Siirry sisältöön
Haku

Viikon vinkit 2017

2.10.2017 10.37

Mitä vihapuhe on?

Kirjoituksia vihapuheesta Kotuksen sivuilla.

vihapuhe vars. vähemmistöihin kohdistuvaa vihaa t. suvaitsemattomuutta ilmaiseva t. niihin yllyttävä puhe.

vihapuhe (Kielitoimiston sanakirja)

Uusissa sanoissa on myös eri alojen termejä, kuten eläkkeisiin liittyvät elinaikakerroin ja takuueläke, talouselämän kestävyysvaje ja säätiedotusten hellevaroitus. On myös nojapyörä, mopoauto, laatikkoviini ja monia muita konkreettisia käsitteitä. On yhteiskunnan kovasta puolesta kertovia sanoja, kuten vihapuhe ja viharikos, mutta on myös kevyempää sanastoa, kuten lohturuoka, annoskateus, uusiosinkku ja äijäily.

Eija-Riitta Grönros: Mitä uutta Kielitoimiston sanakirjassa? (Kielikello, 1/2012)

Kielen laadusta on kyse silloinkin, kun keskustellaan sanomisen rajoista. Rajoja on koeteltu varsinkin verkkokirjoittelussa, ja lähes kaikissa tiedotusvälineissä on keskusteltu vihapuheesta. Mitä vihapuhe on? Yhden vastauksen antaa Julkisen sanan neuvosto. Se lisäsi syyskuussa Journalistin ohjeisiin liitteen, jossa todetaan mm., että toimitusten tulee seurata verkkosivujaan ja pyrkiä estämään ihmisarvoa loukkaavien sisältöjen julkaiseminen. Tällaisia ovat esimerkiksi ”väkivaltaan yllyttävät sekä yksilöön tai kansanryhmään kohdistuvat vihaa lietsovat sisällöt” (www.jsn.fi).

Riitta Eronen: Sanojen takana (Pääkirjoitus, Kielikello, 3/2011)

Terminä vihapuhe ei oikein toimi. Koska sen merkitys on niin epäselvä, iso osa keskustelusta, jonka pitäisi käsitellä vihapuhe-sanalla tarkoitettua asiaa, käytetään tuon sanan määrittelemiseen. Millainen puhe täyttää vihapuheen tuntomerkit? Yksimielisyyttä käsitteen määrittelylle ei kuitenkaan löydy huutoäänestyksessä. Keskustelu sanan merkityksistä saattaa jopa peittää näkyvistä sen tosiasian, että julkisuudessa tosiaankin sanotaan paljon sellaista, mikä joidenkin ihmisten näkökulmasta on pelottavaa. Julkisuudella tarkoitan myös internetissä käytävää kansalaiskeskustelua. Siihen eivät useinkaan sovi mainesanat sävyisä, maltillinen ja kohtuullinen.

Olli Löytty: Vihapuhe ja poliittisesti korrekti kieli (Kotus-blogi, 28.9.2011)

Puhetta vihapuheen olemuksesta tulee nyt vastaan monista tuuteista. Viesti on selvä: vihapuhe on saatava loppumaan.

Euroopan neuvosto suositteli vastikään, että Suomen pitäisi lisätä vihapuheen vastaisia ponnistuksia. Muun muassa kaikki rasistiset toimet tulisi tuomita välittömästi. Erityisesti neuvosto kiinnitti huomiota sosiaalisen median kielenkäyttöön.

Vesa Heikkinen: Paljon puhetta vihapuheesta (Kotus-blogi, 3.11.2016)

Vuonna 2014 vihapuheesta puhuttiin noin 14 000 some-viestissä, vuonna 2015 noin 41 000 some-viestissä. Vuonna 2016 vastaava luku oli noin 68 000.

Vesa Heikkinen: Vihapuheen vuosi 2016 (Kotus-blogi, 12.1.2017)


Lokakuun 2. päivänä 2017 Suomessa aloitettiin haastekampanja Sitoudun torjumaan vihapuhetta. Samana päivänä vietetään maailman kiusaamisen vastaista päivää ja YK:n väkivallattomuuden päivää. Kampanjan tavoitteena on haastaa ihmiset torjumaan vihapuhetta, kertomaan sitoutumisensa ja haastamaan kaikki mukaan sosiaalisessa mediassa. Kampanjan aihetunniste sosiaalisessa mediassa on #torjunvihapuhetta.

Sitoudun torjumaan vihapuhetta (Opetus- ja kulttuuriministeriö)

Torjun vihapuhetta -kampanjan logo arabiaksi. Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Torjun vihapuhetta -kampanjan logo arabiaksi.



Palaa otsikoihin