Ajankohtaista nimistä
Tanssin talo olisi toimiva nimi
Kuvaava nimi ei estä brändäystä.
Tällä viikolla kerrottiin, että usean vuoden ajan Tanssin taloksi kutsutusta, vuonna 2022 avautuvasta teatterirakennuksesta tulee nimeltään Form. Nimenjulkistus on herättänyt keskustelua, ja suuri joukko tanssitaiteen ammattilaisia on vastustanut nimeä muun muassa siksi, ettei se yhdisty tanssiin vaan tuo mieleen muotoilun.
Perustelut hataria
Uutisoinnissa huomio kiinnittyi erityisesti nimen perusteluihin. Niiden mukaan yleinen nimi, kuten Kallion uimahalli, on muistettavuudeltaan ja erottuvuudeltaan huono. Nimen tulisi olla lyhyt, mielellään 4–5 merkkiä, jotta se on helppo muistaa. Perustelujen mukaan kriteerinä oli foneettinen toimivuus toimintaympäristön pääkielillä, joita ovat suomi, ruotsi ja englanti. Nimen mielenkiintoa lisää se, että ihmisten täytyy itse löytää sen yhteys tanssiin.
On vaikea ymmärtää, mihin yllä esitetyt väitteet muistettavuudesta ja erottuvuudesta perustuvat. Kun nimeksi valitaan ilmaus, jolla kohdetta luontevasti kuvaillaan, on se toki helppo muistaakin. Lyhyys sen sijaan ei takaa muistettavuutta, jos nimi on merkitykseltään epäselvä sana tai pelkkä kirjainyhdistelmä.
Erottuvan brändin luominen onnistuu mainiosti kohdettaan kuvaavalla suomenkielisellä nimellä. Tästä todisteena ovat muun muassa kansainvälisesti arvostetut suomalaiset brändit Nokian Renkaat ja Kone.
Asiakkaille tietoa välittävä nimi on etu
Kohteelle voi hyvin muodostaa erikseen suomenkielisen, ruotsinkielisen ja englanninkielisen nimen. Myös logosta voi tehdä kaksi- tai kolmikielisen tai vaihtoehtoisesti eri kieliin omat logonsa.
Lähteet ja lisälukemista:
- Kuusisaari, Harri: Mitä kertoo Tanssin talon uusi nimi? (Rondo-lehti, 27.5.2020)
- Aromaa, Jonni: Tanssin talon uusi nimi raivostutti tanssitaiteilijat – talon johtaja vastaa kritiikkiin (Ylen uutiset, 28.5.2020)
- Onkamo, Ulla: Nimien perustelut puntarissa (Kotus-blogi, 18.12.2017)