Siirry sisältöön
Haku

Kotuksen uutiset 2023

23.3.2023 10.00

Säädöskielen ymmärtämistä tutkitaan

Kotus mukana valtioneuvoston hankkeessa.

Valtioneuvoston tilaamana on juuri alkanut ”Säädöskielen ymmärtäminen” -tutkimushanke, jonka toteuttamisesta Kotimaisten kielten keskuksella (Kotus) on päävastuu. Tavoitteena on tuottaa tietoa, jonka avulla voidaan parantaa säädöstekstejä, kuten lakeja ja asetuksia.

Tutkimuksessa selvitetään haastatteluilla, kyselyillä ja käytettävyystesteillä, miten lukijat ymmärtävät suomen- ja ruotsinkielisiä säädöstekstejä ja mitkä säädöskielen ominaisuudet estävät tai edistävät säädösten ymmärtämistä. Tutkimustulokset auttavat kehittämään säädösteksteistä entistä ymmärrettävämpiä ja rakentamaan mallia säädösten ymmärrettävyyden arviointiin.

Säädösten kieli vaikuttaa laajalti

Säädösten ymmärrettävyys vaikuttaa merkittävästi yhteiskunnan ja hallinnon toimintaan sekä suoraan että säädösten perusteella laadittujen muiden tekstien kautta. Säädöskieli koetaan usein epäselväksi.

Jos säädöskieli on epäselvää, se heikentää kansalaisten oikeusturvaa. Se lisää viranomaisten työmäärää ja kasvattaa julkisen hallinnon kustannuksia. Säädöksissä käytetyt ilmaukset siirtyvät usein sellaisinaan muihin hallinnon teksteihin, kuten ohjeisiin ja päätöksiin, jotka tulevat kansalaisten luettaviksi.

Hankkeen tavoitteena on parantaa kansalaisten ja ammattimaisten lainsoveltajien mahdollisuuksia ymmärtää säädöstekstejä. Näin lisätään kansalaisten oikeusturvaa ja tehostetaan viranomaisten toimintaa.

Vuoden kestävä hanke

Kyseessä on valtioneuvoston tilaama ja rahoittama hanke. Hanke on osa valtioneuvoston yhteistä selvitys- ja tutkimustoimintaa, jolla tuotetaan tietoa päätöksenteon, tiedolla johtamisen ja toimintakäytäntöjen tueksi. Hankkeen vastuullisena johtajana Kotuksessa toimii kielenhuolto-osaston johtaja Salli Kankaanpää, ja siihen osallistuu neljä Kotuksen ulkopuolista tutkijaa. 

Tutkijatohtori Joanna Rydzewska-Siemiątkowska Varsovan yliopistosta vastaa suomenkielisten säädösten ymmärtämistä koskevasta kyselytutkimuksesta ja filosofian tohtori Maria Fremer ruotsinkielisten. Filosofian tohtori Riitta Suominen tekee haastatteluja ja kartoittaa käytettävyystesteillä suomenkielisten säädösten ymmärtämistä. Ruotsinkielisten säädösten käytettävyystestauksesta vastaa yliopistonlehtori Lieselott Nordman Helsingin yliopistosta.

Hanke alkoi maaliskuussa 2023 ja loppuu huhtikuussa 2024. Hankkeelle on myönnetty määrärahaa 150 000 euroa. Hankkeelle on nimetty ohjausryhmä, jota johtaa lainsäädäntöneuvos Eeva Attila oikeusministeriöstä.


Palaa otsikoihin