Siirry sisältöön
Haku

rss Kotus-vinkit

22.12.2021 10.07

Sanat on sydämeni kieli

Tärppejä vuodenvaihteeseen.

Kotimaisten kielten keskuksen väki toivottaa kaikille hyvää vuodenvaihdetta. Monet toiminnoistamme ovat tauolla, mutta verkkopalveluissamme toki on aina tarjolla paljon tietoa ja tekemistä.

Tähän vinkkiin olemme nostaneet joitakin tärppejä moninaisista sisällöistämme. Vuodenvaihteen aikatauluistamme on tietoa erillisessä uutisessa.

Joulutonttuja. Kuva: Ulla Onkamo, Kotus.
Kaksi joulutonttua. Kuva: Ulla Onkamo.

Knoppeja ja pähkinöitä

Kieliknoppikalenterimme Lapset herätkää! herättelee huomaamaan kielen moninaisuutta ja kieleen liittyvä tiedon monipuolisuutta. Tarkoista tiedoista ja tietämisestä sekä pähkäilemisestä on kyse myös kieli- ja nimitesteissämme sekä pätemisvisassa ja tiedonhakutehtävissä.

Joulu Tammisalossa. 1960-luku, Helsinki. Kuva: Juha Jernvall. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0.
Joulunviettoa Helsingin Tammisalossa 1960-luvulla. Kuva: Juha Jernvall. Helsingin kaupunginmuseo.

Eläimistä ja ihmisistä

Kotuksen verkkosivuilla on julkaistu useita laajoja tietopaketteja kieleen liittyvistä teemoista, ilmiöistä ja ihmisistä. Uusimmassa teemakoosteessa (Eläin elää, ihminen ihmettelee) aiheena ovat eläimet sekä ihmisen ja eläimen suhde.

Teemakoosteissa on monenlaisia aiheita Mikael Agricolasta Suomen historiaan, Kalevalasta suomalaisuuteen sekä Aleksis Kivestä kevääseen ja kesään. Jouluun ja vuodenvaihteeseen liittyviä sisältöjä on koottu Kotuksen joulupaketti -teemakoosteeseen.

Mainosmerkki, keräilymerkki, kirjeensulkijamerkki, jossa teksti "Hauskaa Joulua, Onnellista Uutta Vuotta". Suunnittelija: Väinö Blomstedt. Helsinki, 1912. Helsingin kaupunginmuseo.
Eläinaiheinen joulumerkki. Suunnittelija: Väinö Blomstedt. Helsinki, 1912. Helsingin kaupunginmuseo.

Uusia julkaisuja

Suomen murteiden sanakirja julkaistiin uudessa käyttöliittymässä joulukuussa 2021. Kirja kuvaa kaikki suomen murteet. Verkossa on nyt aakkosväli a–mnää.

Vanhan kirjasuomen sanakirjan uusin päivys julkaistiin marraskuussa 2021. Sanakirjassa selitetään kaikki sanat, jotka esiintyvät 1540-luvulta vuoteen 1810 asti suomeksi julkaistussa kirjallisuudessa. Verkossa on nyt aakkosväli a–pitäytä.

Sanapoimintoja vuodelta 2021 -koosteeseen on poimittu noin seitsemänkymmentä niistä yli kuudestatuhannesta sanasta, jotka on tallennettu vuoden aikana Kotuksen uudissanatietokantaan. Kotuksen sanastajat eivät voineet välttyä pandemiasta kieliviltä ilmauksilta.

Kielikello-lehden vuoden viimeisessä numerossa ollaan esimerkillisiä. Kielitoimiston sanakirjan esimerkeillä on monta tehtävää: ne valaisevat hakusanan merkitystä ja käyttäytymistä muiden sanojen seurassa, minkä lisäksi niissä on mukana kielenhuollon normeja koskevaa tietoa.

Savolainen joulukuusi. Kuva: Vesa Heikkinen, Kotus.
Savolainen joulukuusi. Kuva: Vesa Heikkinen.

Ajan virta ja joulutodistus

Vuosi 2021 on ollut vauhdikas kielivuosi. Tapahtumia voi kerrata surffaamalla ajankohtaisjuttujemme virrassa.

Kotuksen johtajalla Leena Nissilällä on nyt oma palstansa Kotus-blogissa. Ensimmäisessä tekstissään hän pohtii, millaisen joulutodistuksen Kotus saakaan kansalaisilta.

Talviaamun auringonnousu. Kuva: Vesa Heikkinen.
Valoa kohti! Talviaamun auringonnousu. Kuva: Vesa Heikkinen.

Palaa otsikoihin