Siirry sisältöön
Haku

Vesa Heikkinen


Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.
Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen.

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja.


rss

15.12.2011 10.17

LUUKKU 15: Käteistä jouluksi, kun rahapula rankaisee

Paljonko pannaan?
Muistan ajan, jolloin vippaamisella oli huono kaiku. Nyt siihen suorastaan kannustetaan.

Pikavippimainoksiin törmää netissä, lehdissä, kaupungilla kävellessään. Tekstit vetoavat kätevyyteen, luotettavuuteen, jopa edullisuuteen:

Helppo hakemus.

Rahat tilillesi hetkessä.

Lainaa elämän joka tilanteeseen.

Nappaa satanen tai pari kun rahapula rankaisee.

Lainan hakeminen netissä on täysin ilmaista.

Viisaan vippaajan valinta.

Ilmainen verkkohakemus.

Edulliset pikalainat.

Paljonko pannaan?

Käteistä jouluksi?

Kaikki paketit yhdellä lainalla.

Ja niin edelleen. Ja niin edelleen.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on asettanut työryhmän selvittämään pikavippien rajoituksia. Syynä ovat vippien aiheuttamat ongelmat. Vippi on veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa, tai jopa veljenpojanpoika.

Kansanedustajatkin pohtivat asiaa, minkä joulukiireiltään ehtivät. Yhdenlaisia eväitä pohtimiselle tarjoaa tämän päivän Helsingin Sanomissa julkaistu sivun kokoinen ilmoitus, joka on otsikoitu KANSANEDUSTAJALLENI.

Ilmoitus jäljittelee kirjettä. Kirjoittaja, ilmeisesti jonkin pikavippiyrityksen johtaja, muun muassa vakuuttelee ”kansanedustajalleen”, että velkaongelmien syy ei ole pikalainoissa ja vippejä haetaan tyypillisesti vaikka lääkärissä käyntiin tai muihin arjen tavallisiin tarpeisiin.

Kielellisiltä valinnoiltaan erityisen kiinnostava on mielestäni tämä virke: Asiakkaamme ovat tavallisia ihmisiä – kuten sinä tai minä.

Tavallinen ihminen ja tavallisuuskin tulevat näin uudelleen määritellyiksi. Hyvin tavallista lienee lähestyä kansanedustajia tällä tavalla. Ostamalla kirjepaperia Hesarista.

Palaa otsikoihin | 9 puheenvuoroa

15.12.2011 21.03
Ilman pikavippiä ei olisikaan ollut varaa ostaa ilmoitustilaa Hesarista!
15.12.2011 22.22
Eero Heino
Kallellaan
Ottamatta sen lähemmin kantaa pikavippitoimintaan, totean vain, että tietääkseni se on laillista liiketoimintaa Suomessakin. Tarkkoja pelisääntöjä ei ehkä vielä ole, mutta sekä ministeriössä että eduskunnassa on jo tällekin asialle herätty. Lainsäädäntöprosessi on hidas ja apu ei koskaan tule silloin kun me sitä haluamme, mutta se on aina kuitenkin aikataulussa. Tätä en kummastele.

Sen sijaan se, että yksityisestä liiketoiminnasta ja siihen liittyvästä mainonnasta ja markkinoinnista kirjoitetaan Kotus-blogissa arvostelevaan sävyyn, on minusta aika outoa ja vierasta.

Nasevat iskulauseet ja julkinen kirje (maksettu mainos) sanomalehdessä ovat osa nykyaikaista markkinointia, johon Kotuksella ei mielestäni tulisi olla arpaa eikä osaa, varsinkaan silloin, kun ne kielellisesti ovat oikein. Sanomalehtimainos on jopa nokkela ja sopii meille tavallisille ihmisille, kuten minulle, ihan hyvin.

