Siirry sisältöön
Haku

Vesa Heikkinen


Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.
Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen.

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja.


rss

17.9.2009 10.57

Joulu, yrittäjyys, reippailu

Taas on tullut vastaan potuttavia tekstejä.

Olepa siinä sitten analyyttinen kielentutkija, kun vastaan tulee tekstejä, jotka syystä tai toisesta veetuttavat. Veetutus vie voimat, joita analyysi vaatisi. No, ehkä tekstit itse puhuvat puolestaan – tai minun puolestani.

---

Tapaus 1: Joulushoppailumainos syyskuun puolessavälissä (Scandic):

Ota tänä vuonna hieman enemmän aikaa itsellesi tullessasi jouluostoksille Helsinkiin. Scandic Marski ja Scandic Simonkenttä tarjoavat oivan tukikohdan joulushoppailulle ja hyvin nukuttu yö sekä runsas aamiainen antavat taas puhtia seuraavaan päivään. 

---

Tapaus 2: Päiväkotilapset ja yrittäjyyskasvatus (Kuperkeikka Esikoulut Oy):

Yrittäjyyskasvatus on osa opetussuunnitelmaa kaikilla koulutustasoilla alkaen heti peruskoulun ensimmäiseltä luokalta. Mutta... pohja luodaan päivähoidossa.

Yrittäjyyskasvatus ei ole yrittäjiksi kasvattamista, vaan kasvatusta yritteliääksi, oma-aloitteiseksi, kriittisesti ajattelevaksi, valintoihin kykeneväksi ja ennen kaikkea vastuulliseksi tulevaisuuden tekijäksi.

Kuperkeikassa yrittäjyyskasvatus nähdään vahvana yhteiskunnallisena ilmaisuna muutoksesta myös kasvatus- ja opetusalalle. Me tiedämme, että maailma muuttuu. Me tiedämme, että työpaikat eivät enää ole pysyviä tai elinikäisiä. Me tiedämme, että pelkkä kokemus ei enää kanna vaan tarvitsemme myös näkemystä, asioiden merkitystä laajemmissa yhteyksissä. Me tiedämme, että yksilön vastuu itsestään sekä yhteisöstään kasvaa entisestään. Näihin ajatuksiin nojautuen myös kasvatus vaatii uusiutumista. Kuperkeikassa tämä haaste on otettu vastaan.

---

Tapaus 3: Lasten synttärit reippailuhallissa, jossa ei tarvitse huolehtia "kodin arvoesineiden turvallisuudesta" (Reippailuhalli Huimala):

Hauskoilla synttäreillä on vieraita ja vilskettä, mutta harvoin kotona on niille molemmille tilaa. Huimalassa on – eikä vanhempien tarvitse huolehtia sen enempää herkkujen raahaamisesta kuin kodin arvoesineiden turvallisuudestakaan.

Huimalassa synttäriseurue saa oman juhlapöydän, ja reippailuhallin houkutuksia voi käyttää vaikka sulkemisaikaan asti. Jokainen synttärivieras saa tuoda ilmaiseksi mukanaan yhden huoltajan, synttärisankari kaksi.

