Osaatko sen selvemmin sanoa!
Perjantaina 11. lokakuuta vietetään Suomessa selkeän kielen päivää. Se on kansainvälinen keksintö, joka huomataan erityisesti anglosaksisissa maissa. Kanadassa Vancouverin kaupunki on julistanut peräti selkeän kielen viikon.
Kotuksen
selkeän kielen sivut
tarjoavat sekä tietoa muiden maiden tapahtumista että ideoita omaan
selkeytyspäivään. Nyt juuri Suomessa on meneillään useita hankkeita, jotka
tähtäävät virkakielen selkeyttämiseen. Niille myös riittää työmaata. Virkakieltä
on monenlaista, ja monenlaisia ovat sen hankaluudetkin.
On helppo sanoa, että jokin teksti on hämärän rajamailla,
mutta kuinka helposti asian sanoo selvemmin? Saatko seuraaviin esimerkkeihin
lisää ymmärrettävyyttä?
”Vuonna 2013 pidämme tärkeänä Laskenta-järjestelmän käytettävyyden ja raportoinnin kehittämistä ja vakiinnuttamista siten, että niiden käyttöönotolle asetetut hyödyt saadaan realisoitua.”
”Meijala.fi sivusto on nyt visionsa mukaisesti kaikkien meijäläläisten vuorovaikutteinen asiointi- ja palvelukanava. Nostoelementit mahdollistavat tehokkaamman kohdentamisen ja sisältöstrategian toteuttamisen.”
”Markkinoille ei saa saattaa jäsenvaltioiden velvoittamiseksi kieltämään kannettaviin käsin ohjattaviin raivaussahoihin tarkoitettujen kelatyyppisten leikkuulaitteiden markkinoille saattaminen tehdyssä Euroopan komission päätöksessä 2012/32/EU tarkoitettuja kelatyyppisiä leikkuulaitteita, jotka koostuvat useista toisiinsa yhdistetyistä metalliosista ja jotka on tarkoitettu kannettaviin käsin ohjattaviin raivaussahoihin.”
Katso myös Kotuksen selkeän kielen sivuilta ehdotuksia selvennyksiksi. Asiat voi useimmiten sanoa monella tavalla, ja paras ratkaisu
syntyy yhteistyönä. Jos käytettävissä on sekä asiantuntemusta että
maallikkosilmiä, on hyvät mahdollisuudet saada ratkaisu, joka on sekä
sisällöltään oikea että ymmärrettävä.
AINO PIEHL
Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa | Keskustele
Suomennos(kone?) ei kykene ilmaisemaan esineen olemusta tai käyttötarkoitusta lainkaan. Sen takia en uskalla yrittää kirjoittaa direktiiviä tai muuta ultimaatumia uudelleen.
Olen joutunut asioimaan KELA-nimisen suomalaisen byrokratian kanssa (ja aina vahingokseni) niin monta kertaa, että en kestä edes siltä kuulostavaa tekstiä enää.
En usko olevani ainut.