Siirry sisältöön
Haku

Satunnaisesti kirjoittava kotuslainen


Kyniä ja paperia. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.

Satunnaisesti kirjoittavan kotuslaisen blogiin kirjoittavat satunnaisesti ne kotuslaiset, jotka eivät pidä omaa blogia.


rss

13.4.2012 15.20
Klaas Ruppel

Pullojenpalautuspiste

Mitä siellä myydään?
Ennen lähikaupassamme kuulutettiin näin: ”Pullojenpalautuksessa tarvitaan apua!”

Nykyään lähikaupassamme kuulutetaan näin: ”Pullojenpalautuspisteessä tarvitaan myyjää!”

Jäin miettimään, mitä siellä pisteessä myydään ja miten se liittyy pullojen palauttamiseen.

KLAAS RUPPEL

Palaa otsikoihin | 11 puheenvuoroa | Keskustele

13.4.2012 16.05
TiiKin
Kaupanalan perustehtävissä työskentelevä henkilö
Olisiko sitten parempi kuuluttaa että "pullojenpalautuspisteellä tarvitaan kaupanalan perustehtävissä työskentelevää henkilöä"? Lähikaupan kuulutuksetkin hoitaa todennäköisesti joku myyjä, ei niitä mistään diktatuurista keskitetysti sanella.
13.4.2012 16.38
marsupilami
Myyjä on ko. henkilön ammattinimike, ja on aivan luonnollista, että myyjän tehtävään palkattua henkilöä kutsutaan myyjäksi riippumatta siitä, mitä hän kaupassa tekee. Pienessä lähikaupassa myyjä joutuu tekemään yhtä ja toista muutakin kuin pelkästään käyttelemään kassakonetta. Aikamoista saivartelua kaiken kaikkiaan.
13.4.2012 19.33
A. Siakas
Selvempää?
Kielisammakoita Suomi toki on pullollaan (no pun intended), mutta ehkäpä tämä ei kuulu niihin.

Jos jossain kuulutetaan tarvittavan apua, niin eikö olisi luonnollista, että Itse Kukin kysyy Itseltään, voisiko hän auttaa? Jos apuun pyydetään myyjää, asia on selvempi: ne, joita viesti ei koske, voivat jättää sen huomiotta. Paitsi tietysti koiranleukaiset toisen firman myyjät, jotka sattuvat asioimaan kaupassa...

”Pullojenpalautus” on suomessa ensisijaisesti toimintaa, pullojen palauttamista, ei paikka. Toki täsmentävä ”-piste” on aika turha käytännössä, mutta ei virhe.

Muutamassa vuodessa pääsemme joka tapauksessa eroon tällaisista ongelmista – jos nämä nyt ovat ongelmia. Kaupoissa otetaan käyttöön viestintätavat, joilla voidaan lähettää viesti vain niille, joille se on tarkoitettu. Tai sitten sitä ennen poistetaan palvelu myynnistäkin eli siirrytään ”itsepalveluun” ja pannaan myyjät kilometritehtaalle. Ja pullojenpalautuskone osaa itse kutsua huoltajansa paikalle häiritsemättä ketään muuta.
13.4.2012 21.17
Hra55
pullot ja myyjät
Voi hyvänen aika! (internetiksi: OMG!) Kysymys on samaa sarjaa kuin radiokuuluttajan saama palaute: kuulutettuaan 'virrestä xxx lauletaan kolme ensimmäistä säkeistöä' kuuntelija muistutti, että eikös virsissä ole vain yksi ensimmäinen säkeistö ...Hoh hoijaa. Kaupassa ne työntekijät on muuten myyjiä, ainakin useimmat.
13.4.2012 23.05
Pullojen ostaja
Ehkä kaupassa kyllästyttiin, kun joku vaan ryykäsi pullojenpalautukseen auttamaan ihmisiä tunkemaan pulloja tukkeutuneeseen laitteeseen. Tuo on siis selvennys: ei vartijaa eikä avuliasta asiakasta vaan nimenomaan myyjää!
14.4.2012 11.07
Erika
Täysin samaa mieltä kaikkien edellisten kommentoijien kanssa!

Sitä joko kantaa kuulijana vastuunsa kommunikaatiotilanteessa, tai sitten ei.
14.4.2012 13.51
Ville E.
Genetiivi?
Liikuttavaa, että puhutte kaikki "pullojenpalautuksesta". Meillä täällä Hakaniemen seutuvilla kehitys on kehittynyt niin paljon, että ei siinä yhdyssanassa mitään genetiiviä tarvita: Ympyrätalossa on iso kyltti, jossa lukee "Pullopalautus". Voi että.

Minusta kaikkein luontevin olisi "pullonpalautus", joka lienee jopa yleisempi kuin "pullojenpalautus". Termithän rakentuvat monesti yhdyssanoiksi niin, että yksikkömuotoinen genetiivi sisältää myös monikon ajatuksen.

Entäs tölkit? No, ei mennä siihen.
16.4.2012 13.14
Erika
Ei nyt niin liikuttavaa. Yksikkö toimii sellaisissa yhdyssanoissa kuin "lasinkeräys", mutta pullojenpalautuksessa on kyse nimenomaan pulloista eikä pullomateriaalista.
16.4.2012 16.41
K. Ruohomäki
Materiaalia
Opettajankoulutuksessa on siis kysymys materiaalista. No, niinpä taitaa ollakin! Ks Kielitoimiston sanakirja.
17.4.2012 3.27
Ville E.
Erikalle
Onko siis esimerkiksi "rikoksentorjuntakin" vain yhdenlaisen rikoksen torjuntaa?
18.4.2012 20.50
Erika
Oli miten oli, näin on
Ei tietenkään. Ei lasinkeräyksessäkään kerätä vain yhdenlaista lasia!

Olenkin tässä yleisön painostuksesta tarkistanut kantaani, ja sanon näin :Lasinkeräyksessä monikko ei toimisi, koska kyse on lasimateriaalin keräyksestä eikä erilaisten lasiastioiden keräyksestä, kun taas opettajien ja pullojen kohdalla toimivat tosiaan varmaankin sekä yksikkö että monikko.

Lisään kuitenkin, että kun itse kävin kääntäjänkoulutuslaitosta, opinahjon nimi kuulosti minusta siltä kuin laitoksessa olisi koulittu kääntäjäainesta. Monikko olisi ollut inhimillisempi.