Siirry sisältöön
Haku

Kuukauden kirja

Kotimaisten kielten keskuksen kirjasto valitsee silloin tällöin kokoelmistaan esiteltäväksi kuukauden kirjan.

#KotuksenKirjasto


rss

13.6.2019 13.29

Julmia paikannimiä Suomesta

Kuukauden kirja kesäkuussa 2019 onkin kartta.

Kartan kansi: Murhasaari ja muita julmia paikannimiä Suomesta. Karttakeskus. Kuva: Vesa Heikkinen.
Tämän kartan kanssa kotimaan kesämatkailusta tulee entistäkin kiinnostavampaa!

Kotimaisten kielten keskuksen kirjaston valitsema kuukauden kirja kesäkuussa 2019 on kartta. Karttakeskuksen 2019 julkaiseman kartan nimi on Murhasaari ja muita julmia paikannimiä Suomesta.


Karttaan liittyvät tekstit on kirjoittanut nimistöasiantuntija Helinä Uusitalo Kotimaisten kielten keskuksesta. Lähteenä on hyödynnetty Nimiarkiston paikannimikokoelmia.

Koko elämän kirjo

Uusitalo kirjoittaa, että paikannimiiin mahtuu koko elämän kirjo. Suomesta löytyy niin Syntymäkallio kuin Kuolemankoskikin, niin Iloneva kuin Murheistenrantakin.

Myös erilaiset julmuudet ja muut elämän nurjat puolet ovat päätyneet paikannimiin. Uusitalon mukaan julmia paikannimiä tavataan koko Suomessa, Pohjois-Suomessa tosin vähemmän. Murha-nimet näyttäisivät olevan yleisiä Länsi-Suomessa, Surma-nimet ovat itäisempiä.

Ruumis-nimiä ei juuri esiinny Kainuussa, Pohjois-Karjalassa eikä Pohjois-Savossa. Siellä toisaalta on runsaasti Kalma- ja Kalmo-nimiä.

Kuopion seudun karttaa. Kuva kartasta Murhasaari ja muita julmia paikannimiä Suomesta. Karttakeskus. Kuva: Vesa Heikkinen.
Kuopion seudun julmahkoa nimistöä.

Teilimäestä Tappokukkulalle

Karttaan on siis nimetty merkittävien kaupunkien lisäksi ainoastaan näitä tavalla tai toisella julmiksi määriteltyjä nimiä. Niitä tuntuukin Suomessa riittävän! Tässä joitakin poimintoja kartan nimistä: Piiankuolema, Hessunkuolema, Murhanuija, Helvetti, Hirttokallio, Kuolemankorvenpuro, Kalmakaara, Kauhumäki, Murhapaasinmaa, Kiusa, Myrkkyjärvi, Murhahaaranmänniköt, Ruumisniemi, Riitakoski.

Kartan oheisteksteissä on selitetty joidenkin nimien historiaa. Esimerkiksi Teilimäen (Iitti) nimi perustuneen siihen, että siellä on teilattu 1800-luvun alussa kaksi kauppiaan tappanutta murhamiestä. Tappokukkula (Halikko) taas on hirvimiesten antama nimi laajalle kalliolle, jossa on kaadettu monta hirveä 1930-luvulla.

Piiankuoleman selitys on tämä: piika yllätti karjavarkaat itse teosta, jolloin nämä hätäpäissään tappoivat piian. Äijänkuoleman tämä: 1870-luvulla Matti Ruustet -niminen mies on kuollut pellon reunaan heinänhakumatkallaan.

Aina julmanoloinen nimi ei välttämättä ole kovin julma. Tappo-nimisen pellon nimi tulee mahdollisesti siitä, että pellolla on puitu eli tapettu viljaa tai paikalla on alkuaan ollut tappo eli humalatarha.


Lisää julmia ja vähemmän julmia paikannimiä löydät esimerkiksi digitaalisesta Nimiarkistosta.

Toimitus: Vesa Heikkinen


Palaa otsikoihin



Kirjaston esittelyvideo