Siirry sisältöön
Haku

Satunnaisesti kirjoittava kotuslainen


Kyniä ja paperia. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.

Satunnaisesti kirjoittavan kotuslaisen blogiin kirjoittavat satunnaisesti ne kotuslaiset, jotka eivät pidä omaa blogia.


rss

16.9.2020 10.18
Olli Tamminen

Reikäpäivänä pöljänpolulla

Hei jästi, älä denaroi – katsaus geokätköilysanastoon.

Koronakevään jälkimainingeissa sekä Suomen-matkailu että yksin tai perheen kanssa harrastettavat aktiviteetit kasvattivat suosiotaan. Geokätköilyssä yhdistyvät nämä molemmat elementit, joten ei olekaan yllättävää, että sadat uudet harrastajat ovat juuri kevään 2020 jälkeen löytäneet geokätköilyn pariin.

Geokätköilyn perusideana on etsiä maastoon piilotettuja geokätköjä (usein esimerkiksi pakasterasioita tai filmipurkkeja) GPS-satelliittipaikantimen sekä verkkopalvelussa annettujen koordinaattien avulla. Todisteena käynnistä geokätköilijä kirjoittaa oman nimimerkkinsä geokätkön lokikirjaksi kutsuttuun vihkoon tai paperiin.

Geokätkö Tel Avivin lentokentän levykaupassa. Kuva: Olli Tamminen.
Geokätköjä on vaikka missä. Kuvan kätkö sijaitsee Tel Avivin lentokentän levykaupassa.

Kielikätköilyä

Myös kielen kannalta geokätköily on mielenkiintoinen harrastus, sillä geokätköilijöiden käyttämä ”jargon” vilisee termejä, joista lajiin perehtymättömän kansalaisen on liki mahdotonta saada kiinni. Tässä kirjoituksessa selitän kansantajuisesti kätköilyyn liittyvää sanastoa.

Suurin osa geokätköilyn sanastosta on peräisin englannista, sillä harrastuksen alkuperäisterminologia on englanninkielistä. Suomeen sanastoa on syntynyt sekä äänteellisesti mukailemalla (ks. öörtti), johtamalla (ks. denari) tai suorina käännöslainoina (ks. jästi).

Suuret kiitokset Suomen geokätköilijät -Facebook-ryhmälle, josta sain valtavasti apua, yli 200 kommenttia, tähän katsaukseen. Ansaitsette favon! (Ks. favo.)

Yleistä sanastoa

Mistä koko hommassa edes on kyse? Lähdetään liikkeelle perusteista.

purkki/kätkö Geokätkö. Näitä etsitään. Purkki-sanaa käytetään myös kätköistä, joiden toteutus ei vastaa yleiskielisen purkki-sanan merkitystä. Kätköt vaihtelevat kooltaan, tyypiltään ja toteutukseltaan runsaasti. Palaamme asiaan kohta.

kätköilijä Geokätköilijä. Lajin harrastaja. Tunnetaan myös nimellä kollega.

löytö Kun kätköilijä on löytänyt kätkön, siitä tulee hänelle löytö.

logata Kirjoittaa oma nimimerkki kätkön lokikirjaan. Kirjoitusta kutsutaan nimellä loggaus tai logi. Käytössä on tarpeen mukaan myös termi nettiloggaus tai -logi. Tällä kuvataan internetiin kirjoitettavaa tekstiä, jonka tarkoituksena on lähettää terveiset kätkön tekijälle ja usein kiittää kätköstä.

Geokätkön lokikirja. Kuva: Olli Tamminen.
Täällä on käyty. Geokätkön lokikirja.

kepsi/gepsi GPS-laite. Aikaisemmin GPS-laite oli kätköilijän tärkein työväline, mutta nykyään puhelimeen ladattavilla sovelluksilla pääsee pitkälle. Kepsi kuitenkin on kepsi, vaikka se olisikin puhelin.

naatit Koordinaatit. Geokätköilyssä käytetään WGS84-muotoisia koordinaatteja.

