Siirry sisältöön
Haku

Joulupukki

18.12.2014

Olemme saaneet Kymmenen kysymystä kielestä -sarjaamme haastateltavaksi itse Joulupukin. Mitä kaiken kuuleva ja näkevä pukki ei ota kuuleviin korviinsa? Entä millaiset riihihommat ovat Korvatunturin väelle tuttuja?

Joulupukki. Kuva: Kuva-Plugi.

1. Milloin ja miten sinusta tuli kieli-ihminen?

Hehheh, jos nyt tarkkoja ollaan, ja mehän olemme, en taida olla kieli-ihminen. Katsoin teidän vallan verrattomasta Kielitoimiston sanakirjastanne, että olen oikeastaan jouluperinteeseen kuuluva satuolento. Hehhehhee!

2. Mikä sinua erityisesti kiinnostaa suomen kielessä?

Hehheh, mikä ei kiinnostaisi! Olen kaikkien kiirusten keskellä lueskellut muorini, tonttujeni ja porojeni kanssa maanmainiota Kielikello-lehteänne. Esimerkiksi artikkelissa Kirkassilmä, silkohapsi käytetään sanaa bahuvriihiyhdyssana. Se on kiehtovan salaperäinen! Nämä riihihommat ovat Korvatunturin väelle kyllä tuttuja… Puuhkalakki, karvanuttu… Hehhehhee!

3. Miten kieliasiat ovat läsnä jokapäiväisessä elämässäsi?

Hehheh, mielessäni ovat alati maailman kiltit piltit. Minulle on suotu sellainen lahja, lahjoista suurin, että ymmärrän heidän kaikki sanansa, ajatuksensakin. Tuhannet kielet ja murteet, puheenparret! Ja minä uskon, että myös ihmiset kyllä loppujen lopuksi ymmärtävät toisiaan, vaikka puhuvatkin eri kieliä. On paljon kaikille yhteistä, kuten hymy ja hyvä tahto. Hehhehhee!

4. Kielimaisemamme kirjavoituu, ja kieli muuttuu. Mitä ajattelet tästä?

Hehheh, sehän on vallan veikeää, että lapsosille tarjoutuu uusia mahdollisuuksia oppia kieliä ja tutustua toisiinsa. Kielten moninaisuus on rikkaus, ja jos oikein olen ajattelevien asiantuntijoidenne kirjoituksista lukenut, muutos kuuluu kielen perusolemukseen. Maailma muuttuu, se on maailman luonto. Olen huomannut, että myös meillä satumaailmassa on menossa jatkuva muutos… Hehhehhee!

5. Katsotko pystyväsi vaikuttamaan siihen, miten kieleen ja eri kieliin Suomessa suhtaudutaan?

Hehheh, toivon olevani elävä, hehheh, esimerkki suvaitsevaisuudesta! Joulu on rauhan ja hyvän tahdon juhla, tätä minä aina tontuillenikin teroitan, kun he meinaavat välillä tuskastua työtaakkansa alla. Tokihan tarvitaan myös kielen asiantuntijoiden tietämystä, jotta asenteet muuttuvat entistä suvaitsevaisemmiksi. Yöpöydälläni on kerrassaan koskettava kolmiosainen kirja Suomen sanojen alkuperä. Sitä kun lukee, huomaa jatkuvasti oivaltavansa, kuinka vahvasti eri kielet vaikuttavat toisiinsa ja kuinka vain muutos on ikuista. Hehhehhee!

6. Mitä mieltä olet puheista, joiden mukaan suomi on kuoleva kieli?

Hehheh, en ota niitä kuuleviin korviini. Ja minähän kuulen kaiken. Saako tähän laittaa hymiön? ;) Hehhehhee!

7. Mikä on mielestäsi kielessä kauneinta ja kauheinta?

Hehheh, kielessä on niin paljon kauneutta. Tulevat mieleeni nyt vanhan kansan viisaudet, sanalaskut ja -parret.  Niin, täytyy myöntää, että olen surffaillut netissä ja löytänyt kuukkeloimalla aivan mahtavan sananparsikokoelman Kotuksen aineistotietokannasta. Ei kiitoksesta kieli katkea! Hehhehee! Kieli liputtaa kun haavan lehti! Hehhehhee! Selevä kantti ku kontin kieli! Hehhehhee!

Hmm, kauheinta? Onhan sitä paljon sanasotaa ja muuta ikävää. Ei se oikeastaan kielen vika ole, jos sitä käytetään väärin. Sota sortaa, rauha rakentaa, sanoo vanha kansa. Vanha kansa… Hehhehhee!

8. Jos olisit tekstilaji, mikä tekstilaji olisit?

Hehheh! Saan vuosittain tuhansia ja tuhansia kirjeitä ja kaikenlaisia ystävällisiä viestejä eri puolilta maailmaa. Kyllä minun on pakko vastata tähän, että kiitoskirje ystävälle. Kirjoitelkaa toisillenne! Hehhehhee!

9. Jos joutuisit autiolle saarelle ja saisit ottaa mukaan yhden kirjan, minkä kirjan ottaisit?

Hehhee! Kyllähän se varmasti olisi tämä menestysteos Näin selviät takaisin kotiin autiolta saarelta. Hehhehhee!

10. Mitä muuta haluat sanoa jutun lukijoille?

Hehhhee! Mitähän sanoisin: olkaa kilttejä siellä! Ei vain hetkittäin joulun alla, vaan 24/7, kuten nykynuoriso niin osuvasti ilmineeraa, hehhehhee! Hyvää joulua!

Toimittaja: Vesa Heikkinen
Kuva: Kuva-Plugi