Siirry sisältöön
Haku

Terävästi


Terävästi-palstalla julkaistaan vierailevien kirjoittajien tekstejä ja Kotus-blogin lukijoiden keskustelunavausehdotuksiin perustuvia blogimerkintöjä. Ehdotuksia voi lähettää palautelomakkeella. Palstan tekstit eivät edusta blogitoimituksen näkemyksiä saati Kotuksen virallista kantaa.


rss

1.9.2015 9.27
Terävästi-palsta

”Jäävätkö junat taas myöhään?”

Ilmaus kummastuttaa.

Viime aikoina VR on tiedottanut sivuillaan junien jäävän myöhään. Se kuulostaa oudolta. Itse käyttäisin junista ennemmin ilmausta olla myöhässä. Minä voin jäädä myöhään vaikka töihin, mutta junat ovat myöhässä.

Onko tässä kyseessä johonkin murteeseen liittyvä piirre? Voiko näin kirjoittaa yleiskielessäkin?

Auli Sjöberg

Palaa otsikoihin | 5 puheenvuoroa | Keskustele

1.9.2015 9.52
junailija
aikataulusta myöhään
Minun korviini on kuulunut usein junassa: "Jäämme aikataulusta myöhään noin kymmenen minuuttia." Kun ei ollakaan aikataulussa, ollaan aikataulusta myöhässä. Mutta kun kuulutus tulee, ei vielä olla niin paljoa aikataulusta myöhässä, vaan tullaan olemaan, tai ehkä ollaan enemmänkin myöhässä, mutta saadaan vielä kirittyä. Mietin myös, että aikatauluthan koskevat aikoja, jolloin junat ovat asemilla, ei asemien väleillä. Oleellista on perillesaapumisaika eikä se, miten paljon juuri nyt ollaan myöhässä.
Voiko juna jäädä myöhään? Jos aikataulu venyy, jäädään myöhään. Esimerkiksi kokous voi kestää myöhään, mutta tarkoitetaanko tällöin vain 'myöhäiseen iltaan' vai laajemminkin 'myöhempään kuin suunniteltiin'?
1.9.2015 9.57
Kimmo Savolainen
..Ja hämmästyttää
Kuinka moni turisti tai vieraskielinen ymmärtää jää myöhään -ilmaisun? Miksi ei sanota suoraan uutta lähtö- tai saapumisaikaa? Ei kovin tehokasta viestintää.
2.9.2015 23.19
Punktu Elli
Sanamagiaa?
Olisikohan kyseessä tavanomainen sanamagia? Sana ”myöhästyä” on käynyt sävyltään kovin kielteiseksi, joten se pitää korvata toisella. Veikkaan, että ”jäädä myöskään” korvataan sekin aikanaan kiertävämmällä ilmauksella; siinä saattaa esiintyä sana ”viive”.
5.10.2015 23.36
vierailija
Erikoista, tätä ilmaisua en ole itse kuullut, mutta
Oma kielikorvani kannattaa ehdottomasti muotoa "olla myöhässä" tai "myöhästyä". Ystävälle voi jäädä myöhään kylään ja jonkin asian voi tajuta liian myöhään, mutta juna ei voi jäädä myöhään. Suomen kielen perussanakirjasta löytyy sanalle 'myöhään' myös variantti 'myöhälle'. Voisiko täten aikatauluissa jäädä myös myöhälle? Kirjakielen normeihin kumpikaan sanonnoista ei istu ja olettaisinkin niiden olevan vain sanaleikkiä, jolla kompensoidaan ja kevennetään kyseisen informaation negatiivisuutta. Mielestäni kaikkien kielikukkien pitää antaa kukkia, kunhan muistetaan, että virallisissa tiedotteissa ynnä muissa olisi hyvä käyttää kirjakielisiä ilmauksia.
8.10.2015 12.42
Sini ja Oona
Kuulutukset.
Meidänkin mielestä ilmaus kuulostaa oudolta, mutta koemme, että kaikki ymmärtävät sen. Vaikka VR saattaa sivuillaan ilmoittaa junien jäävän myöhään, kuulutuksissa aina kuitenkin kerrotaan junien arvioidut saapumisajat myöhästymiset mukaan lukien. Tämä kuulutus tulee myös ruotsiksi ja englanniksi, mikä helpottaa turisteja ymmärtämään junien aikataulut, jolloin väärinkäsityksiin ei jää varaa. Joten emme näe asiassa ongelmaa.