(kätkö)kuvaus Jokaiselle kätkölle luodaan internetiin oma kätkökuvaus, josta selviää muun muassa kätkön nimi, koordinaatit, koko ja mahdollinen vinkki.

Geokätkön lokikirja. Kuva: Olli Tamminen.
Kätköt näkevät elämää säässä kuin säässä.

Erilaisia kätkötyyppejä

Kuten jo mainitsin, geokätköjä on runsaasti erilaisia. Käydään ensin läpi eri kätkötyyppien vakiintuneet nimitykset.

tradi Traditional Cache, peruskätkö. Kätkö, joka sijaitsee annetuissa koordinaateissa. Suurin osa maailman geokätköistä on tradeja.

multi Multi-Cache, multikätkö. Multissa eli moniosaisessa kätkössä on vähintään yksi välipiste, jossa pitää tehdä jotain saadakseen loppupisteen koordinaatit. Pitkissä multeissa puhutaan tarvittaessa myös alkupisteestä, jonka jälkeen seuraa välipiste(itä) ja loppupiste, jossa kätkö viimein sijaitsee.

mysteeri/mysse/mysti Mystery Cache, mysteerikätkö. Kätkö, jonka loppupisteen koordinaattien selvittämiseksi täytyy ratkoa jokin tehtävä. Mysteerien repertoaari on valtava, ja tehtävät vaihtelevat esimerkiksi tietokilpailukysymyksistä matemaattisten tehtävien kautta hoksaamista vaativiin arvoituksiin.

letter/letteri/(geo)lodju Letterbox Hybrid. Letterit toimivat usein niin, että kätköilijä lähtee liikkeelle tietystä pisteestä ja esimerkiksi runon tai tarinan mukana kulkee maastossa, kunnes saapuu loppupisteelle, josta kätkö löytyy. Usein letterin loppupisteen voi selvittää myös koordinaatteina, esimerkiksi aiheeseen liittyvän mysteerin ratkomalla. Lodjussa tulee olla leimasin, jotta alkuperäisen lodjauksen (ks. lodjaus) harrastajat saavat leimattua käyntinsä omiin vihkoihinsa.

wherigo Letterin tyylinen kätkö, jonka hakeminen vaatii erillisen sovelluksen tai yhteensopivan GPS-laitteen. Wherigot kuljettavat kätköilijää esimerkiksi läpi historiallisesti merkittävän maiseman, jossa kätköilijän tulee matkan varrella vastailla esitettyihin kysymyksiin päästäkseen eteenpäin ja lopulta purkille.

öörtti/geokohde EarthCache. Kätkö, jossa ei ole varsinaista purkkia, vaan kätköilijän tehtävänä on vierailla geologisesti merkittävässä paikassa ja vastata kohteeseen liittyviin kysymyksiin. Kysymyksiin vastattuaan kätköilijä lähettää vastauksensa kätkön omistajalle, joka tämän jälkeen myöntää luvan logata kätkön löydetyksi.

labi/lab Adventure Lab Cache, lab-kätkö. Uusin geokätkötyyppi, joka on tavallaan jatkanut wherigo-kätköjen perinnettä. Labit ovat ensimmäinen kätkötyyppi, jonka hakeminen onnistuu ainoastaan puhelimeen ladattavalla sovelluksella. Labit kuljettavat kätköilijää pitkin merkittäviä maisemia, ja hänen tulee ratkoa maastossa annettuja tehtäviä päästäkseen eteenpäin. Lab-kätköissä ei ole konkreettista kätkörasiaa, vaan löydön saa ratkottuaan tehtävän.

virtuaali Virtual Cache. Tarkoituksena on esitellä merkittäviä paikkoja ilman varsinaista kätköpurkkia. Virtuaalin ratkoakseen tulee yleensä ottaa kuva itsestään tai henkilökohtaisesta esineestä esiteltävän paikan luona. Otettu kuva toimii oikeutuksena loggaukseen. Joskus virtuaaleissa kuvan ottaminen ei ole välttämätöntä, vaan paikalla käynti todistetaan esimerkiksi kysymyksiin vastaamalla.

webcam/webcami Historiallinen kätkötyyppi, joita ei voi enää tehdä uusia. Tarkoituksena on mennä tiettyyn kohtaan seisomaan, jolloin esimerkiksi kunnan virastorakennuksen ikkunasta maisemaa kuvaava kamera ottaa kuvan, jossa kätköilijä näkyy. Tämä kuva tallennetaan ja liitetään osaksi nettiloggausta.

