Siirry sisältöön
Haku

Vesa Heikkinen


Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.
Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen.

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja.


rss

18.5.2011 9.34

Kahviloman tarpeessa?

Lomalomake kuntoon ja kahville!

Sain synkkärilahjaksi kiehtovan kirjan. Sen nimi on Villi, kaunis Lappi. Tekijöiksi mainitaan pari Aho & Soldan ja ilmestymisvuodeksi 1936.

Kirjan lehteily vie lomatunnelmaan. Hienoja aikaa uhmaavia kuvia Pyhältä, Ylläkseltä, Jäämeren rannoilta...

Ja ne kuvatekstit! Vanhan ja uuden rajoilla monin tavoin:

Kesänkitunturin huhtikuisessa satumetsässä.

Metsää, metsää rajattomiin!

Kaadetun puun runko apteerataan sopiviksi tukeiksi.

"Porotokka" Luirojoen jäällä.

Kolttakylän kaunotar.

Tukkilaiskämpän "frigidaire".

Mutta oikeastaanhan minun piti puhua tästä kuvatekstistä: Kahviloma kämpässä. Kuvassa kaksi tukkijätkää, vai jonkinlaisia kymppejäkö mahtavat olla, hörppii himoittua nestettä tassilta.

Näköjään noihin aikoihin lomaa on käytetty lyhyenkin tauon merkityksessä. Sanan tuollainen käyttö lienee nykyään harvinaista, mutta tarvitseeko olla?

Taajaan kaipaillaan niitä kesälomia ja muita pitempiä välejä tai rakoja (loman konkreettisia merkityksiä) aherrukseen, mutta voisihan sitä yrittää pitää lomaa joka päivä. Eikä kahviloman pitäminen edellytä lomalomakkeen täyttämistä.

Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa

18.5.2011 10.57
Kaisa Kyläkoski
Historiallisesta sanomalehtiarkistosta löytyi useita esimerkkejä sanan käytöstä. Esim Uudessa Aurassa 02.02.1909 julkaistussa kokousselostuksessa kahviloman jälkeen jatkettiin taas. Näkyy hakutulosten joukossa myös työajan määrittelyssä. Varhaisimpia osumia jatkokertomuksessa (Pohjalainen 18.02.1890):

"Nyt oli kahviloma. Ruskea neste pulppusi kaikkialla purkista kuppihin ja ilosena katseli tuoja, miten mielihyvällä hänen keittämäänsä nestettä nautittiin."
18.5.2011 13.25
Erkki
Kahvitunti
Googlekin antaa "kahvilomasta" 100 tulosta. Lienevätkö Kaisa Kyläkosken antamat esimerkit niiden joukossa. En ruvennut selvittämään.

En ollut itse tähän ikään mennessä törmännyt loma-sanan käyttöön tässä yhteydessä, vaikka kesätöitäkin on tehty heinäpellolla, rakennuksilla ynnä muualla kauan aikaa sitten.

Mutta ilmaus "kahvitunti" on minulle tuttu, vaikka sen pituus rakennustyömaalla taisi olla tasan 12 minuuttia, jos muistan oikein...
19.5.2011 12.30
Vesa Heikkinen
Kiitos ajatuksista!

Kyllähän tuota "lomaa" nykyäänkin käytetään lyhyistä tauoista puhuttaessa, mutta ei niinkään substantiivisesti vaan ikään kuin postpositiona: työn lomassa, aherruksen lomassa. Kyseessä siis tapaus, jossa substantiivi (loma) on postposition lähteenä, ks. lisää VISKistä:

http://kaino.kotus.fi/visk/sisallys.php?p=693