Siirry sisältöön
Haku

Kirjaston kokoelmat ja tietokannat

Kirjasto sisältää Kotimaisten kielten keskuksen kokoelmien lisäksi Opetushallituksen ja Suomen Akatemian kirjastojen kokoelmat. Yleiskokoelman keskeisiä aloja ovat suomen kielen ja muiden uralilaisten kielten tutkimus, kansatiede ja kansanrunoudentutkimus. Kokoelmissa on tutkimuksia uralilaisten kansojen historiasta, arkeologiasta ja kirjallisuudesta. Tärkeä aihealue on myös pohjoismaisten ja balttilaisten kielten ja kansojen tutkimus. Muut lähialat, kuten indoeurooppalaisten, altailaisten ja slaavilaisten kielten ja kulttuurien tutkimus, ovat hyvin edusteilla. Kirjastossa on laaja kokoelma nimistökirjallisuutta sekä runsaasti Suomen paikallishistorioita. Kirjastoon kuuluu myös vanhan kirjallisuuden kokoelma, joka sisältää muun muassa Fennica- ja Lapponica-aineistoa.

Hakaniemenranta 6:n muiden virastojen kokoelmien sisältämät alat (tiedepolitiikka, tieteentutkimus, tieteenhistoria, tutkimusmenetelmät, kansainvälinen liikkuvuus, koululaitos, korkeakoulut ja kasvatus) ovat hyvä lisä kirjastoon.

Kirjastotietokannat Helka ja Melinda

Kirjastoon saapuva aineisto luetteloidaan ja kuvaillaan asiasanoilla Helka-tietokantaan, joka on Helsingin yliopiston kirjastolaitoksen ja sen lähipiirissä toimivien kirjastojen yhteinen kokoelmatietokanta. Viitetiedot ovat haettavissa myös Suomen yliopisto- ja korkeakoulukirjastojen yhteisluettelosta Melindasta ja Finnasta.

Kirjastomme asiakaspäätteessä on aina avoinna istunto Helkaan. Voit myös käyttää Helkaa oman koneesi www-selaimella. Tunnuksemme kirjastotietokannoissa on Su.


Kirjaston esittelyvideo


Kuukauden kirja

28.2.2023 Runoniekkoja ja renkutuksia

Kuukauden kirja helmikuussa 2023: Vaeltaja.

Lue lisää

 

Kotimaisten kielten keskuksen eli Kotuksen kirjasto sijaitsee Helsingin Hakaniemessä (Hakaniemenranta 6, 1. kerros). Kirjasto keskittyy palvelemaan Kotuksen hankkeita ja työntekijöitä sekä samassa rakennuksessa sijaitsevien Opetushallituksen ja Suomen Akatemian henkilökuntaa.

Vaikka lainoja annetaan vain mainittujen virastojen henkilökunnalle, kirjasto on toki kaikille avoin. Kuka tahansa voi käydä tutustumassa kokoelmiin ja lukemassa kirjaston julkaisuja lukusalissa.