Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja.
Rauhaa, ei räyhää?
Julkaisimme verkkopalvelussamme joulupaketin. Pakettiin on koottu monenlaista tietoa vuodenvaihteeseen liittyvistä sanoista ja tavoista.
Kun paketoin virtuaalista joulupakettiamme, alakulo alkoi vallata alaa. Joulun sanoma on rauha ja rakkaus. Tämä tulee mieleen alati ja monin tavoin, kun paketin tekstejä availee.
Periaatteessa useimmat meistä hyväksyvät sanoman, mutta miksi tämä hyväksyntä ei aina näy jokapäiväisissä valinnoissamme? Turhan usein tuntuu siltä, että elämä on jatkuvaa taistelemista, jos ei muuta niin outoa, mielettömältä tuntuvaa sanasotaa.
Kielen voima tekee kielestä voimattoman. Ja mielestä.
Kannatan avointa ja kriittistä keskustelua, terävääkin asioiden ruotimista ja mielipiteiden esittämistä. Mutta miten osaisimme keskustella siten, että kunnioittaisimme keskustelukumppaneitamme? Antaisimme arvon toisellekin.
Miten osaisimme olla ihmisiksi niin, että rauha voittaisi räyhän? Tätä hiljentyy nyt hautomaan omalta kohdaltaan ynnä osaltaan hän.
Kotuksen joulupaketti 2013–2014
Palaa otsikoihin | 2 puheenvuoroa
Piti oikein avata linkki ennen kuin tajusin adventtia tarkoitettavan.
Omasta puolestani arvelen, etteivät sanat adventti ja evankeliumi aivan sattumalta ole tulleet tarkoittamaan naamataulua. Onhan ollut hyvin tiedossa, että virsikirjan alussa on adventtivirsien osasto samoin kuin Uuden Testamentin alussa evankeliumit.
Edestä päin kimppuun käymistä sopii siis sanoa vaikka päin adventtia lyömiseksi.
Em. teoksiin sopii itse kunkin tutustua tulevalla viikolla.
Germaaninen joulu (jonka nimestä suomen ”joulu” johtuu) oli keskitalven tapahtuma, jolloin uhrattiin Freialle.
Rooman valtakunnan imperator & caesar Aurelianus julisti December-kuun 25. päivän voittamattoman auringonjumalan päiväksi (Solis invicti dies). Christiani-nimiseen lahkoon kuuluvat ihmiset ottivat sen omaksi juhlakseen ja keksivät, ilmeisen epähistoriallisesti, että kyseinen päivä olisi heidän jumalansa Christuksen syntymäpäivä. (Tarinan mukaan ”paimenet olivat kedolla vartioimassa laumaansa”, mikä tuskin tulee kyseeseen keskitalvella Juudean ylämaassa.)
Mistä siis ”rauha ja rakkaus”? Peruskyynikko tietää, että kun joku sanoo sanan ”rauha”, niin nyt ollaan junailemassa jotain, ja kun joku sanoo ”rakkaus”, ollaan vaatimassa jotain, usein rahaa.