Lisäksi on olemassa joitakin harvinaisempia kätkötyyppejä, jotka jätän tämän esittelyn ulkopuolelle.

Virtuaalikätkö. Sipoolainen lihasvoimin rakennettu kivilinna keskellä metsää. Kuva: Olli Tamminen.
Virtuaalikätköt esittelevät merkittäviä paikkoja ilman varsinaista kätkörasiaa. Kuvassa sipoolainen lihasvoimin rakennettu kivilinna keskellä metsää.

Kätkötapahtumat

Geokätköily on parhaimmillaan sosiaalinen harrastus, joten on syytä esitellä muutamista tapahtumista käytettävät nimitykset. Tapahtumiin osallistumalla kätköilijä saa löydön samoin kuin tavallisia kätköjä logatessaankin. Joskus tapahtuman jälkeen julkaistaan muistopurkki eli muistokätkö, jonka tapahtumaan osallistuvat saavat halutessaan logata ennen sen virallista julkaisua.

eventti/miitti/tapahtuma Event Cache, kätkötapahtuma. Tavallinen kätkötapahtuma, joita kuka tahansa saa järjestää. Eventin tulee olla vähintään 30 minuuttia pitkä.

CITO/cito Cache In Trash Out, siivoustapahtuma. Citojen tarkoituksena on siivota ympäristöstä roskia isolla porukalla. Suomessa etenkin haitallisten vieraslajikasvien kitkemiseen keskittyvät citot ovat olleet viime vuosina suosittuja.

mega Mega Event. Tavallista eventtiä reilusti suurempi tapahtuma, jonne odotetaan vähintään 500:aa vierasta. Megoja on yleensä ollut Suomessa yhdestä kolmeen vuodessa.

giga Giga Event. Vielä megaakin suurempi kätkötapahtuma, jonne odotetaan yli 5 000:ta vierasta. Suomessa ei ole vielä kertaakaan järjestetty gigatapahtumaa.

Myös kätkötapahtumissa on muutamia harvinaisempia tyyppejä, jotka jätän tämän esittelyn ulkopuolelle.

Kätköjen koot

Kuten mainitsin, kätköjä on erikokoisia, ja erikokoisille kätköille on vakiintunut tietty termi.

mikro Hyvin pieni kätkö. Yleensä esimerkiksi filmipurkin kokoinen rasia, johon ei mahdu juuri muuta kuin lokikirja ja kynänpätkä.

small Pieni kätkö. Yleensä vaikkapa pakasterasia, johon mahtuu lokikirjan ja kynän lisäksi esimerkiksi kätkötiedote, josta selviää perustietoja geokätköilystä, sekä joitakin vaihtotavaroita.

regu Regular, ”tavallisen” kokoinen kätkö. Yleensä isompia pakasterasioita tai esimerkiksi ammuslaatikoita.

large Iso kätkö. Largejen toteutukset vaihtelevat suuresti. Jotkut ovat säilytyslaatikoita tai tynnyreitä, suurimmat jopa kokonaisia rakennuksia.

Iso geokätkö eli niin sanottu large. Kuva: Olli Tamminen.
Camottu large eli iso naamioitu geokätkö.

muu Other, muun kokoiset kätköt. Tähän tyyppiin lasketaan joko tavattoman pienet kätköt (ns. nanot) tai erikoisen muotoiset purkit, jotka muotonsa takia eivät sovi oikein muihin kokoluokkiin. Myös tapahtumat on tapana luokitella muu-lokeroon.

virtuaali Käytetään lähinnä virtuaalikätköistä.

ei valittu Koko, jota käytetään, jos syystä tai toisesta ei haluta kertoa, minkä kokoinen kätkö on kyseessä.

