen sanoista, vaan sen on tarkoitus toimia apuvälineenä suomen kieltä käsittelevien tietokoneohjelmien ja suomenkielisten käyttöliittymien kehitystyössä. Tutustu aineiston lisensseihin ja inspiroidu itsekin!
Tietäjät tietää
Voit pelata Sanulia kahdella tavalla. Joko rehellisesti arvaillen tai sitten Kielitoimiston sanakirjan hyviä hakutoimintoja räikeästi hyödyntäen. Ristikoiden ystävät saattavatkin jo nyökkäillä tietäväisen oloisesti – ja jos eivät, myös heidän maailmansa muuttuu pian.
Kielitoimiston sanakirjan haussa kysymysmerkki korvaa minkä tahansa yhden ja vain yhden merkin (tähtimerkki * korvaa kuinka monta merkkiä tahansa). Näin ollen esimerkiksi haku ?iel? tuottaa tulokseksi osumat kieli, kielo, mieli, nielu, pieli, sielu ja vielä.
Lisääkö tämä peli-iloa vai viekö sitä? Sinä päätät! Joka tapauksessa nyt on hyvä hetki kaivaa kaapin perukoilta myös ne puoliksi täytetyt ristikot.