Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja.
Puolen millin teksti
Tekstien tekeminen ei useinkaan lyö leiville. Jotkut romaanikirjailijat tiettävästi ansaitsevat hyvin, mutta millaisia mahtavatkaan olla korvaukset esimerkiksi kouluissa, sairaaloissa tai päiväkodeissa tehtävistä virkateksteistä? Tuskin hääppöisiä.
Tekstien pakertaminen on tässä tekstiyhteiskunnassamme yhä useampien työn keskeinen sisältö. Harvoin tekstistä kuitenkaan kiitetään, vielä harvemmin maksetaan kunnolla.
Nyt törmäsin kuitenkin tekstiin, jossa liuskakorvaus vaikuttaisi kohtuulliselta. Jos Iltalehteä (26.11.2010) on uskominen, maabrändityöryhmän loppuraportin laatiminen ns. ulkoistettiin ja tekijöille maksettiin satatuhatta euroa (100 000). Päätoimittajalle on erikseen maksettu 100 000 euroa ja konsultille 150 000 euroa. Kaikkiaan ryhmän kustannukset kahden vuoden ajalta olivat 514 199 euroa ja 14 senttiä.
Raportissa on 355 väljästi taitettua ja melko vähäkirjoituksista sivua. Tekstin lukaisemiseen menee tunti tai pari. Raportin hinnaksi tuli rapiat 1 400 euroa per sivu.
Mitenkähän on: Sovellettiinko laatijoiden ym. valinnassa hankintalakia? Kilpailutettiinko?
Palaa otsikoihin | 5 puheenvuoroa
En kyllä itse onnistunut pikaisella googlettelulla löytämään tätä uutista netistä, ilmeisesti näin oli vain paperilehdessä?
Mutta mutta, onhan rapottti hienon näköinen! Tokihan paljon rahaa kuluu, kun kerrataan geometrian alkeita, väritellään sivuja ja löydetään vaikealukuisia fontteja.
Löysin jutun Suomen media-arkistosta. Jutun otsikko on "Puolen miljoonan farssi". Kirjoittaja on Aino Kangaspuro.
http://www.media-arkisto.com
Tässä olisi taas tutkivalle journalistille töitä!
Uutispätkästä saa 2 - 4 euroa. Kyse on tietysti kääntäjän työstä ja sen arvostamisesta.
Katsokaapa tuolta:
http://www.journalistiliitto.fi/journalisti/lehti/2011/01/palstat/takasivu-erikoistarjous/