Siirry sisältöön
Haku

Kotus-vinkit 2020

17.3.2020 13.54

Kotuksen verkkopalveluissa etäopiskelumateriaalia

Tiedonhakutehtäviä, kielipähkinöitä, teemakoosteita ja paljon muuta.

Kotimaisten kielten keskuksen verkkopalveluissa on paljon etäopiskelumateriaaliksi ja opetuksen tueksi soveltuvia sisältöjä. Tähän vinkkiin on koottu niistä joitakin.

Erityisesti koulujen käyttöön suunniteltujen tiedonhakutehtävien tarkoituksena on tehdä Kotuksen verkkopalvelut ja niiden käyttö tutuiksi. Tehtävien ratkominen kartuttaa kielitietoa sekä kehittää kieli- ja tekstilajitietoisuutta.

Kielipähkinät tarjoavat monenlaista purtavaa: on paitsi perusasiaa kielenhuollosta myös vähän vaativampia pähkinöitä, joissa saa testata tietämystään nimistä, nykysanastosta, murteista ja vanhasta kirjasuomesta.

Kielipähkinöiden tunnushahmo Terho-orava. Kuva: AtomicBHB/Shutterstock.com.
Kielipähkinöiden tunnushahmo Terho-orava. Kuva: AtomicBHB/Shutterstock.com.

Kielikello-lehden Kielivoimistelua-palstalla on lisää aivojumppaa. Palstalla pääsee muun muassa testaamaan erilaisiin teemoihin liittyvien sanojen ja niiden taustojen tuntemusta.

Sanoin saavutettu – satavuotias Suomi -sivuilla käydään läpi itsenäisen Suomen vuosikymmenet kielen, tekstien ja puheiden näkökulmasta 1910-luvulta 2010-luvulle. Sanoin saavutettu -sivut sopivat hyvin niin äidinkielen kuin historian opetuksen tueksi.

Laajoissa teemakoosteissamme käsitellään lisäksi muun muassa Kalevalaa, Aleksis Kiveä, Mikael Agricolaa ja suomalaisuutta. Kieli liittyy kaikkeen.

Hiljainen kansa. Ympäristötaideteos: Reijo Kela, Suomussalmi 1994. Kuva: Vesa Heikkinen.
Hiljainen kansa. Ympäristötaideteos: Reijo Kela, Suomussalmi 1994. Kuva: Vesa Heikkinen.

Kotus-blogissa keskustellaan kielestä. Kuka tahansa voi kirjoittaa blogimerkintöihin kommentteja, ja blogissa julkaistaan myös lukijoiden ehdotuksiin perustuvia keskustelunavauksia. Keskustelunavauksia ja kommentteja voi kirjoittaa pareittain tai vaikka koko luokan voimin.

Kotus on muutakin kuin kotus.fi. Verkkopalveluihimme kuuluvat myös Kielitoimiston ohjepankki ja Kielitoimiston sanakirja, muita sanakirjoja ja julkaisuja sekä erilaisia kieliaineistoja.

Kotuksen verkkopalveluiden soveltumisesta opetuskäyttöön kirjoitettiin  Äidinkielen opettajain liiton julkaiseman Virke-lehden numerossa 3/2016. Juttu on yhä suurimmaksi osaksi ajankohtainen, vaikka kehitymmekin jatkuvasti maailman mukana. Tiedot Kotuksen verkkopalveluista ja -toiminnasta on kerätty myös Kotus verkossa -sivulle.

Kynäkotelo. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.
Tiedonhakutehtävä: löydätkö sivuiltamme selityksen sanan kynä alkuperästä? Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.

Toimitus: Risto Uusikoski


Palaa otsikoihin