Palaa otsikoihin | 9 puheenvuoroa

18.9.2009 8.33
Riikka
No mikäs noissa nyt niin nyppii? Oma juhlapöytä, elinikäinen työpaikka ja hyvin nukuttu yö sekä runsas aamiainen kuulostavat ihan parhailta! :)
18.9.2009 12.50
Vesa Heikkinen
Riikka, niin, mikäpä nyppisi. Varmaankin tekstien alkuoletukset: Helsinkiin tullaan päiväkausiksi joulushoppailemaan; joulu on shoppailun aikaa, kulutusjuhlaa jne.; yrittäjyys/yritteliäisyys ei ole pelkästään suotavaa vaan välttämätöntä ja suorastaan luonnonlainomaista (myös vaippaikäisillä); kotona on arvoesineitä, jotka ovat arvokkaampia kuin esim. lapset, kaikkien on syytä reippailla, reippailla kuuluu nykyään hallissa, ei esim. metsässä.
Plääh. Kuten sanottua, yksityiskohtainen kielianalyysi on eri asia kuin omien tuntemusten tulkitseminen. Tuo äsken kirjoittamani on enemmänkin tätä tuntemuspuolta.
21.9.2009 15.27
Nanna
Näin perheen äidin näkökulmasta asiaa katsottuna en näe noissa teksteissä veetutuksen aihetta. Yleensä joulukuu on kiireistä aikaa, varsinkin perheen äideille. Ja vaikka joulusta onkin tehty kulutusjuhlaa, silti suurimmassa osassa perheistä lahjoja ostetaan. Yleensä jouluostoksiin ei ole myöskään hirveästi aikaa, joten ostosmatkan keskittäminen yhteen viikonloppuun Helsingissä kuulostaa varmasti monesta äidistä aika hyvälle. En myöskään ymmärrä, että mitä vikaa on kasvattaa lapsista oma-aloitteisia ja vastuullisia jo pienestä pitäen. Ei se tarkoita että lapsista yritetään väkipakolla tehdä maailman parantajia, vaan yksilöitä jotka pärjäävät tulevaisuudessa. Ja viimeisessä tekstissä on kyse lasten syntymäpäiväjuhlista. Kaikilla ei välttämättä ole tilaa pitää juhlia kotona ja aina ei ole mahdollisuus kantaa syntymäpäiväkakkuja metsään.
21.9.2009 21.55
Vesa Heikkinen
No mikäs siinä sitten. Siitä vaan kaikki joulushoppailemaan jo nyt syyskuussa! Samalla voi antaa perheen pienimille yrittäjyyskasvatusta: kauppa se on joka kannattaa. Ja kun shoppailut on suoritettu, vietetään laatuaikaa reippailuhallissa. Ja meillä kaikilla on niin mukavaa.
21.9.2009 22.09
tms
Näin toisen perheenäidin näkökulmasta olen kyllä Vesan kanssa samaa mieltä: karvat nousevat pystyyn, kun noita lukee. Varsinkin tuo eskarin teksti on kammottava - minä kun luulin, että niin eskarin kuin koulunkin tarkoitus on auttaa lasta kasvamaan ihmiseksi ihmisten joukkoon. Olen myös luullut, että talous on ihmistä varten, mutta lienen erehtynyt. Yhä useammin kun näyttää siltä, että asia onkin päinvastoin.

Meillä lasten synttärit pidetään kotona, haluan tutustua lasteni kavereihin. Siihen tarvitaan kyllin pieni tila eikä liikaa sellaisia aktiviteetteja, jotka riehaannuttavat koko lauman täydellisesti.

Mihin muuten perheenäiti ja -isä laittavat hotelliviikonlopun ajaksi lapsensa, jotta voisivat shoppailla itsensä läkähdyksiin?
22.9.2009 10.45
Jouni Kemppi
Typerä vitsi

Tapaus 3 muuttuu helposti aikuisväen 50-vuotisjuhlaksi poistamalla i:n Huimalasta ja vaihtamalla vanhemmat juhlakaluun.

Ja useimmissa 50-vuotisjuhlissa joissa olen ollut synttärisankari olisi todellakin tarvinnut kaksi huoltajaa.
22.9.2009 14.35
Riikka
No vakavasti ottaen olen ihan samaa mieltä edellisen kommentoijan ja Heikkisen kanssa. Kammottava ajatus, että päiväkodissa aletaan prepata tukevasti työelämään ja että koti on sellainen paikka, jossa lapset koetaan riskiksi arvoesineille. Enkä muuten minäkään haluaisi jättää lapsia kotiin odottamaan joulushoppailureissun ajaksi.
23.9.2009 7.07
Riikka
Jounille
Tarkoittaako tämä, että synttäreinä olisi paras pysyä sittenkin Himalassa? :)
8.6.2010 17.48
lasten liikuttaja
kaukaa haettua
Nyt on kyllä tekstitulkinnat ja ärtymykset haettu tosi kaukaa. Aika monessa perheessä on arvoesineitä, joiden ei haluta hajoavan synttäreillä. Aika moni lapsi liikkuu liian vähän siellä metsässä, jos ollenkaan. Ja mitä sitten jos ei. Keneltä nuo teksti on pois? Markkinointiahan ne vaan ovat.

En voi käsittää.