Siirry sisältöön
Haku

Terävästi


Terävästi-palstalla julkaistaan vierailevien kirjoittajien tekstejä ja Kotus-blogin lukijoiden keskustelunavausehdotuksiin perustuvia blogimerkintöjä. Ehdotuksia voi lähettää palautelomakkeella. Palstan tekstit eivät edusta blogitoimituksen näkemyksiä saati Kotuksen virallista kantaa.


rss

18.5.2015 13.50
Terävästi-palsta

Juryttäjä juryttää?

Kotus-blogin lukija kaipaa sanalle suomenkielistä vastinetta.

Kun valitaan teoksia taidenäyttelyyn sinne tarjotuista, puhutaan juryttämisestä (juryttää, juryttäjä). Sanan taustana on englannin kielen jury-sana, joka merkitsee tuomaristoa tai arvostelulautakuntaa.

Toisinaan käytetään verbiä jyryttää, joka tietenkin sopii paremmin suomen kieleen. Kumpikaan verbi johdannaisineen ei esiinny Kielitoimiston sanakirjassa.

Asiasta käydyssä keskustelussa on ehdotettu verbiä raadittaa (raadittaja, raaditus). Miltä se kuulostaa? Vai onko Kotus-blogin lukijoilla parempia ehdotuksia?

VESA KAUTTO

Palaa otsikoihin | 7 puheenvuoroa | Keskustele

18.5.2015 17.58
Satunnainen kilpailija
Jury tuomaroi
Tuomarointi-sanaa on käytetty jo pitkään silloin kun on kyse arvostelulautakunnan tai juryn toiminnasta.
Miksi se ei kelpaa?
18.5.2015 21.42
William K
Arvotuksesta
Tähän tarkoitukseen on jo olemassa sana, vaikkei sitä ehkä ole kylliksi huomattu: arvottaa 'sijoittaa arvoasteikkoon, määrittää jonkin arvo'. Pientä päällekkäisyyttä teonsanojen arvostaa ja arvostella merkityksiin saattaa ilmetä muttei niinkään 'juryttämisen' merkityksessä, mikä arvottamisen käytön kannalta olisi olennaista. Esim. Hänen työnsä arvotettiin kilpailussa korkealle. Arvottaa suoritus ensimmäiseksi / toiseksi / kolmanneksi.
20.5.2015 1.39
...
Arvostelusta on kyse.
Tuomarointi ja arvosteleminen ovat käytössä olevia termejä just tuomariston toiminnasta. Arvottamisella on taas toinen vakiintunut merkitys, voidaan arvottaa esim. jonkun alueen luontoarvoja tai kaupunkikuvallisia tai rakennustaiteellisia arvoja.
22.5.2015 12.52
Laura Kataja
Raati
Tuo "raadittaminen" olisi sikäli hyvä, että sillä ei ennestään ole asiaa sotkevaa merkitystä.

Tuomaroinnissa on minusta myös kyse eri asiasta. Mieleen tulee jokin urheilulaji jossa tuomarointi on sitä että vahditaan sääntöjen noudattamista ja sitä menikö se pallo nyt maaliin tai syötettiinkö kieroon.

Arvostelemiseen viittaavat taas ovat nekin vähän eri suuntaisia - juryn eli raasin tehtävänähän on valita esim. työt näyttelyyn, ei panna niitä millekään asteikolle muuten kuin hyväksymällä tai hylkäämällä (eikä sekään välttämättä ole pelkästään laadusta kiinni: "tuo Virtasen työ olisi upea, mutta kun tässä näyttelytilassa sitä ei saa järkevästi esiin, pyydetään tuo toinen".
22.5.2015 14.51
Juristi
Valitsee
Siinähän kysymyksen esittäjä jo itse käytti aivan oikeaa sanaa. Jury valitsee työt näyttelyyn.
Joku juryttäminen tai raaditus, tai tuomarointi eivät kerro mitään, niissähän vain käytetään toimijasta suoraan johdettua verbiä.
Mitä svetsari tekee? Voidaan kyllä sanoa että svetsaa, vaan ymmärrettävämpää on sanoa että hitsaa. Niin raatikaan, eli valintalautakunta ei sujuvimmin sanoen raadita, tuomaroi tai juryta vaan valitsee tai arvostelee.
9.6.2018 12.55
A.M.
Täytyy sanoa, että HUH HUH
Miksi englantia ylipäätään sotketaan kauniiseen, sointuvaan kieleemme? Tunnemmeko itsemme todellakin niin aliarvostetuiksi maailmalla?? Erikoisuutemme ja arvostuksen aihe on, mielestäni, aiemmin kaunis ja sointuva kielemme, enkä voi ymmärtää sitä, että se on muutettu töksähteleväksi ja typerältä kuulostavaksi.
5.4.2021 20.24
HV
Juryttää - Valita näyttelyn teokset
Näyttelyn jurytyksessä ei sinänsä arvoteta teoksia vaan valitaan näyttelykokonaisuuteen valitsijan tai valitsijoiden mielestä sopivimmat teokset. Lähettäminen "valintaan" - lähettäminen jurytettäväksi. Teosten valinta kokonaisuuteen voi tapahtua yhden tai useamman juryttäjän, valitsijan toimesta. Raati viitannee useampaan kuin yhteen henkilöön.