Geokätköilyä. Nanokätköt ovat kätköistä pienimpiä. Kuva: Olli Tamminen.
Nanokätköt ovat kätköistä pienimpiä.

Muuta sanastoa

Geokätköilijöiden välisessä keskustelussa vilahtelee myös muuta sanastoa, joka saattaa herättää ihmetystä. Lista on pitkä, joten se on aakkosjärjestyksessä.

attribuutti Kätkökuvauksen osa, jossa mainitaan joitakin kätkön ominaisuuksia. Attribuutit voivat kuvata hyvinkin erilaisia asioita, esimerkiksi sitä, onko kätkö löydettävissä talvella paksusta lumipeitteestä huolimatta, tai sitä, pääseekö kätkön lähistölle julkisilla kulkuneuvoilla.

bogus/bogus-piste Mysteerikätkön kuvauksessa annetut koordinaatit, joissa ei ole mitään kätkön ratkaisemisen kannalta olennaista.

bonus(kätkö) Joskus tietyt kätköt etsimällä saa kerättyä esimerkiksi koordinaattien osia, joista muodostuu bonuskätkön koordinaatit. Bonuskätkö ei ole erillinen kätkötyyppi, vaan se lasketaan mysteeriksi.

brutettaa/brutetus Brute force. Etsiä kätköä isolta alueelta, vaikkei ole varma, missä siellä kätkö sijaitsee. Termi juontaa juurensa ajatukseen, että kyllä raa’alla voimalla kätkö kuin kätkö on löydettävissä, jos vain jaksaa etsiä.

camo Jokin asia, jolla kätkö on piilotettu näkyviltä, esimerkiksi kivi. Toimii myös verbinä camota ja muodossa camottu.

denari DNF, Did Not Find. Kätköä yritettiin etsiä, mutta sitä ei löydetty. Denarista on johdettu myös verbi denaroida sekä toimintaa kuvaava denarointi.

favo Favorite Point, suosikkipiste. Premium-jäsenet (ks. premium) voivat antaa favoja mielestään ansioituneille kätköille, jotka sijaitsevat esimerkiksi hienolla paikalla tai ovat hyvin toteutettuja.

Geokätkö, jonka tekemiseen on nähty paljon vaivaa. Kuva: Olli Tamminen.
Suosikkipisteitä eli favoja saavat helposti esimerkiksi kätköt, joiden tekemiseen on nähty paljon vaivaa.

FTF First to Find. Kätköilijä, joka löytää jonkin kätkön ensimmäisenä, saa siitä FTF-merkinnän. FTF:iä keräillään kilpailumielessä, mutta kaikki kätköilijät eivät ole kiinnostuneista hunttaamisesta eli FTF-jahtiin osallistumisesta.

geo- Alkuliite, jonka voi liittää käytännössä minkä tahansa sanan eteen kuvaamaan sitä, että kyseessä on geokätköilyyn liittyvä asia. Osa on vakiintuneempia ilmauksia kuin toiset. Esimerkiksi geoauto/geobiili, geokoira, geomuksu, geosiippa jne.

geoapina Henkilö, joka hoitaa hankalat puukiipeilykätköt. Voi olla kanssakätköilijä tai vaikkapa oma lapsi.

geoeroosio Kätkön etsimisen seurauksena syntynyttä maaperän eroosiota. Pidetään huonona asiana, ja tästä syystä esimerkiksi vanhoihin kiviaitoihin ei suositella laittamaan kätköä.

geoparkki Joko parkkipaikka, johon kätköä haettaessa auto on suositeltavaa jättää, tai (usein hieman kyseenalainen) nopea parkkeeraus aivan kätkön lähettyville.

geopolku Geokätkölle vievä polku, joka on usein muodostunut kätköilijöiden tallatessa purkille samaa reittiä.

georeppu Reppu tai laukku, joka on ahdettu täyteen jos jonkinlaista mahdollisesti kätköreissuilla tarvittavaa apuvälinettä.