Vesa Heikkisen kirjoitus on minusta lähellä yksityisen yrityksen loukkaamista ja näin vastoin Kotuksen omia pelisääntöjä. Hänen näkökulmansa maailmaan tässä kirjoituksessa ei mielestäni myöskään ole pelkästään kieli.

Ja varmuuden välttämiseksi mainitsen etten omista lehmää.

Hyvää tuulta!
Eero Heino



16.12.2011 8.42
Vesa Heikkinen
Eero Heinolle: Kiitos puheenvuorostasi. Se herättää ajatuksia.

Myös yksityisestä liiketoiminnasta saa kirjoittaa Kotus-blogissa. Vallankin silloin se on käsittääkseni jopa suotavaa, kun tuo toiminta koskettaa laajoja kansanjoukkoja. Kotus-blogin tehtäväksi onkin määritelty sekä tietojen että näkemysten tarjoaminen. Kirjoittajilla saa siis olla myös mielipiteitä. Blogi on tyypillisesti sellainen kielenkäytön paikka ja blogimerkintä sellailnen tekstilaji, joka suosii kiteyttämistä ja kärjistämistä.

Kotus-blogissa julkaistavat kirjoitukset eivät edusta Kotuksen virallista kantaa, eikä tuota ns. kantaa tietysti monissa asioissa voi ollakaan. Bloggaajat vastaavat omien tekstiensä tiedoista, mielipiteistä ja kielenhuollosta yms. Kotuksen viralliset linjaukset ja kannanotot ovat kansalaisten luettavissa toisaalta, esimerkiksi muualta Kotuksen verkkopalvelusta ja painetuista julkaisuista.

Blogimerkintäni aihe on mitä ajankohtaisin ja yhteiskunnallisesti merkittävä sekä kielen kannalta kiinnostava. Asiaan liittyvät kysymykset ja ongelmat ovat ainakin tästä näkökulmasta selvästi kielellisiä: miten ihmisiin vaikutetaan, millaisin keinoin heitä suostutellaan, miten "vippaamisesta" kielen ja tekstien keinoin tehdään "normaalia" ja suotavaa. Olen tällaisista kysymyksistä tehnyt aikanaan jopa kielitieteellisen väitöskirjan, joka jopa hyväksyttiin, mikä todistanee siitä, että kielikysymyksiä ovat!

Blogimerkintäni oli aloituspuheenvuoro tässä vippikeskustelussa tällä foorumilla. Toivottavasti keskustelu jatkuu ja eri näkökulmia saadaan esiin.

Kotuksen mielenkiinnon kohteet ovat minun tulkintani mukaan paljon laajemmat kuin sen pohtiminen, mikä on "kielellisesti oikein". Yksi lähtökohta on yleisen kielitietoisuuden lisääminen. Tähän liittyy olennaisesti erilaisten ajankohtaisten kielenkäytön esimerkkien ja tekstien sekä puheenvuorojen välittämien monenlaisten merkitysten pohtiminen. Tällä linjalla aion jatkaa.
16.12.2011 8.58
Veronmaksaja
Poliittinen ohjelma
On aika kummallista mennä sen taakse, että kirjoitukset eivät edusta Kotuksen kantaa, kun kyse on kuitenkin Kotus-blogin ylläpitäjän järjestelmällisestä poliittisesta toiminnasta. Siihen on sisältynyt myös mm. nimettyjä poliittisia puolueita vastaan hyökkääminen hyvin yksisilmäisesti.

Hurskasteleva on myös lausuma "Yksi lähtökohta on yleisen kielitietoisuuden lisääminen." Kyllä Heikkisen tarkoitus on selvästi ns. yleisen tietoisuuden lisääminen uus-uusvasemmistolaisessa mielessä - kielestä viis, kieltä ei usein viitsitä ottaa edes keppihevoseksi tai aasinsillaksi.

