Siirry sisältöön
Haku

Ajankohtaista aineistoista

11.3.2021 10.00

”Heikosti tunnettu kansallisaarre”

Kotuksen kieliaineistot esillä mediassa ja webinaarissa.

Kotimaisten kielten keskuksen arkistoissa on käynyt vieraita. Kielitoimiston sanakirjan toimittaja Riina Klemettinen tutustutti Helsingin Sanomien toimittajan Heikki Aittokosken arkiston aarteisiin, ja retken tuloksista voi lukea maaliskuun kuukausiliitteestä.

Tiedonjanoisille lisää hyviä uutisia! Murteista kiinnostuneilla on mahdollisuus kuulla Kotuksen sähköisestä aineistotarjonnasta 18. maaliskuuta järjestettävässä webinaarissa.

Nykysuomen sana-arkiston kauneudesta

”Kotuksella on hallussaan joukko kieliarkistoja, jotka ovat meidän yhteistä omaisuuttamme. Tämä on siis kansallisaarre, tosin heikosti tunnettu.”

Näin kirjoittaa Heikki Aittokoski artikkelissaan, jossa hän paneutuu Nykysuomen sana-arkiston valossa sanastomme historiaan (Helsingin Sanomien Kuukausiliite, 3/2021). Nykysuomen sana-arkiston pohjalta laadittu suomen kielen klassikko, Nykysuomen sanakirja (1951–1961) julkaistiin alkuvuonna Kotuksen verkkosivuilla sähköisenä tekstintunnistettuna versiona.

Vaikka kuusiosainen teos itsessään on todella laaja, sen pohjalla olevan aineiston ja sen keräämiseen käytetyn työn määrä hämmästyttää silti. Aittokoski kirjoittaa:

”Hakaniemen arkistot antavat ikään kuin aineellisen hahmon kaikelle sille ajalle, tahdolle ja tarmolle, jolla kieltämme on vaalittu.”

1900-luvun alun sanalippuja Nykysuomen sana-arkistosta. Kuva: Kotus.
Sanalippuja Nykysuomen sana-arkistosta. Kuva: Kotuksen arkisto.

Puhutun kielen aineistot kiinnostavat

Hakaniemen arkistotilat on koronan vuoksi toistaiseksi suljettu yleisöltä. Toivottavasti taas pian tämäkin aineisto on tutkijoiden ja muiden kiinnostuneiden käytössä.

Poikkeusaikana Kotuksen aineistoja saa käyttöön ensisijaisesti verkon kautta. Verkossa tarjolla olevista murreaineistoista ja -julkaisuista on mahdollisuus kuulla nopea esittely osana Elävätkö murteet? -webinaaria, joka järjestetään 18. maaliskuuta klo 16–18.

Webinaarin ohjelmassa on sekä asiantuntijapuheenvuoroja että keskustelua murretyöstä eri puolilla Suomea. Tapahtuman järjestävät Elävän perinnön suullinen rinki, Museovirasto, Kalevalaisten Naisten Liitto ja Suomen Kotiseutuliitto. Kotus on jäsenenä Elävän perinnön suullisessa ringissä. Tapahtumaan tulee ilmoittautua 16. maaliskuuta mennessä webinaarin tapahtumasivun kautta.


Palaa otsikoihin