Siirry sisältöön
Haku

Satunnaisesti kirjoittava kotuslainen


Kyniä ja paperia. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.

Satunnaisesti kirjoittavan kotuslaisen blogiin kirjoittavat satunnaisesti ne kotuslaiset, jotka eivät pidä omaa blogia.


rss

16.11.2021 12.38
Iiro Halminen

Kiehtova suomen kieli

TET-harjoittelija pohtii kielemme ainutlaatuisuutta.
Suomen kielen runsautta, rikkautta ja piirteitä on todella kiinnostava tutkia. Suomi eroaa joukosta ja antaa loistavan pohjan alkaa opiskella muita kieliä, sillä sijamuotojen käsite on jo tuttu.

Kuulemani mukaan suomi myös kuulostaa kauniilta kieleltä, mikä on runsaan vokaalien määrän ansiota. Ja olen samaa mieltä. Suomen kieli on hyvin kaunis ja varsin lumoava!

Suomen omaleimaisiin piirteisiin kuuluvat muun muassa runsaat vokaalit, sanojen sija- ja taivutusmuodot, agglutinaatio, vokaalisointu ja astevaihtelu. Käsittelen niitä tässä tekstissä.

Taivutuspäätteet ja liitteet luovat erikoisuutta

Suomen kieli eroaa monista muista Euroopan kielistä vahvasti. Suurin osa eurooppalaisista kielistä ei juurikaan taivuta sanoja sillä tavoin kuin suomi.

Euroopassa monet kielet kuuluvat indoeurooppalaiseen kielikuntaan, jonka kielet ovat kehittyneet samasta kantamuodosta. Suomi uralilaisena kielenä ei kuulu samaan kielten sukupuuhun ja on siksi erilainen kuin monet muut.

Suomen ominaispiirteisiin kuuluu agglutinaatio, eli sanojen perään lisätään päätteitä ja liitteitä: talo : talo|ssa|kin. Suomi ei tietenkään ole ainoa agglutinoiva kieli maailmassa, mutta Euroopan kielissä agglutinaatio on harvinaista, mikä tekee suomesta verraten uniikin.

Omakotitalo kesämaisemassa.
Talossakin tapahtuu. Kuva: Petra Saarnisto, Kotus.

Harvinaiset vokaalisointu ja astevaihtelu


Suomessa on myös vokaalisointu, mikä merkitsee sitä, ettei saman sanan sisällä voi olla sekä takavokaaleita (a, o, u) että etuvokaaleita (ä, ö, y). Poikkeuksena ovat laina- ja yhdyssanat, kuten amatööri ja pääasia. Tämä piirre on maailman kielissä suhteellisen harvinainen, ja esimerkiksi suomen lähisukukielestä virosta se puuttuu.

Mutta suomen kielen ehkä keskeisin ominaispiirre on astevaihtelu. Se on syy siihen, miksi suomea on vieraskielisen hankala opiskella. Se on lisäksi piirre, joka tekee suomesta uniikin. Astevaihtelussa kirjaimet k, p ja t taipuvat epäsäännöllisesti sanavartalon sisällä: katto : katon, tölkki : tölkin.

Astevaihtelua on hyvin harvassa kielessä. Tosin suomen lähimmissä sukulaiskielissä ja saamelaiskielissä on myös tämä piirre.

IIRO HALMINEN, Jokelan yläkoulun 9 C -luokka

Kirjoittaja oli TET-harjoittelussa Kielitoimiston sanakirjassa marraskuussa 2021.

Tölkki ja tölkit. Kuva: Minna Pyhälahti, Kotus.
Tölkki ja tölkit. Kuva: Minna Pyhälahti, Kotus.

Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele

Ei puheenvuoroja