Kansalaiset mukaan nimistötiedon keruuseen
Paikannimet ovat keskeinen osa aineetonta kulttuuriperintöä, joten digitaalinen Nimiarkisto palvelee koko Suomea. Kansalaiset halutaan jatkossa mukaan uuden nimistötiedon keräämiseen ja olemassa olevan tiedon rikastamiseen.
Paikannimistö kiinnostaa eri alojen tutkijoiden lisäksi monia käyttäjäryhmiä, kuten paikallishistoriasta, kotiseudusta ja sukututkimuksesta kiinnostuneita. Kunnissa paikannimitieto on tärkeää nimistönsuunnittelussa ja tarjoaa monia hyödyntämismahdollisuuksia erityisesti opetus- ja kulttuuritoimen alueilla.
Digitaaliseen Nimiarkistoon on tietokantaistettu suomenkielisten paikannimikokoelmien arkistoaineisto, mutta tavoitteena on sisällyttää hankkeeseen myös ruotsin- ja saamenkielisten paikannimien kokoelmat. Digitaaliset paikannimikokoelmat luovat pohjan tietojen rikastamiseen ja täydentämiseen. Nimiarkisto-palvelun vielä suunnitteilla olevan toiminnon kautta kansalaiset voivat tuottaa tietoa siitä, ovatko arkistoon tallennetut nimet vielä käytössä, onko nimi korvautunut uudella, onko nimettyä paikkaa enää olemassakaan tai mitä kokonaan uutta nimistöä on syntynyt. Samoin voidaan täydentää paikkoihin ja nimiin liittyvää taustatietoa sekä muuntaa kuvamuotoisista lipuista tietokantamuotoon nimiin liittyvää tietoa.