Siirry sisältöön
Haku

Kotuksen uutiset 2019

8.3.2019 12.24

Paliskunnan kuukkeli

Kotuksen verkkosivuille on taas lisätty selityksiä sanojen juurista.

Kaksi kuukkelia naavametsässä. Kuva: Vesa Heikkinen.
Kaksi kuukkelia naavametsässä. Kuva: Vesa Heikkinen.

Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuilla on julkaistu tietoja kymmenen sanan alkuperästä. Sanat ovat baari, erkkeri, keskiviikko, konttori, kunta (ja -kunta), kuukkeli, lautakunta, maaliskuu, paliskunta ja sarani.

Kuukkelista kerrotaan, että sillä on suomen murteissa runsaasti toisiaan muistuttavia nimityksiä. Näitä ovat esimerkiksi kuuksa, kuuksanka, kuuksiainen, kuuksikas, kuuksilainen, kuuksinkainen, kuusanka, kuusanko, kuutsanka, kuuhanka ja kuuhinkainen. Nimitysten lähtökohta on saamelaiskielissä.

Paliskuntaa on nimitetty myös palkiseksi, jonka toinen merkitys on ’porojen kesälaidun’. Palkinen samoin kuin yhdyssanan paliskunta alkuosa palis- kuuluvat samaan sanueeseen kuin verbi palkia, joka tarkoittaa porojen kulkemista laumoina kesälaitumella. Sekin on lainaa saamelaiskielistä.

Kunnalle on esitetty useita eri alkuperäselityksiä. Se voi olla hyvin vanha perintösana, jolla olisi vastineita aina unkarissa asti (had ’sotajoukko, sota; suku, heimo’). Toisaalta sanan on ehdotettu olevan vanha germaaninen tai vielä vanhempi indoeurooppalainen laina. Lähtökohta olisi sataa merkitsevä lukusana, johon pohjautuu myös ruotsin hundra ’sata’.

Sanojen juurista kerrotaan ”Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä” -palstalla. Etymologiakysymyksiin vastaavat Kotimaisten kielten keskuksen erityisasiantuntijat Kirsti Aapala ja Klaas Ruppel.


Palaa otsikoihin