Siirry sisältöön
Haku

Minna Pyhälahti


Minna Pyhälahti. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.

Minna Pyhälahti rakastaa uudissanoja ja työskentelee Kielitoimiston sanakirjan päätoimittajana. Aiemmassa elämässään hän oli kielenhuoltaja ja kouluttaja.


rss

12.8.2015 16.01
Minna Pyhälahti

Kun superhelle ei riitä

Tuleeko vielä ennen syksyä jymyhelle tai jytkyhelle?

Liioittelu on median ja mainonnan elinehto: pelkkä helle ei ole mitään, pitää olla vähintään superhelle! Tai seksihelle – koska seksihän myy aina –, jota käytettiin mediassa ainakin vuonna 2011. (Tänä vuonna helteestä on kirjoitettu erittäin vähän, sattuneesta syystä.)

Kun sanat kuluvat ja menettävät superiuttaan, tarvitaan aina vain uusia muotisanoja. Matti Punttila kirjoittaa jo Kielikellossa 1/1990:

”Erityisen suuri erottumisen tarve on tietenkin mainoksissa ja ilmoituksissa, mutta myös uutiset kilpailevat ankarasti lukijoiden huomiosta. – – Vieraaseen vaikutukseen perustuvat sellaiset yhdysadjektiivit kuin arkkikonservatiivi, ekstrasuuri, hypermoderni, superrohkea ja ultrakallis. Niiden määriteosat on lainattu sellaisinaan, kääntämättä. Vierasperäisiin etuliitteisiin turvaudutaan nähtävästi siksi, että uskotaan niiden olevan voimakkaampia kuin suomenkieliset. Tällöin käy kuitenkin yleensä niin, että tyyli arkistuu eikä kyseisen adjektiivin intensiteettikään välttämättä kasva.”

Punttilan jutun luettuani jäin pohtimaan, käytetäänkö noita huippuja, hypereitä ja supereita edelleen entiseen tahtiin vai ovatko ne jo jääneet pois muodista.

Eivät ole. Kotimaisten kielten keskuksen sanalipputietokannasta löytyy viime ja tältä vuodelta satoja sanoja, joissa on alkuna huippu-, hyper- ja super-:

Aikanaan huippusuositun pikaviestipalvelun Windows Live Messengerin taru päättyy lopullisesti syksyllä.

Maailmanlaajuinen talouskriisi on synnyttänyt paineen luopua hyperkulutuksesta.

Superviikonloppu täyttää Helsingin tapahtumilla (otsikko)

Myös Kielikellossa mainittua vahvistussanaa ultra käytetään:

Suomessa on tuoreen kansainvälisen selvityksen mukaan ultrarikasta.

Tuorein osuma on kuvainnollinen ultrajuoksu-sanan käyttö:

Tämä ei ole enää maraton vaan ultrajuoksu (valtionsyyttäjä Jari Aarnio -tapauksesta). Ultrajuoksullahan tarkoitetaan kaikkia maratonia pidempiä juoksumatkoja.

Samat huippu-, super-, hyper- ja ultra- ovat olleet vahvistustehtävissä siis jo jopa kymmeniä vuosia!

Jos ennen syksyä on helteisiä ilmoja, millä sanoilla hellettä tänä vuonna vahvistetaan? Miten olisi vaikkapa jymyhelle?

Sekään ei ole uusi. Vaikka olin jo unohtunut koko jymyhelteen, sitä käytettiin esimerkiksi Aamulehdessä vuonna 2010: ”Ovat ennätyslämpötilat tuoneet suomen kieleen aivan uuden sanankin: jymyhelle. Suomessa ainakin Ilmatieteenlaitos on ottanut jatkuvien jymyhelteiden mahdollisuuden tosissaan. Se alkaa ensi kesästä alkaen antaa hellevaroituksia.”

Entäs jytkyhelle? Sanalipputietokannasta näkyy, että jytky-sana on käytössä myös vahvistavana määritteenä, muun muassa sanassa jytkyhäät (äärimmäisen ylelliset häät). Ja ihmeiden ihme, sanaa on käytetty mediassa jo vuonna 1999! Siis yli kymmenen vuotta ennen perussuomalaisten vaalimenestystä, jonka yhteydessä jytky tuli laajaan käyttöön.

Uutta on vaikea keksiä. Toimittajat ovat tunnetusti kekseliästä joukkoa. Jäämme odottamaan upouusia vahvistussanoja!

Matti Punttila: Hyperhyvää vai huippuhuonoa? Tarpeellisista ja tarpeettomista vahvistussanoista. Kielikello 1/1990.

Palaa otsikoihin | 4 puheenvuoroa | Keskustele

17.8.2015 11.11
matti
super-de-luxe
tässä olisi tarjolla vahvistussana intianenglannista: super-de-luxehelle :)
17.8.2015 11.28
Leena Joki
Äärisäitä
Kiitos herättämästä!

En tarjoile upouutta, vaan vanhaa kunnon ääri-sanaa.

"Vaaralliset äärisäät tulevat Suomeen: perjantaimyrsky 70 %, tiistaina -25 °C" (http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/, 1.1.2015).

”Ihmisen toiminta näkyy voimistuneissa myrskyissä ja äärikuumissa päivissä.” (HS 8.7.2015)

"Periaatteessa ilmatieteilijän silmissä kaikki säät, jotka Suomessa ilmenevät, kuuluvat Suomen ilmastoon. Silti äärihelle tai ennätyspakkanen ei ole tavallisen ihmisen mielestä tavanomaista säätä. Hehän saattavat kokea sellaisen vain kerran elinaikanaan." (http://ilmatieteenlaitos.fi/saa-on-harvoin-poikkeuksellinen)

Sen sijaan äärioikeistoa ja -vasemmistoa sanotaan nykyisin jostain syystä laitaoikeistoksi ja -vasemmistoksi, ääriliikehdintää laitaliikehdinnäksi jne.
8.10.2015 12.46
Vanilja, Tiina ja Emma
Supersuosittuja nuorten keskuudessa!
Olemma samaa mieltä. Näitä vahvistussanoja käyttävät erityisesti nuoret. Kaikkia näitä sanoja ei kuitenkaan käytetä yhtä paljon. Esimerkiksi ultra- ja hyper- ovat vähemmässä käytössä kuin super- ja huippu-. Tilanteita, joissa näitä käytetään, ovat esimerkiksi: "Olet supernopea." ja "Netti on huippuhidas!". Myös muita englanninkielisiä sanoja käytetään nuorten keskuudessa, kuten 'ignoorata' (ignore, eli jättää huomiotta) ja 'awkward' (noloa).
Jo nykyään käytetään paljon englannin kieltä. Muuttuuko puhe tulevaisuudessa kokonaan englanninkieliseksi?
18.11.2015 21.52
Elmix
Kun mikään ei riitä
Kyllä liioittelu sanoja käytetään niin mediassa, kun omassa puhekielessämme. Tämän luettuani rupesin asiaa ajattelemaan miten paljon käytämmekään vahvistusanoja puhuessamme ja kirjoittaessamme.

Se on aivan totta eihän helle kuullosta miltään seksihelle sanan rinnalla!