Pakinoiden kirjoittaminen on joskus hauskaakin, etenkin jos sitä saa tehdä työnantajansa ajalla vapain käsin. Ja jos vielä voi itse päättää mitä julkaisee, myös sellaisia pakinoita jotka eivät läpäisisi minkään normaalin median julkaisukynnystä.
16.12.2011 9.21
Vesa Heikkinen
Veronmaksajalle: Kiitos tulkinnoistasi. Olen kanssasi eri mieltä. Kotus-blogin blogimerkinnöissä ja keskustelupuheenvuoroissa on esitetty vuosien mittaan monenlaisia mielipiteitä puolesta ja vastaan, ja välillä päinvastoin. Jatketaan harjoituksia.

16.12.2011 13.23
Eero Heino
Kieli keskipisteeksi
Vesa Heikkiselle: Kiitos vastauksestasi

Mielestäni vasemmalle kallistuneella kirjoituksellasi on varsin vähän tekemistä kieliasioiden kanssa, vaikka niin yrität kertoakin. Monastihan asiat eivät ole sitä miltä ne näyttävät.

Poliittisen näkökulman esiintuominen ja maailman parantamiseen tähtäävät kirjoitukset eivät mielestäni kuulu Kotuksen piiriin, virallisesti tai blogeissa.

Kieli keskipisteeksi, politiikka pois Kotuksesta.

Hyvää tuulta!
Eero Heino



16.12.2011 14.39
Vesa Heikkinen
Eero Heinolle: Jokaisella on tietysti oikeus määritellä itse, mitä pitää kieliasiana. Meidän määrittelymme selvästikään eivät kovin hyvin kohtaa.

Jos politiikka rinnastuu maailman parantamiseen, mielelläni tunnustan, että tämä on sitten politiikka. (Puoluepolitiikkaan en ole koskaan osallistunut, mutta sitä hieman ihmettelen, miten "vasemmalle kalleellaan oleminen" olisi ikään kuin lähtökohtaisesti negatiivista.) Minusta olisi oikein toivottavaa, että ihmiset eri toimissaan pyrkisivät kohti parempaa maailmaa.

Jos haluat perehtyä laajemmin siihen, mihin olen milloinkin kallellaan, lainaapa kirjastosta joululukemiseksi vaikka kirjani Kielen voima. Yritän olla siinä yleistajuinen.

16.12.2011 16.45
Eero Heino
Vesa Heikkiselle: Kiitos joulukirjavihjeeestä.

Ei kallellaan oleminen, vasemmalle tai oikealle, ole lähtökohtaisesti tai muutenkaan mielestäni kielteistä. Maailman parantamiseen tähtäävä kirjoittaminen ja muukin sen suuntainen toiminta on minusta suorastaan myönteistä.

Mikään edellä mainitsemistani ei kuitenkaan mielestäni kuulu Kotuksen toimialaan eikä niistä Kotuksen toimenkuvauksessakaan mainita. Anna siis sinäkin "kielesi" laulaa ja jätä muut olemiset ja tekemiset toisaalle.

Tämä onkin kaikki mitä tästä asiasta haluan sanoa.

Hyvää joulua.
Eero Heino





16.12.2011 17.19
Vesa Heikkinen
Eero Heinolle: Kiitos, mehän melkein pääsimme sopuun, vaikka olemmekin edelleen kovasti eri mieltä asioista. Jatkan edelleen maailmanparantamispuuhastelujani ynnä kielen laulattamista Kotus-blogissa ja muuallakin.

En halua sanoa tässäkään asiassa ns. viimeistä sanaa. Toisaalta en malta olla lainaamatta katkelmaa Kotus-blogin ohjeistuksesta (Kaikkea Kotus-blogista):

Kotus-blogi nojaa Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen toiminta-ajatukseen, arvoihin ja visioihin. Lähtökohtana on kielen merkittävyys yksilön elämässä ja yhteiskunnassa, ja blogi on yksi Kotuksen tavoista suhtautua ympäristöönsä aloitteellisesti ja yhteistyöhakuisesti.


Hyvää joulua, ja niitä tuulia!