Siirry sisältöön
Haku

Viikon vinkit 2019

21.5.2019 9.45

Eurooppa-asioita

Euroopan parlamentin vaalit ovat jo ovella.

Europarlamenttivaalit järjestetään sunnuntaina 26. toukokuuta 2019. Vaaleissa valitaan jäsenet Euroopan parlamenttiin seuraavalle viiden vuoden kaudelle.

Tähän vinkkiin on koottu joitakin Eurooppa-aiheisia kirjoituksia vuosien varrelta. Vanhin nosto on vuodelta 1992. Tuolloin mietittiin, pitääkö valtioiden yhteisön nimen olla Euroopan unioni vai Euroopan liitto. Uusin nosto on toukokuulta 2019, jolloin Kielitoimiston ohjepankkiin lisättiin kooste Euroopan poliittisten ryhmien ja europuolueiden nimistä ja lyhenteistä.

Euroopan parlamentti. Kuva: Eurooppatiedotus.
Euroopan parlamentti. Kuva: Eurooppatiedotus.

Ryhmien nimet ja lyhenteet haltuun

Europuolueista ja parlamentin poliittisista ryhmistä käytetään usein lyhennettä: ALDE, ECR, EPP, Greens/EFA, S&D. Mihin lyhenteillä viitataan ja miten niitä taivutetaan? Kielitoimiston ohjepankissa on kooste Euroopan parlamentin poliittisten ryhmien ja europuolueiden nimistä sekä nimilyhenteistä. Lisätietoa aiheesta on Euroopan parlamentin ja Eurooppatiedotuksen sivuilla.

Ranskanleipä ja eurooppaministeri

Yleiskieltä kuvaavassa Kielitoimiston sanakirjassa on muutamia eurooppa-alkuisia sanoja, esimerkiksi eurooppaministeri ja eurooppayhtiö.

eurooppaministeri Euroopan unionia koskevia asioita hoitavasta ministeristä.

eurooppayhtiö Euroopan unionin säätämä yhtiömuoto.

Pienikirjaimisuus kertoo siitä, että alkuosa ilmaisee lajia. Näin on esimerkiksi sanoissa suomityttö, steinerkoulu, ja braillekirjoitus, joissa alkuosa myös osoittaa lajia. Vastaavasti, mutta tutummin, lajia ilmaisevat sellaiset genetiivimuotoiset alkuosat kuin ranskanleipä ja brysselinpitsi. Sama tehtävä on alkuosalla sanassa eurooppaministeri. Se ilmaisee ”ministerilajia” ja kertoo, että tämä ministeri hoitaa EU-asioita, Suomen kannanottojen koordinointia.

Kolme erilaista eurooppalaista neuvostoa

Euroopassa toimii kolme lähes samannimistä neuvostoa: Euroopan unionin neuvosto ja Eurooppa-neuvosto ovat EU:n toimielimiä, Euroopan neuvosto puolestaan EU:n ulkopuolinen Euroopan valtioiden yhteinen järjestö.

Vaikea valinta: EU vai EL, liitto vai unioni?

Suomi liittyi Euroopan unioniin vuoden 1995 alussa. Suomen kielen lautakunta oli ottanut kantaa liiton nimeen jo vuonna 1992. Lautakunta oli arvellut, että sekä sanat liitto että unioni olisivat mahdollisia. Ensisijaiseksi mainittiin kuitenkin Euroopan liitto. Tässä katkelma Kielikellon jutusta:

Lautakunta oli sitä mieltä, että suomen kielessä olisi mahdollista käyttää kumpaakin sanaa liittoa ja unionia. Lautakunta piti ensisijaisena ilmausta Euroopan liitto (EL), koska siinä on suomenkielisille merkitykseltäänkin selvä omaperäinen sana liitto ja koska merkittävät joukkoviestimet ovat ryhtyneet käyttämään sitä. Lautakunta ei pitänyt virheellisenä myöskään ilmausta Euroopan unioni, mutta se katsoi, että sana unioni ei ole kaikille suomalaisille merkitykseltään niin selvä kuin liitto ja että unioni on tyylillisesti vanhahtava.

EU vai EL? Iltasanomat, 15.11.1993.
EU vai EL? Iltasanomat, 15.11.1993.

Meppejä ja muuta Eurooppaa lyhenteinä

Kielitoimiston ohjepankissa on monia Eurooppaan ja Euroopan unioniin liittyviä lyhenteitä, esimerkiksi tällaisia:

EU Euroopan unioni

EUR euro (valuutan tunnuksena; euron merkki €, lyhenne e)

EVM Euroopan vakausmekanismi, euroalueen pysyvät rahoitusvakausjärjestelyt (eng. ESM, European Stability Mechanism)

EY Euroopan yhteisö(t), Euroopan unionin edeltäjä

MEP (ark. meppi) engl. Member of the European Parliament, Euroopan parlamentin jäsen


Toimitus: Vesa Heikkinen

Palaa otsikoihin