haaste Kätkö, jonka loggaamiseksi pitää olla todistetusti suorittanut jonkin geokätköilyyn liittyvän saavutuksen, esimerkiksi kätköillyt vuoden jokaisena päivänä (vrt. reikäpäivä). Haastekätkö ei ole erillinen kätkötyyppi, vaan se lasketaan mysteeriksi.

helppari Helpdesk. ”Kilauta kaverille.” Puhelu toiselle kätköilijälle esimerkiksi silloin, kun kätkö ei löydy pitkänkään etsinnän jälkeen.

huntti/hunttaaminen/huntata ks. FTF

huoltaa Jos kätköllä on jokin vialla, esimerkiksi purkki on jästitty (ks. jästi) tai lokikirja on märkä, tulee kätkön omistajan (ks. kätköttäjä) huoltaa kätkönsä niin, että se on jälleen hyvässä kunnossa ja valmis haettavaksi.

häivetoiminta Toiminta, jota kätköilijä näyttää ulospäin tekevän, vaikka oikeasti etsii kätköä. Esimerkiksi kengännauhojen solmiminen (ja samalla penkin alusen tai vesirännin kopelointi) on hyvin tyypillistä häivetoimintaa. Häivetoiminnan tarkoituksena on varmistaa, että jästit (ks. alla) eivät saa selville, missä kätkö sijaitsee.

jästi Henkilö, joka ei tiedä geokätköilystä. Termi on omittu Harry Potter -kirjoista, ja se on hyvin yleisessä käytössä kätköilijöiden kielessä. Tärkeää on se, että geokätköjen sijaintia ei paljasteta jästeille, jotta kätköjä ei varasteta tai tuhota eli jästitä. Termi toimii myös etuliitteenä, esim. jästivaimo on vaimo, joka ei harrasta kätköilyä (mutta joka oletettavasti joutuu usein mukaan kätköseikkailuihin esim. lomamatkojen yhteydessä).

Geokätköjä on hyvin erikokoisia. Kuvan kätkö on mikron ja smallin välimaastossa Kuva: Olli Tamminen.
Geokätköily vie harrastajan kauniisiin maisemiin.

KK Kiitos kätköstä. Tyypillinen nettiloggaus, jonka lyhyys herättää ajoittain närää harrastajissa. Englanniksi vastaava lyhenne on TFTC = Thanks For The Cache.

kuntakartta Suomen kartta, josta näkyy, mistä Suomen kunnista kätköilijä on etsinyt vähintään yhden kätkön.

kätköttäjä/CO Geokätkön omistaja, Cache Owner.

käydä parilla/muutamalla Etsiä muutama kätkö.

laittaa arkistoon/arkistoida Poistaa kätkö niin, että sitä ei voi enää palauttaa haettavaksi. (Vrt. laittaa hyllylle.)

laittaa hyllylle/hyllyttää Poistaa kätkö väliaikaisesti haettavista. Usein hyllyttämisen syynä on se, että kätköttäjän tulee huoltaa kätkönsä esimerkiksi purkin katoamisen takia.

lodjaus Letterboxing. 1850-luvulta peräisin oleva harrastus, jossa maastosta etsitään ”aarteita” arvoitusten tai muiden vinkkien avulla. Alkuperäinen lodjaus oli erityisesti partiolaisten harrastus, ja sitä pidetään geokätköilyn esiasteena.

maasto/T Terrain. Kätkön maastolle annettu haastavuusarvio. Maasto vaihtelee pyörätuolilla haettavista (T1) apuvälineitä (esim. kiipeilyvälineet tai vene) vaativiin (T5) kätköihin.

Geokätköilyä. Osan kätköistä hakeminen vaatii paljonkin apuvälineitä. Kuva: Olli Tamminen.
Osan kätköistä hakeminen vaatii paljonkin apuvälineitä.

maastomysse Eräs mysteerikätköjen alatyyppi, joka sijaitsee jossain multin ja mystin välissä. Yleensä maastomysseissä pitää ratkoa maastossa joitakin annettuja tehtäviä, jotta loppupisteen koordinaatit saadaan selville.

