Siirry sisältöön
Haku

Terävästi


Terävästi-palstalla julkaistaan vierailevien kirjoittajien tekstejä ja Kotus-blogin lukijoiden keskustelunavausehdotuksiin perustuvia blogimerkintöjä. Ehdotuksia voi lähettää palautelomakkeella. Palstan tekstit eivät edusta blogitoimituksen näkemyksiä saati Kotuksen virallista kantaa.


rss

29.5.2017 9.09
Terävästi-palsta

Kokemus kilpistyy?

Nimimerkki ”Anna Huuti” hämmästelee kilpistyä-verbin erikoista käyttöä.

Oletteko huomanneet, että kilpistyä-sanaa on alettu käyttää yhä useammin väärin ikään kuin ’kiteytymisen’ tai ’tiivistymisen’ synonyymina?

Tässä esimerkki Helsingin Sanomista 21.5.2017:

Toisissa duunariperheissä koulutusta kyllä arvostetaan, mutta siitä ei silti puhuta. Työstä ja opiskelusta vaietaan, sillä juuri niihin kilpistyy luokkaretkeilijän ja muun suvun ero.

Olen törmännyt tällaiseen käyttöön Ylen verkkouutisissa viimeisen vuoden mittaan vähintään kolmasti ja eilen tyrmistyin, kun luin Suomalaisia nykyrunoilijoita 2 -nimisestä (s. 247) kirjasta seuraavanlaisen virkkeen:

Tennilälle kirjallinen kokemus kilpistyy tarkkoihin tihentymiin tekstissä, jotka löytyvät kirjoittaessa tai lukiessa.

Nimimerkki ”Anna Huuti”

Kilpistyä (Kielitoimiston sanakirja)

Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa | Keskustele

29.5.2017 14.43
Mauri Ilmari
Kaikella on syynsä.
Voisikohan kilpistymisen outo merkitys jonkun puheessa johtua siitä, että hänelle kilpi on ensi sijassa vaakunakilpi? Sellaisessahan on kuva. Parhaimmillaan se kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, tiivistäen ja kiteyttäen.
29.5.2017 22.31
Matti Sunell
Outo käyttö johtuu nimenomaan siitä, että metaforisuutta ei enää tajuta (tai puolitietoiset metaforiset mielleyhtymät sekaantuvat). On ollut mielessä tiivistyä, kiteytyä ja huipentua sekä merkitykseltään samankaltainen kärjistyä. Keihäänkärki on sitten nolosti kilpistynyt.
20.3.2019 13.38
Saman havainnut
Tauti tarttuu
Kyse on siitä, että kirjoittaja sekoittaa toisiinsa sanat kilpistyä ja kulminoitua. On häkellyttävää, miten usein virhe esiintyy esimerkiksi Helsingin Sanomissa tai YLE:nkin sivuilla, vaikka niissä tiettävästi on jopa kielenhuollosta vastaavaa henkilöstöä. Ja mitä useammin sanaa käytetään väärin, sitä tehokkaammin väärä käsitys sen merkityksestä leviää. Muutaman vuoden päästä näiden jokseenkin vastakkaisia tilanteita hyvin ilmentävien sanojen eroa ei enää tunne kukaan, lukuun ottamatta joitakin vielä elossa olevia muinaiseen kirjallisuuteen perehtyneitä henkilöitä.