Siirry sisältöön
Haku

Vesa Heikkinen


Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.
Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen.

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja.


rss

24.8.2017 12.30
Vesa Heikkinen

Somen synnytystalkoot

Vauhdikasta vinoilua ja ivapuhetta.

Keskiviikkona 23. elokuuta 2017 puoliltapäivin sosiaalisessa mediassa ja erityisesti yhteisö- ja mikroblogipalvelu Twitterissä alkoi tapahtua. Puheenjohtaja Antti Rinne piti puhetta sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Kouvolassa. Rinne kertoi, että SDP tulee esittämään joukon konkreettisia keinoja, joilla suomalaiset saadaan uudelleen synnytystalkoisiin.

Uutiset ja twiitit singahtivat maailmalle. Laajassa sosiaalisen median aineistossa (Futusome) ensimmäinen twiitti on tämä Demokraatti-lehden verkkouutista kommentoiva viesti kello 12.33:

Emmi Venläisen twiitti. Kuvakaappaus Twitteristä.

Nopea some-kuohahdus

Puolen tunnin aikana iltapäiväyhteen mennessä sosiaalisen median synnytystalkoot-viestejä tulee viitisenkymmentä, seuraavan tunnin aikana noin kolmesataa. Kiivaimmillaan viestittely on alkuiltapäivästä, jolloin viestejä tulee yli kuusisataa tunnissa. Kuluu muutama tunti siitä, ja viestien määrä puolittuu. Puoleenyöhön mennessä keskustelu on laantumassa ja viestimäärä alle sata tunnissa. Tosin keskustelu virkoaa uudestaan taas torstaina.

Kaikkiaan sosiaalisessa mediassa oli keskiviikon aikana liikkeellä tuhansittain viestejä, joissa mainitaan sana synnytystalkoot. Futusomen aineistosta tehty analyysi antaa haulle synnytystalko* noin 4 000 osumaa keskiviikolta 23. elokuuta. Aiemmin tältä vuodelta tulee vain 11 osumaa.

Ylivoimaisesti eniten osumia on Twitteristä: 3 665. Runsaasti keskustelua on analyysin perusteella käyty myös www.is.fi-sivustolla (199 osumaa) sekä sivustoilla www.reddit.com (89), www.vauva.fi (74) ja hommaforum.org (63).

Tässä kannattaa huomata, että laskelmat ovat alustavia, toki suuntaa antavia. Kaikkiaan Futusomen yhden päivän aineistoon kertyy satojatuhansia viestejä. Viestit kerätään Twitteristä, Facebookista, keskustelupalstoilta, blogeista ja uutissivujen kommenteista, Instagramista, Pinterestistä ja Youtubesta.

Kielteistä huomiota

Omien havaintojeni mukaan valtaosa twiiteistä sisältää synnytystalkoisiin kielteisesti suhtautuvan mielipiteen. Olisi tehtävä paljon tekstianalyysiä, ennen kuin pystymme varmasti sanomaan, millaisia merkityksiä sosiaalisen median ryöpsähdys, some-kohuksikin sanottu, synnytti.

Moni synnytystalkoot-viesteistä sisältää piikittelyä, usein kuitenkin ystävällismielistä, Antti Rinteelle ja demareille. Hyökkäävää vihapuhetta vastaani ei ole tullut, tuskastunutta ivapuhetta kylläkin. Ranttaliksikin on pantu.

Viestit sisältävät monenlaisia vastakkainasetteluja: poliitikot ja kansalaiset, miehet ja naiset, synnyttävät ja synnyttämättömät ja niin edelleen. Hyvin monia tuntuu kismittävän se, että yli viisikymppinen poliitikkomies tulee yläpuolisesti kertomaan muille, erityisesti naisille, että alkakaapa tekemään lapsia. Harmistusta ja tuskastumistakin on omiaan lisäämään se, että Rinne yhdisti synnyttämisen isänmaallisuuteen.

Huomiokilpailua

Vastakkainasettelu on ytimekkäälle twiittikielelle ominaista. Ajatus ehkä on, että oman viestin saa parhaiten läpi mustavalkoisin kärjistyksin ja yleistyksin.

Tätä on varmasti pohdittu myös puolueissa. Kilpailu huomiosta on politiikassa kovaa, ja puolueiden viestintävastaavat todennäköisesti tuumivat päänsä puhki, millaisilla sanoilla saataisiin puolueen sanoma viedyksi läpi sakean viestiviidakon. Äänestäjille.

Ehkäpä Rinteenkin synnytystalkoot oli harkittu teko, mene ja tiedä. Ikään kuin täky somettajille. Gallup-kannatus nousuun keinolla millä hyvänsä!

Synnytystalkoot-twiittejä 23.8.2017. Kuvakaappaus Twitteristä.

Muotin viemää?

Kärjistäminen on vaativa laji. Joskus käy niin, että huomiota kyllä tulee, mutta seuraukset eivät ole toivotunkaltaisia.

Rinteen puhe ruokki kiivasta twiittailua, ja kiivaassa twiittailussa muoto tuntuu usein ohjaavan ja jopa määräävän sisältöä. 140 merkkiä ei monen mielestä ole riittävä tila kunnon argumentointiin tai edes alkeelliseen dialogiin. Tuohtumuksen osoittamiseen ja hurlumheihin kyllä.

Välillä twiitit ovat kuin markan haikuja tai tekotaiteellisia loppuriimirunoja. Muotti vie twiittaajaa. Merkitykset syntyvät sekunnissa, vallankin mollaavat merkitykset.

Twitterissä kaikki kukkii nopeasti. Pintakohu tyyntyy yleensä nopeasti. Mutta jääkö joitakin merkityksiä muhimaan pinnan alle?

Futusome
Topi Juga: Rinne: ”Ostovoimaa voidaan veronkevennysten sijaan vahvistaa paremmin palkankorotuksilla” (Demokraatti, 23.8.2017)

Palaa otsikoihin | 1 puheenvuoro

29.8.2017 13.32
JM
Talkooperinne kunniaan
Ennen synnytystalkoita kannattaa pitää kunnon kyntötalkoot.