Siirry sisältöön
Haku

rss Kotus-vinkit

28.1.2022 14.40

Etymologian etymologia

Ja yli viidensadan muun sanan alkuperä selitettynä.

Etymologia-sanalla viitataan yhtäältä sanojen alkuperän tutkimukseen, toisaalta yksittäisten sanojen alkuperään. Sanan taustalla on klassisen kreikan etymologíā, joka tarkoittaa sanan todellisen merkityksen osoittamista.

Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuilla selitetään yli 500 sanan etymologia. Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä -sivut on jaettu aakkosittain osioihin. Osiot ovat A–I, J–K, L–N, O–R, S–T ja U–Ö. Sivustoa täydennetään säännöllisesti.

Etymologiasivuilamme on muun muassa sanan etymologia etymologia. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.
Etymologiasivuillamme on muun muassa sanan etymologia etymologia. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.

Aatosta öljyyn

Ensimmäinen selitettävä sana on aatto, viimeinen öljy. Aaton juuret ovat muinaisruotsissa, öljyn muinaiskreikassa.

Selityksensä sivuilla saa myös moni ihmisiin viittaava sana, esimerkiksi kamu. Se on lyhennelmä kamraatista, jonka pohjana on latinan huonetta tarkoittava camera.

Susi kaljamalla

Valitettavan ajankohtaista kaljama-sanaa on arveltu lainaksi skandinaaviselta tai germaaniselta taholta. Nykyisissä skandinaavisissa ja germaanisissa kielissä sanalle ei ole oikein jatkajaa, mutta vanhemmista kielimuodoista on kirjallisia tietoja; sana olisi siellä tarkoittanut liukasta tai sileää.

Ajankohtainen on myös sana susi. Sen alkuperää ei varmasti tiedetä, mutta on ehdotettu, että susi olisi vanha laina indoeurooppalaisista kielistä. Ajallisesti etäistä lainalähtökohtaa edustaisi nykykielissä esimerkiksi ruotsin hund ’koira’.

Ikivanha talvi

Osa sanoistamme on ikivanhaa perintösanastoa. Niin myös edelleen ajankohtainen talvi.

Unkarin vastine talvelle on tél. Sanan merkitys on sukukielissämmekin ’talvi’, mutta Uralin takana puhuttavassa mansin kielessä sana tarkoittaa myös vuotta.


Palaa otsikoihin