Siirry sisältöön
Haku

Ajankohtaista Vanhan kirjasuomen sanakirjassa

10.2.2020 11.52

Aikamatka 1500-luvulle

Kuuntele, millaista matkanteko on ollut vuosisatoja sitten.

Ääneen lukeminen luo yhteisen lukukokemuksen. Vuosittain vietetään yli sadassa maassa kansainvälistä maailman ääneen lukemisen päivää. Suomessa järjestetään Minä luen sinulle -kampanjaviikolla 10.–14. helmikuuta 2020 lukuhetkiä, joissa maahanmuuttajat lukevat selkokielistä kirjallisuutta ja uutisia iäkkäille ja kehitysvammaisille ihmisille.

Vuosisatojen takaiset tekstit voivat ensi näkemältä tuntua vaikeilta ymmärtää. Niissä on vieraita sanoja,  mutkikkaita lauserakenteita ja vanhanaikainen oikeinkirjoitus. Goottilaiset kirjaintyypit tekevät painoasustakin vieraannuttavan.  Ääneen luettuna hankalan näköinen teksti voi silti olla hyvinkin ymmärrettävää.

Vanhan kirjasuomen sanakirjan toimitus haluaa helpottaa vanhojen tekstien ymmärtämistä. Siksi teemme ääneenlukupäivän merkeissä videoita, joilla luemme ääneen menneiden vuosisatojen tekstejä.

Matkantekoa 1500-luvulla

Tämänvuotisella videolla luemme ääneen matkalle lähtevien rukouksen sekä otteita asetuksesta, joka koskee matkustajien kyyditsemistä ja majoitusta. Molemmat tekstit ovat 1580-luvulta. Silloin matkustaminen on ollut paljon hitaampaa, vaivalloisempaa ja vaarallisempaa kuin nykyään. Mutta omanlaisiaan vaaroja ovat kohdanneet nekin, jotka ovat sattuneet asumaan matkustusreittien varrella…

Kuunnellessasi ääneenlukua voit samalla seurata tekstiä ruudulta. Vieraimpien sanojen kohdalle olemme lisänneet pienet selitykset. Tervetuloa aikamatkalle!

Aiempaa vlogia ja tuoretta blogia

Joko olet katsonut ja kuunnellut aiemmat vanhan kirjasuomen ääneenlukuvideomme? Ne kaikki löytyvät nyt entistä helpommin uudelta Kuuntele vanhaa kirjasuomea -sivulta.

Tuoreessa Elävät päät -blogissa tutustutaan vanhaan matkustussanastoon eli matka-alkuisiin ja -loppuisiin yhdyssanoihin. Millaisia matkoja entisaikojen ihmiset ovat tehneet, ja mitä he ovat ottaneet matkalle mukaan?


Palaa otsikoihin