Kotuksen uutiset 2024
Millaista kieltä on puhuttu Raja-Karjalassa?
Rajakarjalaismurteiden näytekokoelma on julkaistu verkossa.
Kotimaisten kielen keskuksen (Kotus) verkkosivulla on julkaistu kokoelma rajakarjalaismurteiden näytteitä. Äänitteissä haastatellaan 38:aa puhujaa, jotka ovat syntyneet Raja-Karjalan pitäjissä 1800-luvun loppupuolelta 1910-luvulle ajoittuvina vuosikymmeninä. Äänitteet on nauhoitettu 1960- ja 1970-luvuilla. Murreäänitteitä on Ilomantsin itäkylistä, Korpiselästä, Suistamolta, Impilahdelta, Suojärveltä ja Salmista yhteensä yli 17 tunnin verran, ja ne on ryhmitelty pitäjittäin ja puhujittain.
Kieltä karjalasta kiinnostuneiden käyttöön
Äänitekokoelma liittyy Henna Massisen, Marjatta Palanderin ja Vesa Koiviston kirjoittamaan Tävvel kielel. Raja-Karjalan murrelukemisto -teokseen, joka on julkaistu painettuna ja sähköisenä versiona. Kirjan on kustantanut Karjalan Sivistysseura, ja se on saatavilla KSS:n verkkosivuilla.
Teosta varten haastattelut on litteroitu karkeahkolla foneettisella tarkekirjoituksella. Tämän ansiosta tekstejä voidaan käyttää kielitieteellisiin tarkoituksiin, mutta niitä voivat lukea myös karjalan kielestä muuten kiinnostuneet, esimerkiksi entisaikojen elämänmenosta tai kielitaitonsa vahvistamisesta kiinnostuneet nykykarjalan puhujat. Harvinaisimmista haastatteluissa esiintyvistä sanoista on kirjaan koottu sanahakemisto, ja sanojen merkityksenselityksiä on lisätty myös teksteihin.
Lukemisto ja äänitekokoelma tarjoavat kattavan kuvan siitä, millaista karjalaa on puhuttu Ilomantsin suomalaismurteiden naapuruudessa ja toisaalta idempänä lähellä vanhaa rajaa. Näytekokoelma antaa monipuolisen kuvan rajakarjalaisesta elämästä 1800-luvun lopulta aina sodanjälkeisiin evakkoaikoihin saakka. Kertojat muistelevat kylien arkea ja juhlaa, erikoisia sattumuksia, värikkäitä henkilöitä ja joskus järkyttäviäkin omakohtaisia kokemuksia.
Murrehaastatteluja kaikkien kuunneltaviksi
Rajakarjalaismurteiden äänitteet ovat osa Kotuksen Suomen kielen nauhoitearkistoa (SKNA). Kokonaisuudessaan nauhoitearkisto sisältää noin 24 000 tuntia äänitteitä pääasiassa suomen murteista, mutta mukana on myös äänitteitä karjalan murteista ja muista suomen sukukielistä. Äänitteistä noin neljä viidesosaa on digitoitu ja osa äänitteistä on julkaistu näytteinä Kotuksen verkkosivuilla.
Nauhoittamisen aikaan ei ole osattu ajatella, että äänitteet olisivat joskus avoimesti kaikkien kuunneltavissa. Jotta äänitteitä voidaan julkaista vapaasti verkossa, niiden sisältö on käytävä läpi. Ennen äänitteiden julkaisua on esimerkiksi varmistettava, että haastatteluissa ei ole sellaisia kohtia, joista voisi olla haittaa tai harmia haastateltujen jälkipolville. Tästä syystä Kotukselle on hyvin arvokasta, että osia aineistoista käydään läpi, litteroidaan ja toimitetaan teksteiksi tutkimus-, asiantuntija- ja kirjahankkeissa, joissa tehdyn työn ansiosta kokoelman osia voidaan myös saattaa vapaasti kaikkien kuunneltaviksi.
Suomen kielen nauhoitearkisto on kaikille avoin
arkisto, jonka kautta äänitteitä voi tilata kuunneltavaksi SKNA:n käyttösääntöihin
sitoutumalla. Suuri osa aineistoista on vapaassa käytössä, osaan liittyy
käyttörajoituksia. Ilman erillistä kirjallista lupaa aineistoa ei saa julkaista
äänitekopiona tai kirjallisessa muodossa, esittää julkisesti tai levittää
edelleen.
Tävvel kielel. Raja-Karjalan murrelukemisto. Henna Massinen, Marjatta Palander ja Vesa Koivisto. KSS 2024. Kovakantinen, runsaasti valokuvia ja karttoja, 352 s.
- Sähköinen versio kirjasta (Karjalan Sivistysseura)
- Rajakarjalaismurteiden äänitteet (kotus.fi)
- Suomen kielen nauhoitearkiston tietokantahaku (Kaino-palvelu, Kotus)
- Suomen kielen nauhoitearkiston käyttösäännöt ja ohje aineiston tilaamiseen (kotus.fi)