NATSBOG Not Able To Search Because Of Geomuggles. Kätköä ei voitu yrittää etsiä, koska paikalla oli jästejä.

nolla(piste) Kohta, jossa kätkö kepsin mukaan sijaitsee.

petti/PET-putkilo Pullonaihio, joka on nykyään hyvin suosittu kätköpurkki.

premium Premium Member. Geokätköilijä, joka on maksanut harrastuksesta saadakseen kaikki virallisen geokätköilysivuston ominaisuudet käyttöönsä.

putki Luku, joka määräytyy sen mukaan, kuinka monena päivänä peräkkäin eli putkeen kätköilijä on etsinyt vähintään yhden kätkön.

puusilmä Kätköilijä, joka ei löydä kätköä, vaikka se on käytännössä hänen silmiensä edessä. Käytetään usein verbinä puusilmäillä ja itseensä viitaten.

pöljänpolku Vaikeakulkuinen ja epämiellyttävä reitti kätkölle. Ilmiöön kuuluu usein se, että paluumatkalla kätköilijä toteaa, että purkille olisi mennyt selkeä ja hyväkuntoinen polku, jota hän ei vain huomannut. Tästäkin termistä on verbi, pöljänpolkuilla.

reikäpäivä/aukkopäivä Päivämäärä, jona kätköilijä ei ole minään vuonna löytänyt geokätköä. On hyvin tyypillistä, että kätköilijät jossain vaiheessa alkavat tavoitella sitä, että heillä ei olisi yhtään reikäpäivää.

reissaajat/matkaajat/kulkijat/kiertolaiset Virallisesti rekisteröityjä esineitä, jotka kulkevat kätköstä kätköön. Reissaajat on jaettu kahteen tyyppiin, travel bugeihin (TB) ja geocoineihin (GC) (puheessa bugit ja kolikot), ja ne voivat olla käytännössä mitä tahansa, esimerkiksi avaimenperiä, pullonkorkkeja tai pikkuautoja. Kussakin reissaajassa on oma henkilökohtainen koodinsa, jolla reissaajaa voi merkata siirretyksi tai nähdyksi.

Geokätköilyä. Pöydällinen kätköstä kätköön kulkevia reissaajia Lahden megassa vuonna 2019. Kuva: Olli Tamminen.
Pöydällinen reissaajia Lahden megassa vuonna 2019.

TFTC ks. KK

traili Power Trail. Kätkösarja, jossa on usein samanlaisia, helposti löydettäviä kätköjä esimerkiksi kuntopolun varrella. Trailien koot vaihtelevat vajaasta kymmenestä yli tuhansia kätköjä sisältäviin kokonaisuuksiin. Pisimmät trailit löytyvät Yhdysvaltain aavikoilta.

tsekkeri Geochecker. Palvelu, jonka avulla voi selvittää, onko saanut (useimmiten) mysteerin koordinaatit oikein ratkottua.

vaikeus/D Difficulty. Kätkön löytämiselle asetettu haastavuusarvio. Vaikeus vaihtelee näkyvillä olevista tradeista (D1) runsasta erikoisalan osaamista vaativiin mysteihin (D5).

xvira nyyn ROT-13-salausjärjestelmän (A=N, B=O, C=P jne.) avulla kirjoitettu vinkki, joka tarkoittaa ”kiven alla” ja joka on hyvin yleinen vinkki Suomessa.

yksykkönen D1 T1. Kätkö, jossa sekä vaikeus että maasto ovat helpoimmat mahdolliset. Sama lausuntatapa toimii myös muissa yhdistelmissä, esimerkiksi ykspuolkakkonen = D1,5 T2. (Toim. huom. usein yksykköset ovat niitä hankalimpia löydettäviä…)

Xvira nyyn – kiven alla. Kuva: Otso Reijonen.
Xvira nyyn!
Teksti ja kuvat: Olli Tamminen

Xvira nyyn! -kuva: Otso Reijonen

Kirjoittaja työskentelee Kotimaisten kielten keskuksessa kielenhuolto-osaston korkeakouluharjoittelijana.

Muokattu 17.9.2020: Korjattu kohtia kepsi/gepsi, öörtti/geokohde, virtuaali ja xvira nyyn.

Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei puheenvuoroja