Siirry sisältöön
Haku

Vesa Heikkinen


Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.
Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen.

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja.


rss

3.7.2010 16.57

Kesäuutisia: ulkopaikkakuntalaiset ruorijuopot

Paikallisuuden ideologiaa tuotetaan pienin kielellisen valinnoin.

Ristiinalainen, tuo maanmainio paikallislehti, uutisoi, että Ristiinassa vietettiin rauhallista juhannusta (1.7.2010). Kolme ruorijuoppoa kuitenkin saatiin poliisin haaviin:

Aatonaattona ulkopaikkakuntalainen nainen puhalsi 2,2 promillea Kallioniemessä. Yli viisikymppinen mies puhalsi 1,3 promillea Kukkoluodonselällä. Vuonna 1974 syntynyt mikkeliläinen mies puhalsi 1,1, promillea Pyöräsalmessa.

Mitä tästä opimme: Sillä on merkitystä, onko ihminen mies vai nainen. Erityistä merkitystä on sillä, onko hän ulkopaikkakuntalainen vai ristiinalainen. Kun on kyse ikävästä asiasta, nyt ruorijuopumuksesta, on tärkeää tuottaa merkitys, että kyse ei ole "meikäläisistä" vaan "muista".

Jotenkin minusta tuntuu, että tuo yli viisikymppinen mies saattoi olla ristiinalainen. Häntä kun ei mainita "eteläsuomalaiseksi", "ulkopaikkakuntalaiseksti" eikä "mikkeliläiseksi", kuten tapana muuten on. Eikä semminkään riistiinalaiseksi!

Tällainen paikallisuuden ideologisen merkityksen tuottaminen osataan kyllä kaikkialla. Tarkkaillaan tilannetta!

Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa

3.7.2010 17.10
marsupilami
Totta, ja...
Naulan kantaan. Olen itsekin huomannut uutisoinnissa saman piirteen.

Hiukan vastaava juttu on se, että kolarien ja muiden törttöilyjen yhteydessä mainitaan yleensä auton merkki, jos kyseessä on ns. premium-merkki, eli Audi, BMW tai Mercedes. Jos taas on oltu liikenteessä jollain perusautolla, ei merkistä puhuta halaistua sanaa.
4.7.2010 0.11
Anonyymi
Mikä olikaan jutun pointti?
Oma tulkintasi on sekin hyvin ideologinen. Merkityksenmuodostus vaatii tietynlaisen ideologisen taustan. jotta maininnat sukupuolesta, ulkopuolisuudesta jne. olisivat muuta kuin triviaalia sanahelinää. Eli mikä olikaan pointtisi?
4.7.2010 12.27
Vesa Heikkinen
No kyllähän se pointti oli esimerkiksi tuo, että yksittäinen sananvalinta ei ole "vain" sananvalinta eikä uutinen siinä mielessä "neutraali" teksti. Se on selvä, että kukaan ei ole vapaa omista olettamuksistaan yms. Tekstianalyysissa yksi idea onkin näyttää, että mahdolliset tulkinnat perustuvat siihen, mitä tekstissä on, siis mitä siihen on tiedostaen tai tiedostamatta valittu. Tällaiset ideologiset merkitykset ovat usein luonnollistuneita, tulleet itsestään selviksi, niitä ei toisin sanoen havaita, tai edes valinnanvaraa ei havaita.