Siirry sisältöön
Haku

Risto Uusikoski


Risto Uusikoski. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.

Risto Uusikoski työskentelee Kotimaisten kielten keskuksessa verkkotoimittajana ja verkkopalveluiden kehittämisen parissa. Hän on tutkinut tempuksen käsitettä ja murehtii aikaan liittyviä kysymyksiä myös vapaa-ajallaan.


2.9.2022 11.47
Risto Uusikoski

Kolme kovaa koota

Alkuäänteiden toisto on totuuden tae.

Olen loppujen lopuksi aika yksinkertainen ihminen. Uskon, että jos luetelman sanat alkavat samalla alkukirjaimella, luetelma on väkisinkin totta. Eihän universumi muuten olisi järjestänyt asioita niin, että esimerkiksi viestinnän viisi keskeisintä käsitettä alkavat kaikki v-kirjaimella.

Niin, tiedättehän. Öö, viesti, vaikutus, vastaanotto... voima ja... ja... vaikka volyymi. Tai blogin kirjoittamisen neljä kovaa peetä, eli, eli pohjatyö, puserrus, päteminen ja... postaaminen?

Kirjoita, korjaa ja kehity

Alkuäänteiden toisto eli alkusointu eli allitteraatio on vanha tehokeino, jota esiintyy paljon muun muassa runoissa ja sananparsissa. Suomalaisessa ja suomensukuisessa kansanrunoudessa allitteraation rooli on erittäin keskeinen. Aivoni ajattelevi ja niin edelleen. Alkusointu auttaa painamaan asioita paremmin mieleen, mutta selvästi se on myös totuuden tae (totuuden tae, huomaatteko, kuulostaa tosi hyvältä).

Tekeekö alkusointu asioista totta vai onko se – kuten haluan uskoa – universumin maaginen tarkistuskeino? Eli jos viiden asian luetelmasta neljä alkaa v-kirjaimella ja yksi k-kirjaimella, se viimeinen ei mitenkään voi päteä? Luetelman laatijan täytyy palata tarkistamaan ammattitaitoaan, koska selkeästi hän ei ymmärrä käsittelemäänsä ilmiötä vielä tarpeeksi hyvin.

Sillä eihän mitään kolmatta vaihtoehtoa ole. Eihän siinä nimittäin olisi järkeä, että luetelman laatija valitsisi nimenomaisesti tietyllä kirjaimella alkavia termejä vain sen takia, että tuloksena olisi hieno ja iskevä lista. Nämä peet, koot ja veet kun ovat yleensä tärkeitä asioita: kompressio, koho ja kylmä.

Miettikää vaikkapa tilannetta, jossa joku kehittelee ohjetta jonkin hätätilanteen varalle. ”Hmm, jaa, on tärkeää, että ihmiset ensin suojautuvat, sitten sulkevat venttiilin, sen jälkeen poistuvat tilasta ja lopuksi hälyttävät apua. Eli suojaudu, sulje, poistu ja hälytä. Ei, ei, ei tätä kukaan muista. Hälytä on sama kuin soita, mutta tuo poistu... Laitetaan, että suojaudu, sulje, sammuta ja soita. Kyllä kyllä, voihan sen kemikaalipalon yrittää sammuttaa.”

Ei, täysin naurettavaa. Pysyn kannassani.

Kotimaisten kielten keskus on iskevä nimi. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.
Kotimaisten kielten keskus – huomaatteko? Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.

Rauhaa ja rakkautta

Allitteraatiosta on siis vastaus kaikkeen. Puhuuko esitelmöijä asiaa? Kyllä, jos hänen presentaationsa kulminoituu viiteen vaudikkaaseen veehen! Onko remppafirma asiallinen? Kyllä, jos heidän palvelulupauksensa on kolme kovaa koota! Kestääkö uuden tieteenalan keskeinen teoria päivänvaloa? No arvatkaa vain, miten asiaa kannattaa lähestyä!

Tämän varaan voisi melkein perustaa uskonnon! Koska unive... ai mitä? Ai niin, eiväthän nämä toimi edes eri kielten välillä. Eikä kompressio, koho ja kylmäkään näköjään enää päde: nyt on muistettava PEACE & LOVE, jossa PEACE on tietenkin suojele, kohota, harkitse, purista ja ohjeista.

Eli ei mitään, kuopatkaa koko kirjoitus!

Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele

Ei puheenvuoroja