Siirry sisältöön
Haku

Vesa Heikkinen


Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.
Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen.

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja.


rss

10.11.2016 14.37
Vesa Heikkinen

Tuli iso trytky

Trump + jytky = trytky?

Olen tässä blogissa kirjoittanut pariinkin otteeseen jytkystä. Pakkohan se on sanoa pari sanaa myös trytkystä, Trumpin ja jytkyn yhdistelmästä.

Donald Trump voitti – gallupeja ja asiantuntijalausuntoja uhaten – Yhdysvaltain presidentinvaalit. Suomessa Trumpin voittoa verrattiin tuoreeltaan jytkyyn eli perussuomalaisten voittoon eduskuntavaaleissa 2011. Tilanteessa nähtiin muutakin samankaltaisuutta: sekä perussuomalaisten että Trumpin voiton sanottiin rakentuneen populismin varaan.

Kuka trytkyn oikein keksi? Oletettavasti sana syntyi monessa lähteessä samanaikaisesti. Nokkelat someilijat kyllä keksivät aina uudestaan, että 1 + 1 = 2!

Ensimmäinen trytky tosin löytyy Twitteristä jo vaalien alta. Nimimerkki BoogieSanta suunnitteli muuttavansa Kanadaan, mikäli tapahtuu trytky. (Twitter 2.11.2016.)

Kun vaalitulos alkaa varmistua yöllä 9. marraskuuta, someen ilmestyi Tuli iso trytky! -huudahduksia. Pian käyttöön otettiin myös #trytky-tunniste, ja sanaa käytettiin twiiteissä taajaan.

Vanha murresana jytky on perussuomalaisten myötä jäänyt elämään yleiskielessäkin. Mutta mitenkähän käy trytkyn? Onko se liian teennäinen? Tekemällä tehty? Yhdistyykö se liian vahvasti rytkyihin, risaisiin ryysyihin?

Ehkä joillakin trytkyn käyttäjistä onkin tarkoitus vahvistaa mielikuvaa trytkynjälkeisestä Amerikasta, jossa kansa on jakautunut kahtia. Ja jossa yhä useampi kulkee trytkyn takia rytkyissä.

Palaa otsikoihin | 1 puheenvuoro

5.12.2016 12.15
Helena & Vili
Jymp
Trumpin ja Perussuomalaisten voittoa ei pitäisi verrata toisiinsa, sillä Trumpin vaalikampanja oli huomattavasti laajempi. Toisaalta suomen kielessä ei ole hyvää sanaa yllättävälle vaalivoitolle, ja "jytky" on yleistynyt etenkin internetissä, jolloin siitä tekemällä "trytkyn", ihmiset ymmärtävät tilanteen helpommin. Toinen vaihtoehto trytkylle olisi jymp, joka olisi helpompi kirjoittaa esimerkiksi twitterissä, jossa merkkimäärä on rajattu.