Siirry sisältöön
Haku

Vesa Heikkinen


Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.
Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen.

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja.


rss

18.2.2011 13.28

Kotuksesta Suomen Akatemian Kielitoimisto?

Nyt ehdotetaan Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen yhdistämistä Suomen Akatemiaan.

Harri Skogin ja Håkan Martinin raportti Yhdessä enemmän. Selvitys opetus- ja kulttuuriministeriön konserniohjauksesta ja -rakenteesta julkaistiin tänään. Selvityshenkilöt esittävät suurta muutosta virastokenttään. Yksi ehdotuksista on Kotuksen yhdistäminen Suomen Akatemiaan.

Konsernirakennetta koskeva ehdotus 20 kuuluu tarkkaan ottaen näin: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus yhdistetään Suomen Akatemiaan. Tutkimuskeskuksen toiminnot voivat yhdistymisestä huolimatta sijaita nykyisissä toimitiloissaan ja myös tutkimuskeskuksen nimi on mahdollista säilyttää.

Mitähän tästä pitäisi ajatella? Tunteet ovat ristiriitaiset. Ajatuksia nousee puolesta ja vastaan. Selvityshenkilöille tietysti kuuluu kiitos siitä, että he ovat perinpohjaisesti paneutuneet myös Kotuksen asemaan ja tulevaisuuteen.

Ehdotuksen kielelliset valinnat ovat mielenkiintoiset:

- Kotus yhdistetään Akatemiaan. Kotus ja Akatemia eivät yhdisty. Akatemia ei varsinkaan yhdisty Kotukseen. :)

- Toiminnot voivat sijaita nykyisissä toimitiloissaan. Mutta sijaitsevatko? Saavatko sijaita? Onko mahdollista, että sijaitsevat? Missä muualla ne voivat sijaita?

- Tutkimuskeskuksen nimi on mahdollista säilyttää. Mutta säilytetäänkö? Mikä muu on mahdollista?

Selvityshenkilöt toivovat ehdotuksestaan avointa keskustelua. Siihen toden totta on aihetta ja varmasti mielenkiintoakin. Kannanpa tässä yhden henkilökohtaisen korren keskustelun kekoon.

Harmillisinta ehdotuksessa on minun mielestäni se, että nykyisissä oloissa on vaikea saavuttaa sisäistä rauhaa. Kaikenlaisia valtionhallinnon tuottavuusohjelmia, selvityksiä, työryhmiä riittää. On ikään kuin raskasta, jos tekemämme työn oikeutus on jatkuvasti arvioitavana.

Yön pimeinä tunteina sitä miettii, eikö Suomella tosiaankaan ole varaa tällaiseen pienenpieneen virastoon, joka yrittää pitää huolta valtavasta asiasta: yhteisistä kielistämme. Tämänpäiväinen ehdotus antaa ristiriitaisia vastauksia: Akatemian sylissä voi olla hyväkin olla, kunhan emme tukehdu.

Niin, olihan meillä historiassa sellainenkin puulaaki kuin Suomen Akatemian Kielitoimisto. Katso vaikka tästä.

Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa

19.2.2011 16.12
Ymmärtämätön
Onko suuri aina kaunista?
Ensi kuulemalta Kotuksen ja Akatemian yhdistäminen vaikuttaa melko oudolta. Mitä yhteisiä tehtäviä näillä laitoksilla on? Kotus huoltaa kieltä, tekee sanakirjoja ja tutkimusta sekä pitää yllä kieliaineistoja. Akatemia jakaa tutkimusrahaa mutta ei itse tutki. Missä yhteinen pihvi?
20.2.2011 12.19
Pirkko Kuutti
kielikysymys
Hei Vesa, esitit hyviä kysymyksiä. Ja yksi kysymys on ylitse muiden: kysymys yhteisitä kielistämme. Nyt OKM:n raportin läpi selattuani mieleni täyttää hyytävä havainto: ei sanaakaan Suomen kielioloista, niiden merkityksestä yhteiskunnallemme. Tämä ehkä selittyy sillä, että OKM:n tehtävissä ei ole mainittu mitään kielioloista, kielen merkityksestä yhteiskunnassa, hallinnossa tai edes koulutuksessa. Miten tämä on edes mahdollista?
25.2.2011 10.46
Vesa Heikkinen
Pirkko, en osaa vastata. Kukahan osaisi? Selvityshenkilö?

Kun tätä asiaa on muutaman päivän tuumaillut, ajatus Kotuksen ja Suomen Akatemian yhdistämisestä tuntuu vähintäänkin omituiselta. Mikä olisi se yhteinen teema tai idea, jonka varaan uusi virasto työnsä rakentaisi?

Voitaisiinko valtiokonsernissakin vaan hyväksyä, että kieli, kielet ja niistä huolehtiminen on sellainen poikkialainen erityisteema, jota varten on järkevä pitää yllä oma virasto, vaikka pienikin?