Viikon vinkit 2018
Euroopan kielten päivä
Eurooppalaiset puhuvat noin 225 alkuperäiskieltä.
Vähintään joka toinen ihminen maailmassa on kaksikielinen; yhä
useampi eurooppalainen ja suomalainen on lapsesta asti kaksikielinen.
Ihmiset kohtaavat yhä enemmän vieraita kieliä arjessaan.
26. syyskuuta vietettävän Euroopan kielten päivän tarkoituksena on muistuttaa kieltenoppimisen tärkeydestä ja edistää Euroopan rikasta kielellistä ja kulttuurista moninaisuutta. Teemapäivää on vietetty vuodesta 2001 Euroopan neuvoston aloitteesta.
Euroopassa puhutaan noin 225 alkuperäiskieltä. Se on ehkä noin kolme prosenttia kaikista maailman kielistä. Useat eurooppalaiset kielet kuuluvat joko germaaniseen (tanska, ruotsi, saksa, englanti), romaaniseen (italia, ranska, espanja, romania) tai slaavilaiseen (venäjä, ukraina, puola, bulgaria) ryhmään.
Suomi ja Suomen kielet
Suomi on Euroopan monien kielten joukossa tavallaan poikkeus. Suomen kielen lähimpiä sukulaisia ovat esimerkiksi viro, karjala, inkeroinen, lyydi, vepsä ja vatja. Etäsukukieliä ovat muun muassa saamelaiskielet, jotkin Venäjällä puhuttavat kielet ja unkari. Puhutaan suomalais-ugrilaisista kielistä tai uralilaisista kielistä. Verkkosivuiltamme voi kuunnella monia suomen sukukielten näytteitä. Vepsän kielen näytteessä muistellaan talvista karhunmetsästysretkeä.
- Kuuntele Suomen sukukieliä (Sukukielten vahalieriökokoelmat)
- Kuuntele vepsän kieltä (Sukukielten vahalieriökokoelmat)
Ruotsi, germaaninen kieli, on puolestaan toinen virallinen kieli Suomessa. Lisäksi saamelaiskielten,
romanikielen, viittomakielten ja karjalan kielten puhujien kielellisistä
oikeuksista on säädetty laissa. Suomessa puhutaan kuitenkin jo yli 150:tä eri äidinkieltä.
Kotuksen sivuilla on paljon tietoa suomesta ja Suomessa puhuttavista kielistä. Esimerkiksi Kielipolitiikan vuosi -katsauksessa tarkastellaan eri kielten asemaa Suomessa vuonna 2017.
Toimitus: Hanna Hämäläinen
Kuvat: Euroopan kielten päivän verkkosivu