Siirry sisältöön
Haku

Kotuksen uutiset 2020

15.10.2020 13.23

Hyvinvointialue ei ole selkeä ja asiallinen nimi

Kotus on esittänyt toistuvasti kantansa uuden hallinnollisen yksikön nimestä.

Kotimaisten kielten keskus (Kotus) ei suosita nimitystä hyvinvointialue, jota sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistusesityksessä käytetään tulevista hallinnollisista yksiköistä.

Hyvinvointi on abstrakti ja monimerkityksinen sana, joka ei kuvaa neutraalisti hallinnollisen yksikön tehtäviä, vaan viittaa hallinnon tavoitteisiin. Lisäksi se on laajalti käytössä kaupallisissa konteksteissa, esimerkiksi liikunta- ja kauneuspalveluissa. Hyvinvointialue-nimitys voidaan myös kokea sävyltään vähätteleväksi. Vaikka sosiaali- ja terveyspalveluilla ja pelastustoimella edistetään asukkaiden hyvinvointia, alueilla tulee asumaan myös ihmisiä, jotka eivät voi hyvin.

Sosiaali- ja terveysministeriö pyysi (sähköposti 7.10.) Kotukselta kannanottoa nimitykseen hyvinvointialue. Kun Kotus ei suositellut sitä (7.10.), ministeriö kysyi Kotuksen kantaa myös hyvinvointimaakunta-nimitykseen. Vastauksessaan (9.10.) Kotus totesi, että hyvinvointimaakuntaan liittyvät samat ongelmat kuin hyvinvointialueeseen.

Jo aiemmin sosiaali- ja terveysministeriö oli pyytänyt Kotukselta erillisen lausunnon nimityksestä sote-maakunta. Lausunnossaan 15.9. Kotus suositti, että sote-maakunnan sijasta uuden hallinnollisen alueen ja yksikön nimityksenä käytettäisiin vakiintunutta sanaa maakunta. Lisäksi Kotus antoi 25.9. lausunnon muista kielenkäyttöön vaikuttavista seikoista, jotka liittyvät hallituksen esitysluonnokseen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta.

Aiemman lausuntonsa (15.9.) mukaisesti Kotus suosittaa edelleen laissa vahvistettavaksi nimitykseksi sanaa maakunta landskap. Se on ensisijainen viimeistään siinä vaiheessa, kun maakuntien liittojen toiminta mahdollisesti yhdistetään uuden hallinnollisen yksikön toimintaan. Ajatus sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtymisestä maakunnille on ihmisille jo tuttu. Kotus on toistuvasti korostanut, että nimien selkeys ja jatkuvuus auttavat kansalaisia ja palvelujen käyttäjiä ymmärtämään hallinnon toimintaa ja hoitamaan asioitaan. Kaikkia kansalaisia koskevaan uudistukseen on valittava kaikille ymmärrettäviä ja helppokäyttöisiä nimiä ja termejä.


Tekstin viimeistä kappaletta on täsmennetty 19.10. Kannanotto koskee lakeihin kirjattavaa termiä.

Palaa otsikoihin